Interview
Læsetid: 3 min.

'Obama er lidt af en julemand'

Mit mest kontroversielle valg i livet var at gifte mig med min kone. Hun kan godt blive lidt hidsig, men det fremgik ikke dengang jeg firede til hende. Man kan kalde det en slags forsinket 'kontroversialitet', skriver julemanden
Moderne Tider
23. december 2009
Doven. Dovenskab er ifølge julemanden selv, hans mest udtalte karaktertræk.

Doven. Dovenskab er ifølge julemanden selv, hans mest udtalte karaktertræk.

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

»Dovenskab! Det passer mig fint, at jeg har fri det meste af året.«

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

»Jeg elsker at se tv, især hvis der er nogen, der bliver slået ihjel i en krimi, og det er der næsten altid. Jeg følger også godt med i vejrudsigterne, men det er selvfølgelig en erhvervsmæssigt betonet interesse, som dog ikke er mindre af den grund. Derudover kan jeg godt lide at gå ud på isen, save et rundt hul i den, fange en fisk og gå hjem og grille den over en sagte ild. Det virker afstressende.«

- Hvad er din seneste anskaffelse?

»Snoop Doggs album, Malice in Wonderland

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

»Obama. Så er det sagt. Han er lidt af en julemand, selvom han ikke er medlem af vores fagforening. Men han kan nok blive optaget, hvis han holder alt det, han lover. «

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

»Min kone. Helt klart. Hun kan nemlig godt blive hidsig, men det fremgik ikke, dengang jeg friede til hende. Der er med andre ord tale om en forsinket 'kontroversialitet'. Ellers har jeg aldrig valgt noget kontroversielt. Ikke lige min stil.«

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

»Når de dårligt opdragne børn rundt omkring er utilfredse med deres julegaver, og juleaften derfor drunker i hyl og skrig og familieuhygge. Så skynder jeg mig op gennem røret igen.

- Hvad er din største bedrift?

»Selvfølgelig, at jeg i løbet af en enkelt aften kan nå at uddele gaver til adskillige millioner børn i hele verden. Jeg undrer mig selv hvert år over, at det kan lade sig gøre. Men nogle gange kan man overskride sine egne grænser, hvis man selv vil. Det kunne andre lære af.«

- Dine største fejl?

»Jeg kan blive meget hidsig på min kone, når hun bliver hidsig på mig.«

- Din drøm om lykken?

»At kunne trække mig tilbage og overlade tømmerne til en afløser, og hvorfor ikke en kvinde, men så skal hun ikke have skæg. Jeg vil gerne selv kunne opleve, hvordan det er at holde juleaften og få gaver. «

- Din sindsstemning netop nu?

»Julehumør - trods alt.«

- Hvilken dyd er den vigtigste?

»Glæden ved at give gaver, hvis det kan kaldes en dyd, men det er også en kunst at kunne modtage en gave uden straks at sige, at 'det var dog for galt' og den slags.«

- Hvilket kunstværk (bog, film, teater, maleri, etc.) har haft størst betydning for dig?

»Jeg kan godt lide den gamle børnesang, Skorstensfejeren gik en tur. Jeg har selv et tæt forhold til skorsten, og dem er der desværre ikke skrevet mange sange eller digte om. Jeg ved, der er skrevet en bog om en radiator, så hvorfor ikke også om en skorsten? Så er der Dickens-historien Et juleeventyr, om den forbitrede og rige mr. Scrooge, der har nok i sig selv, men ender med at lægge sit liv om til det bedre. Af film kan jeg godt lide Far til fire i sneen og L.A. Confidential.

- Hvad betragter du som din største ulykke?

»Det var dengang, jeg kørte jeg galt med kanen efter en bevæget julefrokost i nisseland. Den væltede simpelthen, og alle gaverne faldt ud. Jeg nåede gudskelov at få dem frem i tide. «

- Dit motto?

»Tro det, eller lad være.«

Poesibogen stiller hver uge en ny person en række faste spørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her