Interview
Læsetid: 2 min.

Jeg læser ikke slemme bøger

Forfatteren Lars Skinnebach modtog i går Montanas Litteraturpris 2009 for digtsamlingen ’Enhver betydning er også en mislyd’. Selv holder han af at læse Wallace Stevens og Paul Celan
Moderne Tider
16. januar 2010

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?
»Der findes et udvalg af Paul Celans digte med titlen Du behøver hvert strå. Celan havde nogle erfaringer, (han var rumænsk-jødisk og mistede sine forældre i en kz-lejr under Anden Verdenskrig) som han på den ene side bearbejdede sprogligt og poe­tisk og på den anden side ikke ville reducere til forståelighed, eftersom det var erfaringer så uhyrlige, at de ikke burde kunne forstås. Og erfaringer, han heller ikke ville omklamre med en formildende skønhed. Det er som hele verden står og falder med hver enkelt formulering. Du behøver hvert strå (at klamre dig til).« 
– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?
»Poul Borums danske oversættelse og udvalg af Wallace Stevens som udkom i 1994: Verdensdele. Jeg fik den, da den udkom, og den var så fyldt med verdensforklaring og vilde sætninger om intet, der ikke er der, og det intet, der er. Prøv for eksempel at høre det her berømte digt om Snemanden. Det er i realiteten bare en lang sætning (men hvilken sætning!):
Man må have et vintersind / for at betragte frost og fyrretræers / grene skorpede af sne; // og have været meget længe kold / for at se enebær med luv af is / og graner i fjern glitren // af januarsol; og for ikke at tænke / på nogen elendighed i vindens lyd, / i lyden af nogle få løv, // som er lyden af landet / fuldt af den samme vind / der blæser på samme nøgne sted // for den lyttende, der lytter i sneen / og – selv intet – ser / intet der ikke er der og det intet der er.
Digtene er virtuose med sine virkemidler, stilistisk såvel som i tankeindhold og på alle måder (det gælder også Borums oversættelse). Og det er en lykke, at de findes på dansk.«
– Hvad er den værste bog, du har læst?
»Jeg læser ikke slemme bøger.«
– Hvilken type læser er du?
»Dels er der en håndfuld digtbøger, som jeg har læst jævnligt gennem årene (af gamle kendinge som Baudelaire, Rimbaud, Lautremont, Whitman, Dickinson, Plath, Södergran, Björling, Ekelöf, Jacobsen, Clausen, Schade blandt andre), dels følger jeg med i, hvad der udkommer i de nordiske lande af især lyrik og tidsskrifter.«
– Hvornår læser du?
»I de seneste år har jeg undervist meget (bl.a. på Forfatterskolen) og læst mange spritnye elevtekster i den forbindelse. Ellers læser jeg, når jeg føler mig modtagelig.«

rbs@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her