Læsetid: 3 min.

En lille ski' på

Det rette supplement til en tur i det hvide skal vælges med omhu
19. februar 2010

Februar er skiferiernes storhedstid, hvor horder af danskere begiver sig med bus, fly og bil til nære og fjerne bjergrige egne for at nyde godt af, at sneen her er både mere farbar, end det, vi har her til lands, og ikke ligner det afskummede opkog af den grågrønne grumsede Limpopo-flod, hvor de mange hundelorte gror.

Mod syd, langs alpelandets tinder, flokkes de unge i feriebyer, hvis navne er som tyske afledninger af Sunny Beach eller Lloret de Mar, og hvor pisterne synes at have skiftet tilstand permanent, så de nu blot er parkeringsplads for grupper af bagstive danske teenagere på hashkælke, for hvem sneen mest er alibi for at gå på provinsdiskoteker og danse til eurodance i plasticstøvler hver nat i en uge.

Til alle de med lidt mere moderat hedonistiske ambitioner for skituren, og til de, som måske endda tør vove sig ud på et par ski, der også kan transportere føreren rundt i landskabet, følger her til gengæld en vejledning i dagens absolutte højdepunkt: En god dram fra lommeflasken til at styrke sig på de sidste par timer i sneen.

Vinter og kulde er som ideelt til de klassiske bitre, og på skituren kommer de små flasker, kyllingerne, rigtig til sin ret. De er dog i dag ikke nær så udbredte som tidligere, og det kan være svært at opstøve 20 cl. formatet, men så må man jo være kreativ. Alt over sytten tog vanter og hue på og gik en tur over den bundfrosne Peblinge Sø med et mindre udvalg af markedets mere almindelige bitterdram.

En generisk bitter

Første udfordring under disse ekstreme forhold er at åbne flasken med handsker på; man skulle jo helst få varmen, ikke miste den. Underberg-bitteren også kendt som gaven til maven kommer i en meget velkendt tre-pak af papirindpakkede miniatureflasker, så forventningerne til finmotorikkens succes var skruet helt i bund. Det lykkedes dog overraskende let at få åbnet æsken den kan man naturligvis også efterlade hjemme afrevet papiret og åbnet flasken, men det er selvfølgelig et problem at stå med dette affald midt på en pist eller endnu værre, i naturen. Smagen er selv i stærkt nedkølet tilstand krydret og varm, med kraftfulde krydderier som anis, muskatnød, nellike og kardemomme. I forhold til sin styrke er den noget mindre skarp og uvenlig end f.eks. Fernet Branca, men samtidig er den også en smule anonym; en generisk bitter. Den bliver markedsført som en digéstif, altså en hjælp til fordøjelsen efter et måltid, og det er også efter den medbragte madpakke at den matcher skituren bedst.

Stærk er at foretrække

Jägermeister har været markedsført hidsigt herhjemme i de senere år, målrettet direkte mod de festglade unge som en festdrik og ingrediens i diverse sødladne cocktails. Bag dette gemmer der sig dog en hævdvunden bitter, som desværre starter med et lidt uheldigt indtryk: Den glatte og upraktisk udformede flaske er ikke god at holde på i koldt blæsevejr, og låget kunne være nemmere at bruge. Smagen er sød, meget sød, og den ville faktisk være mere afbalanceret, hvis den havde været lidt stærkere. Når den er frossen, er den tyk som likør, og den søde lakrids overdøver fuldstændigt de andre smagsnuancer paradoksalt nok, for sloganet den markedsføres under er serve ice cold. Gem den hellere til at hælde i teen hjemme i hytten.

Forvirringen tøjles

Når det kommer til praktisk udformning, er testens danske indslag derimod en svir: Gammel Dansk lommeflasken er let at håndtere, lavet i stødabsorberende plastic, har et drikkebæger monteret ovenpå låget, og er tilmed designet med en inderlommevenlig, let buet facon, som bedstefars røvformede tegnebog. Ser man bort fra, at låget er svejset lige lovlig godt sammen, er der altså her tale om det ideelle udstyr. Selve bitteren er den for mange danskere så velkendte, komplekse blanding, men her er frosten faktisk en balancerende faktor. Når Gammel Dansk serveres iskold midt i en snedrive, tøjles forvirringen lidt, og nuancer af de mere forsagte krydderier som ingefær og rønnebær trænger igennem mere dominerende toner af pomerans og kardemomme. Den er stadig ikke en drik for alle, men den kommer helt sikkert til sin ret i disse omgivelser.

Underberg, 44% vol, 3x2 cl for 35,95 i Føtex

Jägermeister, 35% vol, 10 cl for 39,95 i Føtex

Gammel Dansk, 38% vol, 20 cl. for 59,95 i Føtex

Serie

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu