Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sunshine om natten

For Caroline Wozniacki er eventyret kun lige begyndt. Om alt går vel ligger der masser af oplevelser og venter på den sportsinteresserede seer i de kommende år
Sunshine. Tabte Caroline Wozniacki end finalen, vandt hun en anden sejr: publikums hjerter. I de amerikanske medier bliver hun omtalt som Sunshine.

Sunshine. Tabte Caroline Wozniacki end finalen, vandt hun en anden sejr: publikums hjerter. I de amerikanske medier bliver hun omtalt som Sunshine.

David Gray

Moderne Tider
18. september 2009

Sad du også oppe natten til mandag og så Caroline Wozniackis kamp mod Kim Clijsters? Jeg gjorde. Det kræver sin mand at holde sig vågen hele natten, men belønningen udeblev ikke. Det blev en yderst seværdig forestilling med mange og lange dueller fra baglinje til baglinje, krydret med overraskende løb og stopbolde. De to spillere drev hinanden fra side til side. En tenniskamp er en maskine, der kører.

En gang imellem møder man mennesker, der overhovedet ikke interesserer sig for sport, hvad enten det er den lille runde tennisbold, der spilles med, eller de noget større håndbolde og fodbolde. Værst for dem selv. De går glip af en masse spænding, som kommer lige ind til os i vore stuer.

I øvrigt er det aldrig for sent at begynde at interessere sig for sport på tv. Således er min bror og hans kone blevet fuldstændig bidt af speedway, som ellers er verdens mest uskønne sport at se på. De sidder gerne oppe til efter midnat for at se på løbene. »Hvorfor?« spørger jeg dem. »Det er sådan nogle morsomme kommentarer,« siger de. Nå ja, det er selvfølgelig også en indfaldsvinkel. Af lignende årsag ser de boksning, vel at mærke, når det er Kurt Thyboe, der kommenterer.

Ynde og smil

De to danske kommentatorer havde deres hyr med at finde på noget at sige, tror jeg. Men tennis er også en vanskelig sport at kommentere. Der er grænser for, hvor meget man kan variere beskrivelserne af slagene. Men det gik, og jeg fik da også noget at vide, som jeg ikke vidste - f.eks. at damerne ved US Open spiller med lettere bolde end mændene. En af kommentatorerne henviste til en amerikansk talemåde: »Wise guys don't win«. Man kan være for flink. Vindere går efter struben. Hun sagde det imidlertid for at påpege, at i dette tilfælde gjaldt sætningen ikke. Både Caroline og Kim Clijsters er flinke folk. Tabte Caroline Wozniacki end finalen, vandt hun en anden sejr: publikums hjerter. Hun fører sig frem med ynde og smil og er derfor i de amerikanske medier blevet omtalt med det flatterende navn, Sunshine. Og så har hun udviklet nogle særlige trin, som hun bruger, når hun skal serve. Man skal helt tilbage til Gry Johansens rejehop i det danske Melodi Grand Prix for at finde lignende originalitet udi koreografien. Hun tripper og vugger lidt fra side til side, og så står hun der, solidt plantet. Men Kim Cijsters var for stor en overmagt.

Arthur Ashe

Far Piotr, den strenge læremester og far, har kørt hende i kort snor med træningen siden barndommen. Den barndom, hvor hun allerede, som et tv-klip viste, udtrykte ønske om engang at komme til tops i en af de store tennisturneringer. Han så ikke sur ud trods nederlaget.

Kampene i US Open blev spillet på The Billy Jean King Stadium, et vældigt anlæg, der rummer 45 tennisbaner. Det er opkaldt efter en af tennissportens store mestre, ligesom den fineste bane, The Arthur Ashe Stadium, er det. Faktisk har jeg engang set Ashe spille. Det var i KB Hallen, hvor han var med i det omrejsende tenniscirkus, som også Torben Ulrich var med i. Denne afrikansk-amerikaner var en meget elegant spiller, dog ikke så elegant som Torben Ulrich, der indførte buddhismen i tennissporten, idet han gik efter de smukke slag. Til gengæld vandt Arthur Ashe flere kampe end danskeren.

Serena i udbrud

Hvad ellers vil man huske fra American Open 2009? Så afgjort Serena Williams verbale udfald mod en stakkels linjedommer, der dømte fodfejl på et kritisk tidspunkt, nemlig en af de sidste bolde. »Jeg sværger ved Gud, jeg ... Jeg tager den her ... Den her bold og propper den ned i halsen på dig. Hører du, jeg sværger ved Gud.« Forinden havde hun knækket en ketsjer i frustration.

Så meget temperament er ikke set på en toptennis-bane siden hidsigproppen John McEnroe i 1980'erne gang på gang råbte ukvemsord efter dommeren eller knækkede ketsjere. I sig selv et nummer, der faktisk gjorde ham til trækplaster.

For Caroline Wozniacki er eventyret kun lige begyndt. Hvis alt går vel, vil hun i mange år fremover give store oplevelser fra sig.

US Open. Eurosport, mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her