Læsetid: 3 min.

Spegesild og så en lille en

Gæsterne på Gl. Humlebæk Kro har skiftet hestevognene ud med sølvgrå biler. Og det gængse landkøkken er skiftet ud med frokostplatte og pariserbøf. Men brændevinen er der stadig
13. november 2009

Lavloftede skænkestuer. Mørkklædte mænd med sure piber. Brændevin og en duft af sod fra ildstedet. Sådan så billedet engang ud på Gl. Humlebæk Kro. Beboere langs Strandvejens fiskerlejer og rejsende har op igennem historien fået stillet sulten her. Og det gør folk stadig 270 år efter, den kongelige bevilling blev givet i 1740. Der bliver spist Skippers æggekage med røget ål og skyllet ned med kolde øl og suppleret med en lille én. Kroen er ikke en destination for gourmander, der stræber efter de ypperste gourmetoplevelser. Snarere er det et sted, hvor man får et gedigent måltid og slapper af.

Denne lørdag eftermiddag er kroen næsten fyldt. Vi er heldige at få et bord i krostuen. Den er ikke helt så autentisk som de to andre stuer, der med jagttrofæer på væggene og robuste borde frembringer den ældgamle historie, huset rummer. I krostuen hænger portrætmalerier af frimurere; den nuværende ejer er frimurer og svensk, derfor ser man også svenske anstrøg på det klassiske smørrebrødskort. Skånsk lun lerpottesild på frokostkortet og variationer af elsdyr på aftenkortet.

Et godt bid

Nu har gæsterne på kroen skiftet hestevognene ud med sølvgrå biler. Og det gængse landkøkken er skiftet ud med frokostplatter og pariserbøffer.

Men brændevinen er der stadig. En porsesnaps supplerer silden helt eminent. Silden kommer i to varianter; marinerede og sømandssilden, og de udgør første indslag på Ridder Rostgaards Kroplatte 238 kr. De hvide spegesild har et godt bid og sur/sød-kombinationen spiller op til en harmonisk marinade, hvor peberkorn prikker det bitre indslag ind, der efterfølgende snøres sammen af skarpe friskhakkede løg.

Næste indslag er håndpillede rejer med hjemmebagt og tilpas fugtigt hvidt brød. Rejerne har et friskt bid og en velbevaret rejesmag. Med lidt majonæse og citron på toppen er det bestemt en af plattens bedste indslag. Herfra går det desværre en smule ned af bakke.

Vi begiver os ud i en anden klassiker; rødspættefileten. Efter fiskens ophold i frituren er vi ikke begejstrede. Den er for fed, og i varmen har den end ikke opnået den let sprøde skorpe, der giver det lille knas under den hjemmelavede og grove remoulade, der ellers smager dejligt. På næste tallerken er der sprøde svær og kolde flæskestegsstykker, som sandsynligvis havde været lidt bedre lune. Kødet er skåret i tykke skiver, og er desværre sejt, både at spise og skære i. Hertil hjemmelavet rødkål. Kanelsmagen er meget fremherskende i den groft snittede kål, og der mangler lidt syre fra rødvinseddiken til at tage den udprægede sødme, kanelsmagen bidrager med.

Rigeligt med mad

Kroens gode hønsesalat, som den hedder på menuen, udgør det næste på platten. Konsistensen er fin, ikke for fed og dejlig luftig. Men den mangler smag. Det gælder både det bitre fra peberet og det søde indslag fra svampene og karryen. Den manglende saltsmag reddes af et stykke sprødt stegt bacon på toppen.

Men der er rigelige mængder af mad, og undertegnede må kapitulere og springe både osten (et stykke brie) og frikadellerne med surt over. Ifølge de små bidder, jeg smagte, kan man ikke hæfte nogen ud over det sædvanlige-mærkater på disse to indslag. Men ganske udmærkede.

Stemning i højsædet

I dag er der over 280 kroer spredt ud over hele Danmark med den største koncentration i det nordjyske. Standarden i køkkenerne er meget varierende og spænder fra traditionelle gennemsnitlige smørrebrødskøkkener til mere gourmetorienterede. Gl. Humlebæk kro har et middelgodt køkken, hvor tilsmagningen af maden og kvaliteten bestemt godt kunne komme et hak opad. Men stemningen og omgivelserne på dette historiske sted gør, at helhedsoplevelsen et meget langt stykke hen ad vejen eliminerer de kritikpunkter, man kan sætte på køkkenet. Det går bestemt an. Stemningen er i højsædet og betjeningen god, folk hygger sig, og de bliver mætte af den gode mad.

paradoks@informationd.dk

Gl. Humlebæk Kro. Humlebæk Strandvej 2A, 3050 Humlebæk. Tlf.: 49 19 02 65

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu