Læsetid: 2 min.

San Franciscos søløver er gledet

Lige som San Francisco skulle til at fejre 20-året for søløverne på havnen, er festlighedernes æresgæster pist forsvundet
De mange søløver skulle egentlig sendes væk, men da de hurtigt blev en turistattraktion, lod man dem blive på Pier 39. Men nu har de altså selv forladt området.

De mange søløver skulle egentlig sendes væk, men da de hurtigt blev en turistattraktion, lod man dem blive på Pier 39. Men nu har de altså selv forladt området.

Robert Galbraith

Moderne Tider
5. januar 2010

En af San Franciscos hovedattraktioner har pakket lufferne og er svømmet væk. I 20 år har de berømte søløver på Pier 39 været et stærkt yndet turistmål, men nu er de pludselig forsvundet.

Hvert år gæster ca. 12 millioner det noget turistede Fisherman's Wharf. Her er de ildelugtende og højrøstede søløver efterhånden blevet det mere autentiske islæt på havnen, der ellers tilbyder dyre cafeer, kitschede souvenirforretninger og middelmådig muslingesuppe serveret i et surdejsbrød.

For godt en måned siden var der ca. 1.500 hylende og stinkende søløver - nu er der ikke mere end en snes tilbage. Hvorhen de er forsvundet og hvorfor, ved man ikke. Men flere eksperter peger på, at de højst sandsynligt er rejst fra deres hjem i jagten på flere sardiner og ansjoser, som er de larmende dyrs livretter.

Andre mener, at deres forsvinden er relateret til et stort forestående jordskælv. Søløverne bosatte sig netop på Pier 39 efter et kæmpe jordskælv og er nu svømmet fra reden, fordi de kan mærke, at San Francisco står over for endnu et jordskælv, mener flere søløveeksperter.

Sikke en fest

De første 10-50 søløver kom kort efter Loma Prieta-jordskælvet i oktober 1989. I januar 1990 var søløvebestanden vokset til 300 og er vokset støt siden, indtil der ikke var mere plads på dokkene.

Tanken var egentlig at smide dem ud igen, men da de viste sig at være en stor turistattraktion, fik de dovne dyr lov at blive.

Her lå de så det meste af dagen og solbadede, sov og gøede om kap. Her har de også kunnet leve i fred fra en af deres største trusler, den store hvide haj.

De fleste af søløverne med adresse på Pier 39 var hanner, der hver sommer drog sydpå til Channel Islands ud for Californiens kyst for at parre sig.

Søløverne kunne ikke har tilrettelagt deres pludselige afsked på et værre tidspunkt. For planlægningen af en fest til ære for dem har længe været i gang.

De forsvundne søløver forhindrer alligevel ikke San Francisco i at fejre deres 20-års jubilæum 15. januar. For hvem ved, måske vender de tilbage:

»Man ved aldrig med dyr. Hvis de ikke er tilbage den 15. januar, så fester vi med dem, der er her,« siger Sue Muzin, der er PR-ansvarlig for Pier 39 til The Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her