Interview
Læsetid: 2 min.

Han står op når han læser

Morten Sabroe, der er aktuel med romanen 'Det 13. spil', kan bedst fordøje både åndelig og fast føde stående
Moderne Tider
17. april 2010

Han står op, når han læser

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Min! Hvis alle ville læse den, fra Shanghai til Honolulu, ville den få flere milliarder læsere og komme i Guiness Rekordbog. Og jeg ville få råd til at betale skattevæsenet, hvad jeg snart kommer til at skylde dem. Og endelig ville jeg få en bog ud på et andet sprog end dansk!

Ud over den skal alle absolut læse Haruki Murakamis Kafka på stranden. Med den kommer man ud på en bevidsthedsrejse, man aldrig glemmer. Hvilken anden forfatter kunne drømme om at gøre både Johnny Walker og Kentucky Fried Chicken-manden Colononel Sanders til figurer i en roman? Murakami kan, og det er bare at lykønske Møn Festivalen med at have fået ham til at komme til august. Det bliver et tilløbsstykke!«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Hamsuns Pan, der var som en bibel for mig i min ungdom, og Mark Twains Huckleberry Finn. Twain er mit store forbillede. Med Huck skabte han en figur af samme format som Don Quixote og Hamlet. Twain har både humoren og tragedien indbygget i sin skrift, han ved at uden den ene virker den anden ikke«.

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Biblen. Jeg kan ikke læse det lort! Og hvorfor har forfatteren ikke sat sit navn på omslaget, så man kan maile ham eller hende og skrive: 'Det må du kunne gøre bedre, mand!'?«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er en meget rastløs læser. Jeg er 62, og det dér med at sidde ned og læse har jeg ikke tålmodighed til, så jeg står op og læser ved en skrivepult. Og de bøger, jeg læser, skal føles nødvendige. Det skal brænde på for forfatteren. Det ved man, om det gør, allerede efter meget få sider.«

Hvornår læser du?

»Jeg har som regel en bog liggende åben på skrivepulten (for tiden Sofi Oksanens Renselse), så jeg kan læse i den, mens jeg spiser. Jeg står nemlig for det meste også op og spiser. Min kone er en travl kvinde, så jeg både spiser og læser meget alene. Stående. At sætte sig alene ved et spisebord forekommer mig absurd. Desuden er det godt for fordøjelsen af både mad og ord at stå op, når man spiser og læser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her