Læsetid: 6 min.

Kortlægning af den moderne verdens opkomst

Oplysning. En afgørende grund til den britiske historiker Jonathan Israels hyperdetaljerede kortlægning af oplysningens opkomst er naturligvis at erindre om, hvor langvarig, omkostningsfyldt og vanskelig den var - som for at minde os om, hvor skrøbelige og omstridte de rettigheder er, som vi for ofte tager for helt i dag
Den britiske historiker Jonathan Israels mål er at kortlægge den moderne verdens opkomst. Intet mindre. For hvordan kan det være, at oplysningens vindue gik op, når hovedparten af menneskets historie har været præget af undertrykkende religion, enorme sociale og økonomiske forskelle, hierarkiske, autoritære eller tyranniske styreformer?

Den britiske historiker Jonathan Israels mål er at kortlægge den moderne verdens opkomst. Intet mindre. For hvordan kan det være, at oplysningens vindue gik op, når hovedparten af menneskets historie har været præget af undertrykkende religion, enorme sociale og økonomiske forskelle, hierarkiske, autoritære eller tyranniske styreformer?

Alessia Pierdomenico

16. januar 2010

Den britiske historiker Jonathan Israel er midt i et enormt, omfattende og omvæltende idéhistorisk projekt. Målet er intet mindre end at kortlægge den moderne verdens opkomst. Når man ser det i det helt store, verdenshistoriske perspektiv, er der jo tale om en af de centrale gåder: hovedparten af menneskets historie har været præget af undertrykkende religion, enorme sociale og økonomiske forskelle, hierarkiske, autoritære eller tyranniske styreformer og ingen eller kun minimal ret til afvigelse. De seneste to-tre hundrede års demokrati og pluralisme er et lillebitte vindue, historisk og geografisk - hvordan i alverden kunne det lade sig gøre, at dette vindue gik op?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brian Kjær Olesen
Brian Kjær Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer