Læsetid: 4 min.

Den glemte kaptajn

Efter Inters forrygende finalespil i Champions League står den på VM. Men glem i første omgang alle de store, der skal til Sydafrika og sole sig. Lad os kaste et blik på de andre. De tiloversblevne. De største
Kaptajnen. Inters argentinske holdkaptajn, Javier Zanetti, skal ikke med til Sydafrika, og det laver sejren i Champions League sidste weekend ikke om på. Som landstræner Maradona vrissede til pressen: 'Hold nu kæft! Listen er afleveret.'

Kaptajnen. Inters argentinske holdkaptajn, Javier Zanetti, skal ikke med til Sydafrika, og det laver sejren i Champions League sidste weekend ikke om på. Som landstræner Maradona vrissede til pressen: 'Hold nu kæft! Listen er afleveret.'

Pierre-Philippe Marcou

Moderne Tider
29. maj 2010

Inter spillede en forrygende Champions League-finale sidste weekend. Smukt, kontrolleret, strategisk effektivt, melodisk. Alle kendte deres plads på banen. Der var ikke forgæves renderi efter Bayern Münchens sendrægtige belejringer, og når tyskerne begik en fejl, kom straffen fra José Mourinhos mandskab prompte. 2-0 lød slutresultatet, begge mål sat ind af argentinske Diego Milito. Ham har Maradona med blandt de udvalgte til VM i Sydafrika, som lurer lige om hjørnet, nu hvor bruttotruppen på 30 mand er barberet ned til 23. Men så den 50-årige legende overhovedet Inters forrygende semifinaler mod Barcelona? Kiggede han godt og grundigt efter sine landsmænds fodboldfilosofi i Madrid for en uge siden? Tilsyneladende ikke. Manden vælger stadig sine proselytter efter en sær mikstur af hjerne og fødder, for Inter-kaptajnen Javier Zanetti er stadig ikke med, og det samme gælder holdkammeraten, den defensive midtbanespiller Esteban Cambiasso.

Så drop for en stund snakken om alle dem, der skal ned at sole sig Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Fernando Torres, Thierry Henry, Nicklas Bendtner. Det følgende handler om de andre. De tiloversblevne. De største.

Den megalomane Maradona kunne i hvert fald lære en portion ydmyghed af 36-årige Zanetti. Da Luis Figo skulle spille sin afsluttende match for Inter, overdrog Zanetti anførerbindet til ham. Det var en fin og underspillet gestus, som blev sat yderligere i relief, da Maradona med Zanetti på grønsværen for et år siden mod Ecuador snuppede det ansvarsfulde armbind fra Inter-ikonet og i stedet gav det til Gabriel Heinze, som åbenlyst mangler Zanettis ro og akkuratesse. Alligevel er de færreste i tvivl om Zanetti, som også blev udeladt til VM 2006. Han er Argentinas egentlige, men glemte kaptajn.

Zanettis redninger

Et Argentina med og uden Zanetti taler sit tydelige sprog. Da Argentina kæmpede mod et gennemsnitligt Colombia sidste år, forsøgte Maradona sig med en 3-4-3-opstilling, der i de fleste tekstbøger må betegnes som enten naivt optimistisk eller larmende desperat. Zanetti var indtil da startet inde i alle kvalifikationskampene, men mod Colombia valgte Maradona af mystiske grunde at benytte Daniel Diaz, som havde gjort sig bemærket ved en vinderscoring plus to-tre fæle svipsere, der mod bedre team ville have været fatale. Den gik ikke med Diaz. Og ved anden halvlegs begyndelse kom Zanetti ind. 3-4-3 forvandledes til 4-4-2, og straks kom der ro og stabilitet i geledderne.

Zanetti kendte melodien, men valgte som sædvanlig kun at pippe loyalt, ikke skræppe op som et forbigået geni. I 2006 vragede Argentinas daværende landstræner, Jose Peckerman, Pupi til fordel for Lionel Scaloni. Da Coco Basile kom til fadet efter en forfejlet slutrunde, ringede han til Zanetti og udnævnte ham sågar til anfører, efter at Roberto Ayala gik på pension. Så kom Maradona, og alt blev kaos. Og til trods for gentagne protester om, at Zanetti var den rette mand til jobbet, fik Liverpools Javier Mascherano tjansen som de blå-hvides kaptajn.

Zanetti deler skæbne med en perlerække af prominente og mytiske navne fra hele verden: Italiens Francesco Totti, Luca Toni og Alessandro Del Piero. Paul Scholes og Owen Hargreaves fra England. Frankrigs Sebastian Frey, Patrick Vieira og Karim Benzema. Pato, Ronaldinho, Ronaldo, Adriano og Marcelo fra Brasilien. Og Argentinas Gabriel Milito, Juan Riquelme og Cambiasso.

VM uden Ronaldinho

I Brasilien har de travlt med at elske eller hade landstræner Carlos Caetano Bledorn Verri, bedre kendt som Dunga. Kan man overhovedet spille et verdensmesterskab uden Ronaldinho? Bevares, Dunga har proppet Ronnie på en plan-B-liste sammen med seks andre udkantsatleter, men dén er der ingen, der hopper på. Især ikke Adriano, sidste sæsons topscorer for det brasilianske hold Flamengo, der sammen med Ronaldinho har 139 landskampe i shortsene. Dunga taler med store bogstaver: Han vil kun have holdspillere, ikke patinerede folkehelte med svingende fitness og ingen hjemvendte landsbrødre med on-off-problemer ude i byen (som Adriano og Ronaldo). Måske mere overraskende har Dunga også valgt at se bort fra Brasiliens aktuelt største talent, den 17-årige Neyman, som spiller for Santos. Neymar bliver kaldt den nye Pele, og Robinho har offentligt tryglet Dunga om at indlemme ham i truppen. Men nej. I stedet har Dunga valgt Grafite. Hvem fanden er det, spørger de hjemme i Brasilien. Han spiller for Wolfsburg i et land langt væk, der hedder Tyskland.

Argentinas Diego Milito scorede dobbelt mod et andet tysk hold, Bayern München, lørdag aften. Den mand var ustoppelig, og endda på en arena, der næsten er større end VM. Måske skulle Milito bare blive dér, for i selskab med Maradonas foretrukne fronttrio Messi, Carlos Tévez og Gonzalo Higuain bliver Inter-stjernen bænkevarmer. Det samme sker efter al sandsynlighed for Maradonas svigersøn, Sergio Kun Aguero, og Boca Juniors Martin Palermo.

Listen

Og hvilken retorik skal man bruge om et Argentina, der startede på 100, skrumpede til 30 og endte med 23? Som tabte ydmygende 6-1 til Bolivia, blev spyttet i fjæset på hjemmebane 1-3 mod Brasilien og nu uden Zanetti (som binder det hele sammen), Riquelme (som sørger for, at Messi spiller forrygende) og Cambiasso (enhver firebackkædes bedste vagthund)? Maradona leverer selv ordene:

»Jeg betragter denne trup som uhyre solid og bomstærk. Vi har karakter og alt det, der skal til, for at vinde VM.«

Dagen efter finalen i Madrid, i søndags, blev Diego spurgt til udeladelsen af Zanetti og Cambiasso:

»Hold nu kæft med den 23-mands-liste, brormand! Det er sket. Jeg har allerede afleveret den.«

Ja, desværre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her