Læsetid: 3 min.

Ting der tar' tid

Om kloge aviser, gamle chefer og vin til simremad
Moderne Tider
25. september 2009

I en fjern fortid havde klummisten og avisens nuværende Beirutkorrespondent, Lasse Ellegaard, en vis indflydelse på Informations ledelse. At løfte dette tunge hverv førte os vidt omkring - således også en gang til nationalskjalden Kim Larsen i jagten på et nyt slogan.

»I skal bare kalde jer en klog avis i en dum tid,« sagde Larsen med et grin, men trods forslagets ikke ubetydelige poesi blev det nu aldrig til noget.

»Formelt set er alle tider dumme,« fastslog Ellegaard, da skjalden var uden for hørevidde, og da udtrykket 'klog avis' nærmest stank af noget, der tager lang tid, var forslaget allerede ved sin fødsel helt ude af pagt med tidsånden. Også dengang.

Den langsomme mad

Siden er det kun blevet værre. Hverken dagblade eller nyhedsindslag må tage tid, men skal kunne overstås på 30 sekunder, og helt galt går det, hvis man ser på det, der foregår - eller burde foregå - i et køkken. Folk har i friværdiernes storhedstid stoppet formuer i samtalekøkkener, men for få kan lave mad, og det hele må kun tage et øjeblik. Ting må ikke ta' tid.

Heldigvis er årstidernes skiften i det mindste med de af os, der tænker, at det skal være løgn. Det er slut med sommermad, og 'puh det er for varmt at stå i et køkken'. Slut med bøf på grillen og lynvasket salat. Nu er det tid til simremad.

Det er nærmest terapeutisk fedt at bruge en halv eller hel lørdag på indkøb, vinvalg og madlavning. Har man ikke prøvet det før, findes der buler af kogebøger, man kan gå på opdagelse i.

I de fleste simreretter indgår grøntsager og kød i udskæringer som skank, bov og slag. Vin, krydderurter, fløde og andre gode ting skal der også til. Velduften breder sig allerede efter den første time, børnene kan involveres, og den elskede placeres i en stol med en klog avis til selskab og medunderholdning.

Frankrig

Bedst af alt kræver det kraftige vine, og da der næsten altid skal mindst et skvæt i retten, kan man lige så godt forsyne sig selv og eventuelt kæresten med et smageglas undervejs.

Her kan man f.eks fornøje sig med en Domaine de Joncier Lirac 2007. Lirac i god kvalitet rager op blandt Rhonevinene, og denne smager mere end almindelig godt. En vis sødme, kraftig smag, overbevisende bouquet og en slagkraftig drueblanding signalerer oksekød og måske en kalveskank.

Australien

Blandt Lirac'ens fire druer er Syrah, og kalder man den i stedet Shiraz, hopper vi til Australien og Brown Brothers 2006-udgave. En glad kraftbombe, der smager af sol og blåbær. Ordet behagelig giver kun et tamt indtryk af smagsoplevelsen, og vinens gode bouquet blander sig glad med den simrende gryderet.

Chile

Er man ikke til de helt overvældende vine, er Don Victor Pinot Noir 2007 fra Chiles Maipodal ikke ueffen. Alkoholprocenten ligger på 14, og smagen har meget frugt og fylde uden at slå benene væk under stolen. En Coq au Vin med vinen både i glas og gryde er ikke noget dårligt bud, mens den næppe holder til Osso Buco.

Portugal

Brdr. D's vinhandel har byens pæneste bæreposer, og så kan de noget med portugisere. Palmela DOC Tentacao laves på 100 pct. Castalao, der er en drue, som er kendt for en vis ungdommelig skarphed, der rundes af tid på fad og år på flaske. Det er alt sammen helt rigtigt i Palmelaen, der er en interessant, markant vin. Den har haft godt af fire år i flasken og en tur på franske fade. Den er lidt mindre tilgængelig end f.eks. Shiraz'en, men giv den tid og luft og nyd en markant vin, der kan trække tværs igennem de fleste tunge retter.

Og det allerbedste ved simremad og vinsmagning undervejs? Det kalder på en eftermiddagslur - med eller uden den elskede. Gode ting tar' virkelig tid.

hbn@informaiton.dk

5/6, Domaine du Joncier Lirac 2007. 119 kr. www.wine.dk

4/6, Brown brothers Shiraz 2006. 89 kr. (normalt 99) www.vinoble.dk

4/6, Don Victor Vine Ad Libitum, Maribo. 86 kr. Tel.: 54 76 34 30

5/6, Palmena DOC Tentaco. 80 kr. www.dvin.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her