Læsetid: 2 min.

Jeg læser hvert ledigt øjeblik

Lars Keplers roste 'Hypnotisøren' er helt enkelt kedelig, siger tidligere operativ chef i PET
Moderne Tider
10. april 2010

- Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Når jeg ser ud over de mange bøger i mine reoler, ville jeg ønske, at alle ville have haft de samme underholdende, spændende og givende oplevelser, som reolernes indhold har givet mig. Et valg af en enkelt bog forekommer mig umuligt, men tvunget af omstændigheder ville jeg vælge Henrik Pontoppidans De dødes rige, måske med særlig appel til vore politikere. Bogens univers er et misantropisk syn på den politiske metier. Det er politik degenereret til personlige magtkampe, forfængelighed, nid og nag. Det er politikere i opblæst selvoptagethed, som feje intrigemagere og selvmodsigende ordgydere og enfoldige medløbere. De udfører en gerning, hvor tvivlen er trådt under fode, og alt er reduceret til værdikampe. Af denne grund vrimler reaktionens mænd og præsteskabet frem fra deres skjul og overrumpler folket, der er mere interesseret i åndedrætsøvelser og kolde fodbade! Henrik Pontoppidan har tidligere sagt: 'I har de tyranner i fortjener.' Og manden har jo ret. Bogen er et spejl, der trods næsten 100 års eksistens, stadig kan bruges. Det er en god grund til, at han er en af vore få nobelpristagere i litteratur.«

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jakob Knudsens: Lærer Urup fra 1909, ikke fordi den er særlig fremragende, men fordi den blev min litterære vækkelse. Jeg læste den i midten af 1950'erne. Den blev benzinen, det tændte en brændende og endnu ikke slukket læselyst. Et fascinerende indblik i en dansk fundamentalisme, hvor tvivlen ikke længere rådede.«

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det er ikke en enkelt, men for mange. Da jeg også er kriminalroman-aficionado, er det på det seneste Lars Keplers meget omtalte og stærkt roste Hypnotisøren. Den var ganske enkelt kedelig.«

- Hvilken type læser er du?

»Manisk, forslugen nysgerrig, ville min hustru sige. Jeg har som regel gang i to til fire bøger, blandet skøn- som faglitteratur. Manien er dog omsat i, at jeg i min fritid, har erhvervet en BA i litteraturvidenskab med kunsthistorie, som sidefag.«

- Hvornår læser du?

»Hvert eneste ledige øjeblik.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her