Klumme
Læsetid: 4 min.

Mod bedre tider

Det er ved at være tid til bod og bedring. Til at se fremad og ikke hænge sig for meget i det forgangne
Moderne Tider
10. oktober 2009

Det går jo rigtig godt. Der er en sund stemning af, at nu skal vi nok alle sammen opføre os ordentlig, at vi har lært noget af den umiddelbare fortid og de mange fejl, vi begik.

Jo, jo, hvis man nu f.eks. er Forsvarskommandoen, så ved man godt, man har været ude i noget snavs. Sådan at fremstille falske beviser på at en bestemt bog er farlig, især hvis den bliver oversat til arabisk, ved simpelthen at gøre det, nemlig oversætte den, til arabisk, det er og bliver noget rigtig snavs. Det kunne vi ikke være bekendt, så nu vil vi gøre det godt igen. Vi går af, hvis vi er chef, selvom vi i øvrigt er en hædersmand, der aldrig har gjort noget forkert, men efter nogen betænkningstid indser vi nu, at det hele er vores ansvar - trods alt. Den sympatiske forsvarsminister er i en lidt mere indviklet situation, for ham er det ikke så nemt at være en hædersmand, selv om det selvfølgelig er det, han er.

»Det er sådan,« har han det med at sige. »Det er sådan, at ... « Og så fortæller han ellers om, hvordan det er. Det er sådan, siger han, at der ikke findes nogen retfærdighed i politik. Hvis det er retfærdighed, man vil have, så er det sådan, at den må man hente andre steder. Her peger han umærkeligt opad, tror vi, sådan så det i alt fald ud på tv-skærmen. Der skal nok findes skeptikere, der mener, at sådan et udsagn er noget perverst sludder, for hvis politik ikke handler om retfærdighed, hvad skal vi så med det?

Vi kan godt se det selv

Men her må vi opfordre den slags skeptikere og kritikere til også at være lidt søde. Nu må vi se fremad. For et par uger siden så det helt forfærdeligt ud, vi opførte os meget lidt eksemplarisk, vi var fulde af løgn, vi lavede alle mulige fiduser, vi opførte os som det man i gamle dage kaldte regulære skiderikker, slyngler og banditter. Men det kan vi også godt selv se. Vi iværksætter nu de nødvendige undersøgelser, det er sådan, at hver eneste sten vil blive vendt. Og hvis der findes flere fejl end dem, der allerede er kommet for en dag, så får det konsekvenser, det kan vi love jer for. Ingen får lov til at unddrage sig et eventuelt ansvar, ingen er fredet på forhånd.

Det er sådan, at selv den sympatiske forsvarsminister får et los i røven, hvis det er det, han har gjort sig fortjent til. Medmindre, selvfølgelig, hans forbliven på posten, af politiske grunde, skønnes nødvendig for at foretage eventuelle yderligere undersøgelser. I politik kan alt ske, som vi ved. Og vi opfordrer som sagt skeptikere og kritikere af den siddende regering til at mobilisere en smule velvilje. I en situation hvor modstanderen lover bod og bedring, er det ikke lige tiden at fremture med bebrejdelser.

Det er urimeligt at have som udgangspunkt, at man ikke kan stole på de store, gamle, borgerlige partier og deres støtteparti. Der vil blive foretaget det nødvendige, hvis der ikke er andet at gøre, det er der erfaring for. Sidst en tilsvarende regeringskonstellation var ved magten, tog den konsekvensen, da der alligevel ikke var andet at gøre, og Tamil-sagen blev for pinlig. Den gik af - og der kan kritikerne bare se. Det er trods alt hædersmænd, vi taler om her. Den ulykkelige forsvarschef og den sympatiske forsvarsminister - for slet ikke at tale om den øvrige regering.

Det skal blive anderledes

Men det er nu ikke kun politikere og embedsmænd, der lover bod og bedring. Det gør de også i Danske Bank. I en tv-reklame står de frem og fortæller, at fra nu af skal de nok være søde. Underforstået, naturligvis, at det har de ikke været indtil for ganske nylig. Indtil for ganske nylig har de faktisk opført sig temmelig griset.

Først var de alt for ivrige efter at låne penge ud til folk, der enten var regulære svindlere eller bare ikke havde nogen som helst realistisk mulighed for at betale pengene tilbage, medmindre træerne da voksede ind i himlen. Hvilket man så bildte Finn Nørbygaard ind, at de gjorde. Derefter, da banken havde modtaget en ordentlig sjat penge af os alle sammen, ville de ikke låne penge ud til nogen som helst.

Men nu skal det blive anderledes, til det meget bedre. Grå og bundsolide mænd og tilsvarende kvinder trener frem i tv-reklamen og kan godt selv se, at de er nødt til at være lidt mere venlige over for folk. Det har aldrig skadet nogen. Den sidste, der står frem, er selve pengehøvdingen. Jeg tror nok, han hedder Peter Straarup, men personligt har jeg nu altid kaldt ham Guldiver Flintsten, jeg ved ikke rigtig hvorfor. Han er troværdigheden selv, når han står i sin habit og ser på én med det indtrængende blik under de buskede rigmandsbryn. Sådan en mand kan man da kun stole på? Når han lover bod og bedring, så kan vi alle sammen sove mere roligt, ingen tvivl om det.

Ikke mere brok

Jeg vil også være med, jeg lover også bod og bedring, jeg indrømmer blankt at jeg heller ikke, indtil nu, har været ufejlbarlig. Jeg lover, at jeg fra nu af nok skal lade være med at åbne porten ud til gaden tidligt om morgenen, iført morgenkåbe, morgenhår og nul tålmodighed, for at se om vores kvindelige postbud skulle være på vej. Det irriterer hende ad helvede til, det kan jeg mærke. Jeg kommer, når jeg kommer, har hun tit haft lyst til at sige til mig. Med friske, røde kinder, allerede i gang med en arbejdsdag. Og så står sådan et skrummel der med fremstrakt pote - og brokker sig, hvis der alligevel ikke er andet end åndssvage reklamer.

Ama'r, halshug. Det skal ikke gentage sig.

Serie

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her