Interview
Læsetid: 3 min.

Opmuntret, men en smule novemberramt

Jeg kan godt rumme mine største fejl, men jeg holder dem for mig selv, skriver Alberte Vinding, der er aktuel med en jule-cd og en samling af eventyr for børn
Moderne Tider
13. november 2009

Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Jeg er distræt. Jeg er alting igang med noget andet end det, jeg foretager mig; en anden tanke, en anden udsigt, en ny ide. Men jeg kan virkelig mærke, hvordan folk har det, og det fylder meget i mig. Måske er det derfor, jeg lægger mig over i den anden banehalvdel af samtalen. Man kunne sige modtagelig og distræt.

Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

At få nye ideer. Men for tiden ser jeg tonsvis af b-film, for bare at være og ikke tænke. Der kommer sjældent noget flot ud af min konstante kværnen indenbords.

Hvad er din seneste anskaffelse?

To uldne kjoler, der varmer vinternumsen.

Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Lige nu ville jeg gerne kunne skrive som Marilynne Robinson, fordi Gilead er en af de smukkeste bøger, jeg har læst. Jeg ser op til nye generationer eller unge kunstnere, vel fordi der er håb for dem og os. Ormen, Blæs Bukki , Martin Serup, Ane Trolle, Nanna Øland er unge, man ikke kan vælte omkuld, fordi de er så opslugt af processen og kommer ud med lige præcis det udtryk, ingen andre kan udtrykke. Jan Rørdam, Benjamin Koppel og Elin Bing er royalty at arbejde med på sådan en børneting, som vi lige har lavet.

Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

Uha, det er meget svært for mig at svare på, for når det gælder kontroversielle handlinger, holder jeg kortene tæt ind til kroppen. I mit samarbejde med Ormen er jeg ved at rykke mine grænser og bevæge mig ud på tynd is. Her dropper jeg tanken om, hvad andre tænker om mig. Sundt og faaarligt.

Hvornår føler du dig mest misforstået?

Da jeg udgav Tisvilde strand, blev den af mange anmeldt som selvbiografisk. Det var den ikke. Det var en underlig følelse, men sikkert bogen uvedkommende ellers læseren.

Hvad er din største bedrift?

Ja, det kan vel ikke komme bag på nogen, at jeg nævner mine børns fødsel. Men hold da op, hvor var jeg sej!

Dine største fejl?

Det kan jeg slet ikke rumme at tænke på. Op på hesten igen og kæmpe undskyld. Jo, det kan jeg sgu godt rumme. Men jeg vil ikke offentligøre mine største fejl. Basta.

Din drøm om lykken?

En altan med krydderurter og George Clooney i hjørnet. Asap. George, jeg kan spise en let ret nu.

Din sindsstemning netop nu?

Grundet det forrige svar: svært opmuntret. Men en smule novemberramt.

Hvilken dyd er den vigtigste?

Tålmodighed ejer jeg ikke, så den springer jeg over. Andres tålmodighed driver os utålmodige til vanvid. Medmenneskelighed, hjælpsomhed, evnen til at tilsidesætte sig selv i afgørende øjeblikke, det er fine dyder og noget, jeg gerne vil stræbe efter.

Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

De første filmminder ændrede jo virkelig noget, ligesom billedet og musikken. Kinks og Beatles var store lykkestunder og min fars malerier oveni og filmen Pigen Med Paraplyerne . Min første bog var Mis med de blå øjne. Altsammen, noget jeg foretog mig med mine forældre, da jeg var lille.

Hvad betragter du som din største ulykke?

Det har præget mig på en ulykkelig måde, at min mor døde, da jeg var lille.

Dit motto?

Når jeg ved hvorfor, kan jeg rejse mig og gå forandret videre.

Poesibogen stiller hver uge en ny person en række faste spørgsmål

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her