Vi er kun lige kommet ind november, og J-dag ligger allerede bag os med uhæmmet snebajerdruk, letpåklædte nissepiger og pappet og poppet lir. Det samme gør ØJ-dag, Ølentusiasternes celebrering af frigivelsen af sæsonens håndfremstillede kvalitetsbryg, hvilket med brygger Christian Skovdahl Andersens ord er »et arrangement med en del mere substans i glasset end suspekt stads på fortovet næste morgen.«
En stresset tid er det for os arme ølanmeldere at gå ind i, for finanskrisen har ikke gjort nævneværdigt indhug i lysten til at lancere juleøl. 37 anmeldereksemplarer and still counting er landet hos Deres mundskænk og hans panel af gæve smagere. Et hårdt job, men nogen skal jo ...
Brøckhouse-kopi
2009 var året, da Brøckhouse gik konkurs, og borte tog markedets måske mest æstetiske bryg. Nu er en mystisk genopstandelse sket, for på Faktas hylder (til kun 14 kr. et kup!) finder vi en storartet (men suspekt) Brøckhouse Premium Julebryg 2009. Det er ikke en zombieøl. Ej heller har Allan Poulsens Brøckhouse rejst sig som Fugl Phønix. Nogen Dansk Vincenter har opkøbt konkursbo og opskrifter og udsender nu denne dybdearomatiske juleøl med smag af pomerans og chokolade, brygget på Åbo Bryggeri. Humle fra Hallerthau og Taurus hindrer sødmedøden. Suspekt er det, at vinfolket lukrerer på Allan Poulsens pionergenialitet og brand uden at rådføre eller involvere sig med ham. Som Allan Poulsen siger til beerticker.dk: »Sådan er kapitalismen«.
Bitterlystigt alternativ
Samme snylteri hændte for Ølfabrikken, der under pioner Skovdahl stod for tilsvarende smagsundere af fineste karat. Stænket af det sublime er blevet sjældnere på ølfabrikøl efter GBs overtagelse, men den innovative brygger har da bare lavet et nyt bryggeri, Beer Here, som spiller ud med en lykkeligt forløst og jovial jule-IPA herligt humlet og krydret med en knivspids appelsinskal. Et lyst og bitterlystigt alternativ til det kvalme glöggsødmehelvede, som alt for mange juleøl søger at konkurrere med, og godt at ølhanerne ikke er drejet om af eksperimenterelyst hos en af Dronningerigets fremmeste bryggere.
Festivalvinder
I begrænsningen viser mesteren sig. Sødmedøden lurer i overdoserninger af nellike-, sveske, kandis-, ingefærelementer, og hvad har vi. Det er øl til julemænd, ikke til mennesker ... Hjertensfryd er af gæsterne på Ølfestivalen i Esbjerg kåret til Årets Juleøl 2009, men den komplekse, belgisk inspirerede vinder fra Warwick gør også god brug af muscovadosukker, så jeg er ikke helt overbevist ...
Guldkaffe
Personlig vil jeg da anbefale to mere hemmelige bryg. For det første Holte Vinlagers lidet opreklamerede, men raffinerede Imperial Brown Ale. Vel er også den sød, men sødmen er mere ligetil charmerende og får modspil fra en afstemt opblanding med vinlagerets guldkaffe. Oveni dette findes et krydret element af muskatnød, som forlener smagsoplevelsen med et fikst og finurligt pift. Hvor godt, at et vinlager yder tribut til øllet med dette velkomponerede opus.
Kultpotentiale
Men det kan blive endnu mere underopreklameret. Efter over 30 mere eller mindre sødmefulde julebryg er det en virkelig fryd at gå ombord i brygger Rasmus Pedersens Sort Ale, en stærk og bitter porter med kultpotentiale. Det absolutte fravær af julelege og Amarillos og Kaskades humleorkester er præcis den elementære minimalisme, der tiltrænges efter julesødmeorgiet.
HHHHHHBrøckhouse: Premium Julebryg 2009, 50cl, 5,5 pct, i Fakta
HHHHHHBeer Here: Jule IPA, 50 cl, 7 ptc., hos Ølhøkeren, Ravnsborggade, Kbh. N
HHHHHHWarwick: Hjertenfryd, 50 cl, 8 pct., hos beerfactory.dk
HHHHHHHolte Vinlager/Amager Bryghus: Juleøl Nr. 2, 50 cl, 5,5 pct., i Holte Vinlager
HHHHHHRasmus Pedersen/ Refsvindinge: Sort Ale, Rasmus Humle Klump, 33 cl, 7.5 pct, hos Ølhøkeren