Baggrund
Læsetid: 4 min.

Selvhjælperen: Mindfullnes i Sydhavnen

Når man ikke kan sidde på toilettet uden at spille bibbib-spil på mobiltelefonen, er det på tide at blive en del af sit liv igen
Når man ikke kan sidde på toilettet uden at spille bibbib-spil på mobiltelefonen, er det på tide at blive en del af sit liv igen
Moderne Tider
6. marts 2010

Jeg sidder med lukkede øjne. Dagsrester blander sig med tilløb til drømme. Ind imellem hører jeg en kvindestemme, der fortæller mig, at jeg skal rette en venlig opmærksomhed mod mit åndedræt. Stemmen beder mig om at slå øjnene op, og jeg ser ind i Mindfullnes-terapeuten Eve Bengta Lorenzens alvorlige ansigt. Jeg tænker på, at jeg skal dø en dag, og i et øjeblik føler jeg mig faktisk mere tilstedeværende, end jeg plejer.

Eve Bengta Lorenzen er en flot dame, der med sin sølvgrå manke minder mig lidt om countrysangerinden Emmylou Harris. Men dog nok mindst 20 år yngre. Hun har tilbudt selvhjælperen en lille en privat test session i Mindfullnes, som lover mig mere nærvær i mit liv.

Dét er lige mig. Jeg er så rastløs, at når jeg skider, så bliver jeg nødt til at spille bibbib-spil på min mobiltelefon. Jeg kan finde på at gå midt i en samtale, fordi jeg kommer til at tænke på noget andet. Og mit arsenal af overspringshandlinger er selvfølgelig legio (Tetris anyone?). Hvis der er noget jeg kunne bruge mere af, så er det nærvær.

Eve Bengta Lorenzens lejlighed ude i Sydhavnen er ny, lækker, har udsigt til skvulpende vand. Og så er den helt tom. »Det er bare fremleje, og jeg ved at flytte,« forklarer hun undskyldende.

Jeg sætter mig på en ensom stol, og Eve sætter sig over for mig i en lille lys lædersofa.

Træd et skridt tilbage

Mindfullness har været hot længe. Eves kurser er jævnt hen overtegnede, og hun er en efterspurgt foredragsholder til arbejdspladser med stressede medarbejdere.

Jeg spørger til, hvorfor hun tror, at det er blevet så populært.

»Samfundet er blevet sindssygt,« forklarer hun. »Vi lever i projektsamfundet. Vi er bliver hele tiden nødt til at vælge hvad vi skal i det næste øjeblik.« Eve slår hånden ud: »Vi bor hele tiden til fremleje, og vi når aldrig at sætte hylder op. Vi er hele tiden på vej.«

Mindfullness viser sig at være en slags buddhisme minus metafysisk gøgl. Eve Bengta Lorenzen fortæller.

»Det handler om at være tilstedeværende, selv når man er allermest stresset. Du er nødt til at gå bag om, hvem du er. Træde et skridt tilbage. Og dér ligger friheden.«

Mindfullness lærer os, at vi skal være venlige mod os selv og opmærksomme på, hvordan vi har det. Sympatisk, men måske ikke den store filosofiske innovation. Det er mere i sin branding, at tiltrækningen ved Mindfullness ligger.

Mindfullness er det spirituelle svar på spelt. Egentlig er det bare hvede, men nu kalder vi det for spelt, og straks føler vi os mere mætte. Egentlig er det bare en mental pause, men nu kalder vi det Mindfullness, og pludselig er det ikke et udtryk for dovenskab, men en værdifuld handling at sidde med lukkede øjne og trække vejret.

Det er en bred vifte af teknikker hvor flere vil være velkendte for de fleste, der er vokset op i et land, hvor man kan få SU for at uddanne sig til afspændingspædagog: Meditation, yoga og lidt afstressende terapi i den coachende ende.

Følge åndedrættet helt ned

Ligesom meget andet selvudvikling er der fyldt godt på med, at det skam er helt videnskabeligt. Hvilket også er sandt i den forstand, at der findes et Center for Mindfulness in Medicine på University of Massachusetts Medical Center, som har forsket i stressreduktion siden 1979. Men om det er sandt, som Eve Bengta Lorenzen henkastet nævner, at man for eksempel kan forebygge cancer med Mindfullness, tillader jeg mig, at være tvivlende overfor.

Selve seancen er dog ikke fornærmende mod et nogenlunde jordnært verdenssyn. Grundlæggende er det rart at sidde der i stolen og mærke efter, hvordan jeg egentlig har det. Eve Bengta Lorenzen guider mit åndedræt rundt på min inderside, og jeg lægger mærke til en svag boblen i min skulder, der holder den arm, som jeg brækkede for et par år siden.

Eve er ikke et anmassende selskab, og hun ville passe godt til efteråret i Massachusetts. Hun smiler ikke så meget, og hun taler gerne om døden, som en forudsætning for at acceptere sit liv, som det er lige nu. Tanken om, at jeg er døende, får mig til at sidde stille.

For en stund. Hvis det skal have effekt på sigt skal jeg mindst have otte ugers kursus af to en halv time. Plus tre kvarters daglig træning. Du kan også vælge at tage et kort intensivt kursus på Mallorca hvor Eve lige er kommet hjem fra.

Jeg sprang den store pakke over i denne omgang. Men udover stakken af CDer der blandt andet omfatter en titel til børn og én særligt til døende så fik jeg alligevel noget med hjem.

Når jeg sidder og er rastløs og stresser over, at ungen skal hentes, deadlinen skal overholdes, varerne skal købes, weekenderne skal hygges, og madpakkens smøres, så trækker jeg vejret dybt og fokuserer på, at jeg trækker vejret med maven. Med tankerne følger jeg mit åndedræt helt ned i lungespidserne. Og det virker. I et øjeblik bliver jeg en del af mit liv frem for at være på jagt efter mit liv.

Alt i alt en god oplevelse og Mindfullness lader til at være i stand til at opfylde løfterne om at leve med mindre stress. På minussiden tæller de videnskabelige referencer og løfterne om, at man kan blive fysisk rask af Mindfullness. De er lidt uklædelige, da de er overflødige. Mindfullnes i sig selv har nemlig bestemt noget at tilbyde os, der er ved at bliver revet midt over af rastløshed ved Powerpoint nummer 20.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ulrik Golodnoff

Kære Nikolai
Tak for dine artikler. Det glæder mig, at du giver det socialt bevidste dagblad en spirituel dimension. Jeg spurgte mine tarotkort, om jeg skulle blande mig i debatten, og trak forelskelseskortet, så værs'go:
Dit hjerte - dit væsen - er utålmodigt, rastløst og irritabelt (bægerpage på hovedet). Din bevidsthed tror, at livet er Palles gavebod, men har svært ved at bestemme sig (7 bægre). Dit ubevidste vil egentlig helst passe sig selv og i drømme i sit elfenbebstårn, mens det hengiver sig til sanselige nydelser (9 mønter).
Numerologisk fortæller disse tre kort, at det for dig drejer sig om at vælge, og vælge fra hjertet.
(-10,+7+9 = +6)
Du er ude af sync (-10, Lykkehjulet på hovedet), det er tid til at lytte til dine glimt af klarhed, også selv om det medfører kaos at slippe fortiden (+16, Tårnet). I sidste ende vil kun et valg fra hjertet bringe dig videre (De elskende).
Et godt råd: Når du er færdig med at sidde og evaluere, bliver du alligevel nødt til at rejse dig og tage imod det tilbud = Den hellige Gral, som livet rækker dig, og handle derefter (4 bægre på hovedet).
Men indtil da vil jeg nyde at følge din odyssé.
Kærlig hilsen
Ulrik Golodnoff
Tarotmester