Mad med barndomsminder

Evnen til at værdsætte den gode smag dannes tidligt
Moderne Tider
8. maj 2010

Mad med barndomsminder

Vi har alle sammen minder fra barndommens køkken med oplevelser, der handler om mad, med associationer til smag, samvær, velbefindende og glæde. Der kan også være dårlige minder og oplevelser imellem, der gør, at voksne er kræsne over for ellers dejlige madvarer som f.eks. indmad, stærk ost og fisk med ben.

En god smag eller duft, man ikke har fået længe, kan sætte én tilbage til tidligere tider i ens liv. Pludselig bliver man mindet om en situation, et hus eller en stemning, man ikke har tænkt på i årevis. For nylig spiste jeg en spegepølsemad på halvtørt groft hvedebrød med en traditionel økologisk spegepølse lavet på gammeldags vis- og var pludselig 12 år på skiferie i Norge med madpakke i fjeldet. Hjernen har en særlig hukommelse på dette område.

Mad handler ikke kun om selve maden, der er også følelser, varme, overraskelse og glæde forbundet med den. En del af de smagspræferencer, man udvikler, er knyttet til barndommen og det, man har lært at kende tidligt i livet. En del af fundamentet og evne til at kunne smage dannes tidligt i livet. Kvaliteten af den mad, vores børn får, er derfor også meget vigtig. Hvordan skal de kunne få gode minder med mad, hvis de aldrig har fået gode smagsoplevelser.

Vi skylder vores kommende generationer gode barndomsminder med mad. Vi skal lære dem, hvad god kvalitet er. Det skal ikke være luksus for de få - det er alles ret - både hjemme og i institutioner, i børns hverdag, og når de er til fest.

Grønne asparges

Beregn 5-7 grønne asparges pr. person som forret. Skyl kort tid i koldt vand, så aspargeserne er fri af sand eller jord. Bræk den nederste seje ende af. Helt friske asparges kan spises rå, evt. fint snittede. Det er også fint, når de har været kogt i rigeligt saltet vand et par minutter. Dryp af og spis dem friskkogte med lidt smør, hollandaisesovs eller en god vinaigrette med hårdkogte æg.

Lammerullesteg med ramsløg - 6-7 personer

ca. 700 g lammeslag eller udbenet lammebryst

salt og friskkværnet peber

12-15 blade ramsløg eller andre friske krydderurter

Friskkværnet peber

2 spsk. olivenolie

2 dl hvidvin

2 dl vand - eller bedre, god bouillon

3-4 timiankviste

Evt. 1 hvidløg i fed

1 kg blandede urter: knoldselleri, gulerod, porrer og løg

Tilbehør: brød eller kartoffelmos lavet med olivenolie

Fjern grove sener og hinder fra kødet (på indersiden). Krydr med salt og peber. Skyl blade af ramsløg, hak dem groft, og læg dem på kødet.

Rul kødet sammen ,og snør det med bomuldsgarn. Varm olie i en tykbundet gryde, og brun det ved kraftig varme.

Tilsæt hvidvin og vand eller bouillon, skyllede timiankviste og hele fed hvidløg. Steg under låg ved svag varme 1,5-2 timer, til kødet har en centrumtemperatur på 70 grader - evt. lidt højere. Skræl rodfrugter, og skær løg i stykker. Lad dem simre med de sidste 30 min. Retten kan også kommes i ovnen i et ovnfast fad eller en stegeso. Det tager lidt længere tid.

Potica - 10-12 stykker

En bagt roulade med valnøddefyld fra Centraleuropa, hvor den findes i forskellige varianter. God til te og kaffe.

12 g gær (0,25 pakke)

50 g sukker

2 spsk. mælk (lunken)

125 g smør (blødt)

3 æggeblommer

1,5 dl mælk

ca. 375 g hvedemel

lidt salt

ca. 2 tsk. olie

Fyld:

125 g smør (smeltet)

100 g honning

75 g korender eller rosiner

125 g valnøddekerner

2 tsk. stødt kanel

Smuldr gær i lunken mælk og rør sammen.

Pisk blødt smør og sukker skummende. Tilsæt æggeblommer en ad gangen. Tilsæt gradvist lidt mælk og lidt mel, og rør godt imellem hver, til alt mælk og mel er tilsat dejen.

Ælt dejen på et meldrysset bord, til den er blød og elastisk. Form en kugle, og smør den ind i olie. Lad dejen hæve ca. 1 time. Rul dejen ud i et stykke på 35 x 25 cm på et meldrysset bord.

Fyld: Rør smeltet smør med honning, korender eller rosiner, finthakkede valnødder og kanel. Fordel fyldet i et jævnt lag på dejen. Rul den sammen som en roulade. Læg den lange roulade i en spiral i en smurt randform.

Lad kagen hæve ca. 30 min. og bag den ca. 45 min. i 175 grader varm ovn, til den er gennembagt.

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her