Læsetid: 3 min.

Dumas var den første voksne, der tog mig alvorligt

Hvis man helt konsekvent efterlever et livsmotto, er man nok psykopat, skriver forfatteren Kim Lein, der netop har udsendt romanen 'Tunu'
23. oktober 2009

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Hårdt tilkæmpet ro.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

I øjeblikket: At trille en barnevogn rundt på Amager Fælled. For to måneder siden fik jeg en søn. Hans navn er Sune.

Ellers synes jeg godt om at sidde med et par ørepropper af mærket 3M i ørerne, en bog på skødet, en lampe over højre skulder og en blok gule selvklæbende sedler, som jeg skriver kommentarer på og klistrer ind på siderne. Bagefter skriver jeg kommentarerne ind på min pc.

- Hvad er din seneste anskaffelse?

En pakke røget torsk, købt i Brugsen. Udløber på onsdag. Skal spises i morgen. Det er første gang, jeg har set røget torsk i et supermarked. Jeg elsker røget torsk.

Af deciderede anskaffelser er det Dagligliv i Danmark I-IV. Jeg er ved at researche til en roman, der udspiller sig i Grønland og Danmark i 1790'erne.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Jeg kan ikke komme i tanke om nogen. Det er svært. Jeg har mange forbilleder, men ingen helte. Obama er da for sej, men han er sikkert både selvretfærdig og bedrevidende og lidt fimset - kunne jeg forestille mig - når han er væk fra kameraerne. Knut Hamsun er et forbillede, rent litterært, med sin arbejdsdisciplin og sin naive glæde over, at noget han har skrevet, er lykkedes. Men han var et gebrækkeligt menneske, et mareridt af en ægtemand, en elendig far - og desuden nazist. Så helt? Næh.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

At injicere 1 ml glasklar, lugtfri væske intravenøst en mørk vinternat for næsten præcis otte år siden, fordi lykkepillerne ikke havde den ønskede virkning.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Når jeg spiller guitar.

- Hvad er din største bedrift?

Jeg tillader mig at være stolt af, at det lykkedes mig at debutere med succes som 45-årig og samtidig lægge mange års misbrugsadfærd bag mig.

- Dine største fejl?

Manglende evne til at sige nej. Dette er samtidig min største force.

- Din drøm om lykken?

At have det sjovt og at blive rigtig dygtig til mindst én ting.

- Din sindsstemning lige nu?

Narcissistisk glæde ved at være inviteret til at deltage i denne enquete.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Optimisme, hvis det er en dyd? Der er noget selvopfyldende ved både optimisme og pessimisme, så hvis man vil sig selv og verden det godt, betaler det sig at se lyst på tingene. Dernæst (eller muligvis der først, jeg ved ikke hvad der er vigtigst) evnen til at sige undskyld. Jeg er overbevist om, at verden ville se langt bedre ud, hvis folk kunne finde ud af at trykke hinanden i hånden og sige: Jeg begik en fejl, tilgiv mig.

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

Dumas' romaner, især Greven af Monte Christo, læst da jeg var 12-14 år. Jeg var ret isoleret i den alder. Og så opdagede jeg, at det at læse en bog var som at være sammen med en kultiveret og spændende person der gad dele nogle ting med mig. Alexandre Dumas var den første voksne, der tog mig alvorligt.

- Hvadbetragter du som din største ulykke?

Forfædrenes forbandelse.

- Dit motto?

Gør det modsatte! Dette er et rent litterært motto, der været til stor hjælp for mig. Livsmottoer har jeg ikke. Hvis man helt bogstaveligt og konsekvent lever efter et livsmotto, er man efter min mening psykopat.

Poesibogen stiller hver uge en ny person en række faste spørgsmål

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu