Læsetid: 6 min.

Den politiske hjerne er bygget til at begå fejl

Vi går ud fra, at politikere agerer rationelt: At de træffer de bedst mulige valg til alles bedste. Sådan ser virkeligheden bare ikke ud, argumenterer to redaktører bag en ny antologi. For menneskets hjerne er grundlæggende doven og stiller sig tilfreds med det fjerdebedste alternativ, hvis det er lettere. Det er netop derfor, vi ikke har lært noget af finanskrisen
Irrationelt. Vi har en tro på, at politikere træffer rationelle beslutninger til rationelle borgeres bedste. Eksempelvis går politikerne ud fra, at folk vil være mindre tilbøjelige til at begå kriminalitet, hvis de får 100 år i fængsel, end hvis de får et enkelt.  Men de psykologiske faktorer bag politiske beslutninger er fuldstændig oversete, mener Sigge Winther Nielsen (tv.) og Thomas Høgenhaven, der er aktuelle med en antologi om politisk psykologi.

Irrationelt. Vi har en tro på, at politikere træffer rationelle beslutninger til rationelle borgeres bedste. Eksempelvis går politikerne ud fra, at folk vil være mindre tilbøjelige til at begå kriminalitet, hvis de får 100 år i fængsel, end hvis de får et enkelt. Men de psykologiske faktorer bag politiske beslutninger er fuldstændig oversete, mener Sigge Winther Nielsen (tv.) og Thomas Høgenhaven, der er aktuelle med en antologi om politisk psykologi.

Kristine Kiilerich

16. januar 2010

Hvis vi vil have folk til at begå mindre kriminalitet, må vi hæve strafferammen. Hvis vi vil bekæmpe terror, må vi øge overvågningen. Og hvis vi vil, at børnene skal lære at læse, må vi teste dem. For enhver problemstilling har en rationel løsning: Verden er rationel, vi er rationelle og især vores beslutningstagere politikere og embedsmænd træffer deres beslutninger ud fra et rationelt og oplyst grundlag. Tror vi.

Men sådan hænger verden ikke sammen, mener Sigge Winther Nielsen, forsker i politisk marketing og politisk psykologi ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, og Thomas Høgenhaven, kreativ direktør i Chrisper Economy, i en ny antologi, der bringer begrebet politisk psykologi til Danmark.

For mennesker er ikke rationelle, uanset om de kalder sig politikere, eksperter, forskere eller bare er helt almindelige mennesker, argumenterer de to redaktører og de 14 bidragydere til antologien Politisk psykologi fordi politik er personligt. En teoretisk retning, der er kendt og anerkendt i udlandet, men som stort set har været fraværende i Danmark, påpeger de to forfattere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

Artiklen indledes med flg citat:

"Vi går ud fra, at politikere agerer rationelt: At de træffer de bedst mulige valg til alles bedste. Sådan ser virkeligheden bare ikke ud, argumenterer to redaktører bag en ny antologi."

Bogens indledende præmis, at "politikere agerer rationelt" og "at de træffer de bedst mulige valg til alles bedste" er mildt sagt en naiv tanke.

Bogens tema er åbenbart at påvise, at denne forudsatte politiske rationalitet blokeres, fordi mennesket ikke er rationelt, da hjernen er doven og
vil forsøge at simplicificere den information, den modtager mv.

Men hele udgangspunktet for bogen er imo forkert.
Hvem er det som påstår, at politik er "at træffe de bedst mulige valg til alles bedste"?.

Eller som forfatterne skriver: "Troen på det rationelle har domineret debatten i de seneste 30 år". Det må have været en debat inden for meget lukkede cirkler.

Politik handler om magt, værdier, konflikt, holdninger mv.

Rationalitet ligger på et helt andet plan. At forsøge at reparere på denne rationalitet, vil ikke gøre den politiske beslutningsproces bedre.

Er det bedre at købe militært isenkram til 2 mia. kr. end at bruge 2 mia. mere i sundhedssektoren?

Er det bedre at bruge 5 mia. kr på kollektiv trafik end 5 mia. kr. på motorveje?

Uanset hvor meget forfatterne forsøger at påvise og reparere på menneskets irrationalitet, hjernens dovenskab, den politiske proces' ufornuft, vil man aldrig kunne finde "den bedste løsning" på ovennævnte alternativer, da denne ikke udspringer af rationalitet, men af magt, værdier og holdninger.

Glæder mig trods alt til at læse bogen - og håber at den er skarpere end de lidt uheldige eksempler og formuleringer, der er anvendt i artiklen.

Martin Knudsen

@Aksel:

Du har helt ret. De "katastrofale" beslutninger der træffes, blev ikke truffet ud fra, at en bestemt politikers hjerne "troede" at det var det rigtige - mange gange, så træffes de dårlige beslutninger fordi de skal gavne nogle bestemte forhold eller interessenter FREM FOR den almene offentlighed - vi er jo igen helt nede i den basale værdi-konflikt: hvor vidt man tillægger "andre mennesker" i samfundet nogen værdi, eller om man IKKE gør - altså traditionel social vs. liberal tankegang. Mener man, at vi er til for samfundet? Eller mener man, at samfundet er til for os? Sjovt nok vil begge fløje pege på det sidste, men vi ved jo reelt godt, at beslutninger som f.eks. privatisering af hospitaler ikke er til for, at gavne samfundet som helhed.