Læsetid: 3 min.

Et støvet eventyrland

Få dit forhold til højder testet og mød hundredvis af bavianer med 80'er-hår, imens du vandrer i Etiopiens ukendte og dramatiske Simien-bjerge
En vandretur i Etiopiens Simien-bjerge kan nemt arrangeres. Alt hvad du har brug for er en lokal guide, som både taler engelsk og amharisk, en bevæbnet ranger fra parkkontoret og et antal æsler, alt efter hvor mange dage du vil vandre.

En vandretur i Etiopiens Simien-bjerge kan nemt arrangeres. Alt hvad du har brug for er en lokal guide, som både taler engelsk og amharisk, en bevæbnet ranger fra parkkontoret og et antal æsler, alt efter hvor mange dage du vil vandre.

Jorgen Schytte

Moderne Tider
2. marts 2010

Tanken om at holde ferie i Etiopien strejfer kun få turister. Det kæmpe land på Afrikas Horn er mest kendt for hungerkatastrofer og fattigdom, og det er en skam. For selv om Etiopien er et af verdens mest underudviklede lande, har det masser at byde på.

De fleste turister, som tager til Etiopien, vælger at tage nordpå og besøge monumenter og kirker fra en fjern tid, færre tager sydpå, hvor næsten uddøde stammer prøver at holde fast i deres kultur, som manddomsritualer, hvor unge mænd springer nøgne over en række tyre.

Og kun få vælger at tage vandrestøvlerne på for at nyde naturen i den fantastiske bjergkæde Simien, som ligger i det nordlige højland.

Lodrette klippesider

Det er lidt ligesom at komme fra Indiens heksekedel New Delhi, med millioner af mennesker overalt, og stige ud af flyet i bjerglandsbyen Leh i Indiens Himalaya-bjerge. Der er helt stille. I Etiopiens hovedstad Addis Ababa, og i det tæt befolkede højland, er der også mennesker, dyr, dyttende biler og larm overalt. I Simien er der kun vilde dyr og hinsidesliggende landsbyer, som man kan skimte i dalene fra de dramatiske bjerge. Simien-bjergkæden blev dannet af vulkanudbrud for over 40 milliarder år siden og består af flere plateauer, som er separeret af brede floddale. Erodering har formet de højst udsædvanlige kegleformede bjerge, hvoraf flere er over 4000 meter høje. Ras Dashen er Etiopiens og bjergkædens højeste bjerg med sine 4543 meter. De kegleformede bjerge sætter rammen om et eventyragtigt landskab, hvor bjerge og dale fortsætter ud i det uendelige i et støvet lysskær. I dag udgør bjergkæden Simien en 179 km2 stor nationalpark, som også er på UNESCO's Verdensarvsliste.

Mange af vandrestierne går langs kanten af plateauerne, hvor der er op mod 1500 meter ned! I begyndelsen tør man knap nok at kigge ned af de lodrette klippesider, men efter et stykke tid bevæger man sig længere og længere ud mod kanten for til sidst at lade sig fotografere siddende på en klippesats med benene dinglende ud over afgrunden.

De forskellige vandretures sværhedsgrad afhænger af, hvad du har lyst til. Ras Dashen kan for eksempel bestiges på en dag fra base camp. Ruten er stejl, og det sidste stykke skal du klatre for at nå toppen, hvor du kan risikere haglvejr. Mange af dagsruterne i Simien går op og ned ad stejle bjergstier igennem dale og små landsbyer, hvor du kan opleve det primitive landsbyliv på tæt hold. Landmændene pløjer jorden med okser og svinger pisken over deres hoveder for at drive dem op ad bjergskråningerne, som bliver brugt til landbrug. I landsbyerne kan du også prutte om prisen for en høne, hvis du gerne vil have kød på menuen.

Rigt dyreliv

En nylavet grusvej, som går igennem nationalparken, giver nu også de mere dovne eller dårligt gående turister en mulighed for at komme helt tæt på nogle af de flotte udsigter uden at få sved på panden.

I Simien kan du næsten ikke undgå at møde store flokke af den sjældne Geladabavian. Hannen tiltrækker den største opmærksomhed med sit røde bryst og sin lange 80'er-pels, som ser ud til at have været en tur igennem et crepejern. Hvis man er heldig, kan man også få et glimt af den etiopiske ulv og en walia ibex, som er en vild bjergged, der ikke findes andre steder i verden.

Der er over 180 fuglearter, heriblandt flere typer gribbe med uhyggelige store vingefang på op til tre meter. En sjælden type ravn er også at se, især når man skal spise sin madpakke, kommer den store sorte fugl meget tæt på.

En vandretur i Simien kan nemt arrangeres og kan tage lige så lang tid, som du ønsker. Alt hvad du har brug for er en lokal guide, som både taler engelsk og amharisk. En bevæbnet ranger fra parkkontoret og et antal æsler alt efter hvor mange dage, du vil vandre. Da der kommer meget få turister til Simien, er der næsten ingen campingfaciliteter. Få steder er der et skur med et hul i jorden, som udgør toilettet, og ved et camp site viste vores guide os et blikskur, hvor et primitivt brusebad var sat op med iskoldt kildevand. Det er alt. Derfor skal du sikre dig, at din kok og guide har alt det nødvendige gear med. Tjek også dit telts kvalitet, da temperaturen sagtens kan nå under frysepunktet om natten. Maden til turen kan du selv købe, eller du kan bede din guide om at ordne alt for dig. Vand koger kokken til dig om aftenen til næste dag, som bliver hurtig kold i de høje luftlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her