Klumme
Læsetid: 5 min.

Hvad er den danske drøm?

Den spændende udfordring i Danmark handler ikke om vækst og velstand. Den handler om, hvordan vi fastholder, at ingen må være bedre end andre, men at noget alligevel er bedre end andet
Drøm. Statsministeren sagde en anden ting, som var interessant: Den danske drøm er ikke en, man kan opfinde selv: Den, der stiller sig op med en drøm for alle, vil straks blive kaldt smagsdommer og elite: Jeg tror vi skal prøve at tale den danske drøm frem, sagde han.

Drøm. Statsministeren sagde en anden ting, som var interessant: Den danske drøm er ikke en, man kan opfinde selv: Den, der stiller sig op med en drøm for alle, vil straks blive kaldt smagsdommer og elite: Jeg tror vi skal prøve at tale den danske drøm frem, sagde han.

Keld Navntoft

Moderne Tider
28. november 2009

Den danske statsminister har været ude og lede på internettet. Han har fundet ud af, at de har noget i USA, som vi ikke har i Danmark. De har en drøm. Og vi har meget i Danmark, men vi har ikke noget, vi kalder den danske drøm. Det fortalte Lars Løkke Rasmussen på sin store tale til Venstres landsmøde. Vi er rige i Danmark, vi har udviklet en model, som bliver fremhævet som forbillede i hele verden, og vi skulle ifølge undersøgelser være de lykkeligste i verden. Men, spurgte statsministeren lørdag, er der egentlig en særlig dansk drøm? Selv kunne han ikke komme i tanke om nogen, så han skrev 'den danske drøm' på en af de store søgemaskiner og fandt en blogger, der skrev: »jeg er blank«. Statsministeren erkendte, at det heller ikke stod ham lysende klart, at vi skulle have en fælles drøm. Det kunne med andre ord tyde på, at vi er så glade for det, vi har, at vi ikke kan forestille os noget bedre. Dette 'vi' inkluderer ikke de hundredtusinder, som er blevet overflødige på et trimmet moderne og tuptunet arbejdsmarked, og dette 'vi' inkluderer ikke de mange tusinde unge, som ikke klarer sig i en verden, hvor den flittige, selvsikre og sunde elev er forbilledet og de andre kan få en diagnose eller reduceres til en social kategori som tabere. De er ikke inkluderet, for de er ekskluderede. Men resten er åbenbart så tilfredse, at vi intuitivt ser forandring som en fare. Vi har det hele i Danmark, men vi har ikke en fælles forestilling om fælles mål for en bedre virkelighed.

Sådan drømmer man i toppen

En statsminister kan ikke tilstå, at vi har alt andet end en drøm. Det er for tarveligt. Så Lars Løkke Rasmussen fremlagde sin egen drøm for Danmark: Vi skal være så rige, vi kan blive, sagde han. Og vi skal være så frie, vi kan blive. Men her stopper utopierne ikke: Vi skal nemlig være så kloge, vi kan blive, og vi skal være så sunde som muligt. Den danske drøm er ifølge Løkke, at alle bliver optimalt rige, frie, kloge og sunde. Statsministeren fortsatte med at folde drømmens faner ud: For han lovede også evaluering af drømmene. Det skal kunne måles, om vi nu også drager omsorg for, at den »menneskelige kapital er i top«. Vi skal ifølge statsministeren være i toppen i alle statslige verdensmesterskaber om rigdom, sundhed og frihed: i 2020 skal vores middellevetid være blandt de ti højeste i verden, vores økonomi skal i 2020 være blandt de fem stærkeste i verden, og vores børn skal i 2020 være i top fem internationalt i Pisa-test. Sådan set har det officielle Danmark i årevis omtalt globaliseringen som et verdensmesterskab og nationen som en landshold. Det har længe været parolen, at vi skulle være verdensmestre i alt: kunst skal være branding, skolen skal være en træningslejr og universiteterne en talentfabrik. Nu er denne konkurrenceretorik ikke længere en tankeløs talemåde. Nu er den ophøjet til den danske drøm. Det er åbenbart sådan, man drømmer i toppen af dansk politik. Hvis man ikke kan forestille sig noget bedre, kan man kræve mere af det samme. Og hvis man ikke kan tænke sig noget andet, kan man kræve det bedste af det samme. Statsministerens tale demonstrerede én ting: Han har ikke nogen drømme for Danmark. Reaktionerne på talen viste, at det er han ikke ene om: Socialdemokraterne sagde ikke, at det var for lidt. De sagde, at det var for langt og langt væk fra danskernes hverdag. Nogen sagde, at alle kunne være enige, og andre, at målene kunne være svære at nå. Ingen sagde, at velstand og vækst ikke kan være mål i sig selv.

Den daglige udfordring

Men statsministeren sagde også en anden ting, som var interessant: Den danske drøm er ikke en, man kan opfinde selv: Den, der stiller sig op med en drøm for alle, vil straks blive kaldt smagsdommer og elite. »Jeg tror vi skal prøve at tale den danske drøm frem.« Der må med andre ord findes problemer, som vi alle sammen allerede slås med. Og her kan man i hvert fald udpege en problematik, der er helt gennemgående og grundlæggende for både store og små konflikter i et demokratisk samfund. Det handler om balancen mellem lighed mellem mennesker og forskelle i verden. Vi ved som borgere i et demokrati, at ingen må være bedre end andre. Men vi ved også, at der findes forskelle mellem godt og dårligt på alle niveauer i verden imellem borgerne. Det er en demokratisk udfordring, der kan beskrives sådan her: Ingen må være moralsk bedre end andre, men noget må være bedre end andet. Ingen borgere må være de rigtige, som udpeger andre som de forkerte, men der må være noget mellem borgerne, som er rigtigt og noget, som er forkert. Ingen kan opråbe sig til de gode og udpege de onde, men der må samtidig være fælles forestillinger om retfærdighed. Ingen kan undertvinge sig andres vilje, men der findes heller ikke magtfri relationer. Dette er udfordringer, som kan formuleres intellektuelt. Men arbejdet med dem er hverdagsligt og praktisk. Det er udfordringer for alle, der kan noget, de gerne vil give til andre. Det er udfordringer for forældre, skolelærere, undervisere, trænere, venner, kærester, politikere og alle mulige andre. Det er et projekt, som ikke kan afsluttes. Men vi forsøger alle sammen hver eneste dag. Enten ved at protestere mod formynderi eller ved at bebrejde andre for ligegyldighed. Enten ved at sige til eller sige fra. Det er en dansk drøm, som ikke er dansk på anden måde end, at den optager dem, der lever i Danmark. Faktisk er det en global demokratisk problematik, som vi med vores vækst har alle muligheder for at blive et eksperimentarium for. Drømmen om at fjerne forskellene mellem mennesker for at fremhæve forskellene i verden vil aldrig blive realiseret. Men det er alligevel en stadig forventning blandt borgerne i et demokratisk samfund. Det er ikke en drøm, der skal opfindes forfra. Hvis man ser sig omkring, kan man se, at alle de andre allerede er i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Holm Knudsen

Mareridts er osse drømme, og mareridts over regeringens og Dansk Folkepartis politik trives i bedste velgående. Eller med andre ord: Den danske drøm er et mareridt.

Maria Francisca Torrezão

Skjult for sig selv i den drøm
hvor jeg skjuler mig
for mig selv i drømme
er der en drøm, der har drømt drømmene.

Og jeg er seende og blind:
En guldmønt over hvert øje
og hagen bundet op.

Som om nogen ville ud
men ikke kan komme ind.

Henrik Nordbrandt

Dorte Sørensen

Til anbefaling af analyse af Løkke Rasmussens danske drøm vil jeg anbefale at høre P1s Agenda fra i går (den kan høres på nettet). Her var Løkke Rasmussens danske drøm sat under lup og resultatet blev, at Christiania var nærmest til at opfylde den. Det er da tankevækkende, når regeringen og DF arbejder så hårdt på at få nedlagt Christiania.

jan henrik wegener

Er det følgende egentlig ikke lidt pudsigt, eller næsten paradoksalt: At være en "drømmer" eller "dagdrømme" er vel næppe almindeligvis uden videre positivt ment. Især i den "udviklede" del af verden holder man vel "realismen" højt i agtelse - alternativet ses vel oftest som fantasteri, dagdrømmeri eller endda flugt. Økonomer vil vel også nødigt opfattes som altfor flyvske - heller personificere den rationale mentalitet. Men så nedenunder finder vi at samfundet skal grunde sig på en "drøm". Man balancerer da på randen af et andet begreb et "selvbedrag" ifølge det fremherskende syn, som måske har fat i noget.

Frej Klem Thomsen

"Hvor få har for meget, og færre for lidt..." Den danske drøm lever i bedste velstående. Men beklageligvis (for statsministeren) kan han dårligt dele den, andet end tilnærmelsesvist og retorisk, for at stryge midtervælgerne med hårene.

Det er i den forbindelse tankevækkende at en statsminister fra Venstre - Danmarks Liberale Parti, der er leder af en flertalsregering, stadig ikke tør tale om sin drøm for et liberalt Danmark. Så meget for snakken om at Fogh vandt kulturkampen. Løkkes drøm er næppe hverken vag eller teknokratisk, således som han forsøger at fingere. Men den er - endnu mere end for Fogh - den drøm der ikke tør sige sit navn.

Knud Helmer Andersen

Jeg kan ikke blive klog på om Løkkes drømme omfatter den tredijedel af befolkningen som får kræft. Der opdager, at de ikke kan blive begandlet, for at kurerere deres sygdom. Men bliver spidset af med en lindrende behandling, mod symptomer og mod smerter.
Løkke har jo foreløbig valgt at give den bedst stillede del af befolkningen skattelettelse.
De før omtalte kan jo ikke betale mere skat. Når deres sygdom ikke blev behandlet.
De der havde råd, kunne jo lade deres sygdom behandle i udlandet.
mvh
KHA

Let him be in his Dream - I got mine...

Mon ikke den danske drøm for de fleste toneangivende politikere og ideologer er ret meget lig den amerikanske?

I dagens New York Times beskrives et af resultaterne af den amerikanske drøm: Hver ottende amerikaner (hvert fjerde barn) nyder nu godt af fødevarehjælp.
Se: http://www.nytimes.com/2009/11/29/us/29foodstamps.html?_r=1&hp

Per Holm Knudsen

det her er den rene farce, LLR leger statsminister med hans 10 punkter 20 år frem i tiden, vi må finde os i at have disse inkompetente idioter sammen med landsbytosserne fra DF indtil næste valg.

Og nu efterlyser de selvfede venstre-ledet marionetter en drøm de selv har afviklet. Den lille kulturrevolutions børn forklædt som oliver twist. Eller en retoucheret LLR i svikmøllens karikatur af Anker Jørgensen som Peter, i Peters Jul. "Hvor fanden er gaverne?" Hvor fanden er frugten af vores arbejde? Svar fra dybet: Nihilistisk Folkeparti.
Mon ikke mål for år 2020 vil resonere lige så længe som når der skåles i plastbære til venstres landsmøde.

Verden vil være totalt forandret om få år - alene fordi det ikke kan fortsætte, som det går!
Mindre og mindre behov for arbejde, udført af flere og flere verden over vil give os en udstrakt frihed - så kan vi sende politikerne på pension og selv træffe beslutningerne på samfundenes vegne efter forhandling.

Jeg er træt af "Bamses" ævl.
Fakta er, at regeringen har brugt 8 år på,
at køre Danmark i sænk økonomisk.
Pengene fosser ud af statskassen!
Løkke har ikke format, til at lede landet,
og de ledende politikere evner ikke,
at påtage sig ansvaret, for deres ulykker.
Fyr hele bundtet! ( Så kan de savle, over deres
perverse drømme, for egen regning.)

På forhånd tak

Jeres PM kan godt prøve at citere Bill Clinton, men nu taler han om "den danske drøm" åbenbart inspireret af "den amerikanske drøm."

Man glemmer, at den historiske amerikanske drøm handler om nye mulighedene uden diskrimination til udlændinge, der søger et nyt liv. Det er naturligvis meget overdrevet, men ikke helt falsk propaganda.

Udlændinge i Danmark får flere mareridt (racisme på gaden et i medierne, in-your-face dansk nationalisme selv på fødselsdagsfest, DF, etc.)...end drømme.

http://u-danskerne.blogspot.com/

Jeg tror aldrig, at nogen har undersøgt, end ikke CEPOS, CBS, SDU eller hvem, der måtte stå for den slags, hvordan de evindelige, ulidelige opsange til danskerne om, hvordan de skal opføre sig, og al plageriet om at gøre en forskel, egentligt virker. Medierne rapporterer mange gange dagligt om skolebørn, der er holdt med at mobbe og sparer CO2 - men hvad nu, når de kommer i puberteten? Bliver de så ved med at udvise ønskværdig adfærd? Det samme med danskerne: De siger, at de ta'r sig sammen i konkurrencen med de andre lande, og det så da også længe ud til, at Foghs blanding af skattelettelser og trusler mod arbejdsløse kom til at virke - men så kom Finanskrisen, og det hele viser sig at have været en illusion. Så nogen burde finde ud af det: Virker det, når politikere siger, at I skal tage jer sammen? Har de noget tilsvarende i andre lande? Kunne man ikke forestille sig, at det virker bedre på indtjeningen ikke at stressen en hel befolkning, som om den var ansat under regeringen i Forretningen Danmark, eller, var det ikke det, Claus Hjort kaldte os, MASKINEN DANMARK?