Feature
Læsetid: 4 min.

Ugens medarbejder: Det er rart at tjene penge på at dulle.

Det er lidt ligesom at have veninder på besøg en hele dagen, siger om sit job som kosmetolog på en klinik i det indre København
Dygtighed. Der ligger en faglig stolthed i, at jeg kan bidrage med at ændre folks udseende ved at gøre noget, jeg er dygtig til. For ellers ville jeg jo bare kunne stå i en butik og snakke med kunder.

Dygtighed. Der ligger en faglig stolthed i, at jeg kan bidrage med at ændre folks udseende ved at gøre noget, jeg er dygtig til. For ellers ville jeg jo bare kunne stå i en butik og snakke med kunder.

Moderne Tider
10. april 2010

Jeg har altid været sådan en 'barbiepige', der klippede barbiedukkernes hår og 'dullede' mine veninder. Jeg har, så længe jeg kan huske, nydt at pille, rode og rage i sår og alt muligt andet snask, jeg kunne komme til. Bumser og hudorme har jeg også med glæde fjernet på veninderne. Da jeg arbejdede som lægesekretær, var noget af det bedste, jeg vidste, at pille sting ud af folks sår og lave blodprøver - det elskede jeg. Det har nok altid ligget lidt i kortene, at det var i denne retning, mit arbejdsliv ville tage. Jeg har, så længe jeg kan huske, gerne ville være kosmetolog. Men det har ikke altid ligget 100 procent i kortene, at det var kosmetolog, jeg skulle være. Da jeg var yngre, overvejede jeg, om jeg skulle blive stylist, fordi jeg altid er blevet sat til at sætte hår på folk. Så har jeg også overvejet at blive sygeplejerske, men nu kan jeg godt lide hele skønhedsaspektet i det at være kosmetolog.

Brasiliansk voks

Jeg arbejder ca. otte timer hver dag, og jeg har i gennemsnit 15 kunder om dagen. De behandlinger, jeg laver flest af på en dag, er brasiliansk voks. Det er en behandling med varm voks, hvor man fjerner alle hår fra kønsdelene.

Det bedste ved mit arbejde er helt klart, at man møder så mange forskellige mennesker hver dag. Det er vildt sjovt. Vi laver som sagt mange voksbehandlinger herinde, og det betyder, at der er rigtig mange kunder, der kommer ind og ud hver dag, da det er en af de kortere former for behandling. Det vil jeg slet ikke undvære.

Det er meget den samme snak, jeg har med de forskellige kunder. Nogle gange involverer jeg mig måske lidt for meget med dem, men jeg bliver aldrig træt af at høre på folks historier - og selv dele lidt ud engang imellem. Tit om morgenen, når jeg møder på arbejdet, så tjekker jeg lige, hvem der har booket sig ind, så jeg ved, hvad jeg kan forvente, og hvem jeg kan glæde mig til at se.

Man kan nogle gange synes, at det er vildt hårdt, at man skal af sted om morgenen, hvis man er helt vildt træt og uoplagt, men det er aldrig på grund af kunderne. Min første sygedag var først efter, jeg havde arbejdet her i to et halvt år - det var også en dag, hvor jeg nærmest ikke kunne stå på mine egne ben. Jeg bliver aldrig træt af at gå på arbejde.

Det er dejligt at kunne dulle, dulle hver dag og dulle andre, så de bliver så fine.

Da jeg var yngre, skulle jeg bare gøre det på veninder og familie, og der gjorde jeg det gratis for fornøjelsens skyld. Nu er det rart at tjene penge på at dulle.

Mere end snak

Det er ikke bare det at sludre med folk, der gør jobbet spændende. Det fede er også, at man er med til at ændre noget. Der ligger en faglig stolthed i, at jeg kan bidrage med at ændre folks udseende ved at gøre noget, jeg er dygtig til. For ellers ville jeg jo bare kunne stå i en butik og snakke med kunder. Jeg synes, det er sjovt at få lov til at forskønne folk. Det giver mig en stor glæde, når mit arbejde er synligt. Når man kan se et resultat; når man kan hjælpe nogen. Det kan man f.eks. nemt se ved en voksbehandling, som er synlig med det samme.

Vi har ikke den store tradition for at gå til kosmetolog i Danmark. Derfor er alle lidt deres egen kosmetolog herhjemme, og generelt er folk rigtig gode til at pleje sig selv. I udlandet betaler man sig i højere grad til forskønnelse.

En dåsebranche

Der ligger helt klart nogle fordomme omkring det at være kosmetolog. Mange forveksler det med det at være negleteknikker eller massør. Så må man jo lige forklare, at det er det bestemt ikke. Jeg har mange specielle kunder, og så mener jeg også, at jeg har eller anden form for tavshedspligt. Der er også nogle, der er meget snobbede og arrogante. Det er meget normalt. Dem har jeg rigtig mange af, men det er de heldigvis ikke over for mig, fordi jeg har fundet en eller anden måde at snakke med dem på. Man får jo folk ind i nogle sårbare og helt anderledes situationer, så de betror sig hurtigt til mig.

Jeg har også masser af kendte kunder - både de rigtig kendte og de semikendte fra reality-programmerne. Dem har jeg rigtig mange af.

Så jeg ved også en hel del intime ting om folk. Efterhånden ved jeg rigtig meget om rigtig mange, for herinde går sladderen virkelig. Jesus Christ, jeg hører en masse!

Det er jo virkelig sådan en dåsebranche.

Det er nok også det, jeg synes er rigtig hyggeligt. Det er lidt ligesom at have veninder på besøg en hel dag. Det gælder både blandt min arbejdsgiver og kollegaer - men i høj grad også med de kunder, der kommer ind, hvoraf de fleste af dem er faste kunder.

Hvis der er nogen, der lugter lidt grimt eller opfører sig ubehøvlet, så kan man bare sige, at man ikke vil behandle dem. Men det sker heldigvis kun meget sjældent. Jeg er et meget tålmodigt menneske, og som regel kan man få folk overtalt til at tale pænt og være søde.

Det er jo ikke røvhuller, der kommer igen og igen. For hvis de ikke kunne lide mig, så kom de nok ikke igen.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her