Klumme
Læsetid: 3 min.

Skattelettelser og livskvalitet

Skal man glæde finansministeren eller blæse ham en hatfuld? Og hvad med dem, der slet ikke har valget? Januar er tid til store beslutninger
Moderne Tider
15. januar 2010

Her ved midten af januar er de kedeligste nytårsforsætter forhåbentlig ved at fortrænges fra læsernes hukommelse, men til gengæld er det ved at være tid til at gøre sig klar til store beslutninger. Om godt 10 dage går januarlønnen ind, og mange kan se frem til en ikke ubetydelig nettolønsfremgang. Skattereformen er over os, og de læsere, der tillige har vovet flexlån står til dobbeltgevinst. Akademikerlønninger og billig rente er opskriften på en betydelig reallønsfremgang.

Den slags er en alvorlig sag: Skal man kaste sig ud i forbrugsfest og dermed glæde den bekymrede finansminister; skal man være en fedtsyl og spare op - eller skal man holde mere fri og dermed annullere samtlige såkaldt dynamiske effekter af reformen. Det sidste er vel nærmest finansministerens mareridts-scenarie, for ambitionen var så vist, at vi alle skulle bestille noget mere.

Hører man til den fattigere del af læserskaren - som studerende, efterlønner eller arbejdsfri - ser situationen helt anderledes ud. Her er det stigende institutionstakster, priser på togkort og anden hverdagstrivia, der er de barske realiteter, og ovenstående velstandsbekymringer må forekomme fjerne.

Dillemma

For en vinskribent på et pænt og ordentligt dagblad, hvor samfundssind endnu eksisterer, er der tale om et ægte problem: Tør man usolidarisk opfordre til at konvertere en del af genvinsten til bedre hverdagsvin og dermed cementere, at klummen mest er til de velstillede læsere? Og dog; i begyndelsen af 90'erne tillod Information sig at markedsføre avisen med kampagneteksten 'køb Danmarks dyreste dagblad - følg med, hvis De har råd', og annonceafdelingen påstår, at læserne har buler af penge, så 'Dråbefangst' vover halvandet øje til de velstående og en enkelt anbefaling til de, der ikke skal holde skattefest ved månedens udgang.

Krop og krydderier

En Gérard Bertrand Syrah 2007 er af importøren døbt årets stjernevin 2010 og er et godt sted at begynde kvalitetsløftet. Vinen er fra franske Payes D'oc og byder på ren Syrah-smag, masser af krop og krydderier og vil kunne løfte ethvert tirsdagsmåltid. Det er en meget saftig vin, der ikke bare ledsager måltidet, men er en udpræget fornøjelse i sig selv.

Sol frugt og voldsomhed

Har man virkelig scoret i det store skattelettelseshow så gå dog hele vejen og bryd vintermørket med en MacLaren Vale 2007 Quarterback. Om spilfunktionen for en quarterback er den samme i australsk fodbold som i amerikansk vides i skrivende stund ikke, men vinen, der er skabt på Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz og Grenache, smager utrolig godt. Australiere er bare gode til at sammenstikke ting og få et enormt smagsindtryk frem. Den holder 15,5 pct. og er på alle måder voldsom. Her er sol og frugt, så man nærmest blæses tilbage i stolen, og måtte januar byde på yderligere polarkulde, er her noget at stå imod med.

Holdbar hverdagsvin

Står man uden skattelettelser, men vil finde plads i budgettet til et enkelt glas hverdagsrødvin, er den nye såkaldte 'freshcase' vin en glimrende løsning. Australsk Cabernet Sauvignon fra Banrock Station i rigtig pæn kvalitet i en to en kvart liters box. Den giver mulighed for at tappe et enkelt glas og holder sig frisk i ugevis. Den smager bedre end de fleste boxvine på markedet, og til 149 kroner er der mere end fin sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det eneste, der mangler, er faktisk lyden af en prop, der glider op af flasken.

hbn@informaiton.dk

4/6Gerard Bertrand Syrah 2007. 59,95 resten af 2010 (normalt 79,95). H.J.Hansen/ Vinspecialsiten/Magasin

5/6Quarterback 2007 99,95 resten af januar (normalt 149,95). H.J.hansen/ Vinspecialsiten/Magasin

4/6Banrock Station Freshcase. 149 kr. 2,25 liter. Bilka

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her