Læsetid: 6 min.

Hvad skulle vi gøre uden Paprika Steen og Lars von Trier?

Økonomisk har 2009 været en katastrofe for dansk film, hvilket kan have en uheldig indflydelse på de forestående forhandlinger om det nye filmforlig. Kreativt og kvalitetsmæssigt har det heller ikke været et godt år
Applaus. I det psykologiske drama 'Applaus', spiller Paprika Steen en kvinde, der forsøger at finde tilbage til livet efter at være blevet tørlagt. I danmark blev filmen set af 38.000 biografgængere, men til gengæld gjorde den Paprika Steen til lidt af en stjerne også uden for landets grænser.

Applaus. I det psykologiske drama 'Applaus', spiller Paprika Steen en kvinde, der forsøger at finde tilbage til livet efter at være blevet tørlagt. I danmark blev filmen set af 38.000 biografgængere, men til gengæld gjorde den Paprika Steen til lidt af en stjerne også uden for landets grænser.

Carsten Villadsen.

23. december 2009

Var det ikke for Lars von Trier og Paprika Steen, ville der ikke have været meget at glæde sig over i filmåret 2009, i hvert fald ikke, når talen falder på dansk film.

Økonomisk set var 2008 et rekordår, hvor billetsalget til danske film 28 af slagsen var det bedste i 32 år, hvorfor dansk films markedsandel af det samlede billetsalg nåede op over 30 procent. 2009 har været det værste år i næsten lige så mange år.

Til og med den 18. december havde dansk film solgt i alt 2,35 millioner billetter mod 4,3 millioner i 2008, og da det samlede billetsalg i danske biografer ikke er faldet i 2009, tværtimod, betyder det, at danske films markedsandel næsten er halveret. Og det understreger kun den alvorlige økonomiske krise, dansk film befinder sig i.

For ganske nylig annoncerede Peter Aalbæk Jensen, at han vil trække sig ud af den daglige drift af Zentropa, som samtidig vil fyre halvdelen af selskabets 80 ansatte og flytte en del af sin produktion til udlandet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Artiklen er, alt andet lige, også fuld af gode idéer til den der har besvær med at finde julegaver. Ak, havde jeg dog bare læst den for et par dage siden.