Læsetid: 6 min.

Mennesket er ved at udvikle en ny hjerne

Den forreste del af hjernen, kaldet frontallapperne, er som hjernens uland i gang med at få en mere fremtrædende rolle hos mennesket. Den udvikling vil fundamentalt ændre vores oplevelse af livet. Sådan siger psykolog Erik Hoffmann, der har studeret hjernen det meste af sit liv
Klarhed. Når vi har hjulpet folk med at stimulere frontallapperne, fortæller folk, at de bliver mere fokuseret, får mere energi, overblik og større mental klarhed.

Klarhed. Når vi har hjulpet folk med at stimulere frontallapperne, fortæller folk, at de bliver mere fokuseret, får mere energi, overblik og større mental klarhed.

Moderne Tider
29. maj 2010

Egentlig har mennesket tre hjerner. De ligger oven på hinanden i den rækkefølge, de er kommet til gennem vores udvikling. Men psykolog Erik Hoffmann har en teori om, at en ny hjerne er på vej.

»Når den nye hjerne aktiveres, opleves det som at vågne op. På samme måde, som vi i dag vågner op fra søvn. Vi vil opleve et bevidsthedsniveau, der er langt mere vågent end det nuværende,« siger Erik Hoffmann.

Med ryggen vendt mod himlen sidder han i sin sofa. Taglejligheden på Amager har udsigt over byens tage.

Erik Hoffmann har været optaget af bevidsthed i en menneskealder, og han har altid været interesseret i at forsøge at bygge bro mellem videnskaben og den spirituelle verden, der gennem meditation så at sige studerer hjernen indefra, og så den vestlige videnskab, der ved hjælp af blandt andet scanning studerer hjernen udefra. Fra 1974 til 1982 arbejdede han som adjunkt på Københavns Universitet, Psykologisk Institut, hvor han blandt andet forskede i biofeedback og stresshåndtering. Senere har han lavet sine egne forskningsprojekter og drevet en klinik for hjernetræning.

Hjernens uland

I dag er han pensioneret og i gang med at skrive en ny bog om sine erfaringer fra nogle af de forskningsprojekter, han har arbejdet med omkring højere bevidsthedsstadier.

»Mennesket har mulighed for at opnå en højere bevidsthed, men en forudsætning for at det kan lade sig gøre er, at vi tilfører frontallapperne mere energi,« mener Erik Hoffmann.

De seneste år er der kommet flere studier, der viser hvordan bestemte typer af meditation kan forøge aktiviteten i den forreste del af hjernen.

Når det sker, fortæller forsøgspersonerne ofte om ekstrem klarhed og en oplevelse af at føle sig fuldstændigt forbundet med alt andet levende.

Det er denne tilstand Erik Hoffmann kalder for en højere bevidsthed, der adskiller sig fra de tre kendte bevidsthedsstadier, vi mennesker normalt forholder os til. Nemlig den dybe søvn, drømmesøvnen og den vågne tilstand.

Et af studierne som Hoffmann henviser til er lavet af en amerikansk neurolog, hvor scanning og såkaldt EEG-målinger af tibetanske munke under meditation med åbne øjne viste en kraftig forøgelse af aktiviteten i den forreste del af hjernen, hvor specielt de meget hurtige gamma-bølger blev dominerende.

»Den forreste del af hjernen, kaldet frontallapperne, er allerede klar. De har et kæmpe potentiale, der stort set ikke udnyttes,« siger Erik Hoffmann.

Enhed med universet

Frontallapperne er en del af neocortex, der evolutionært er den yngste del af vores hjerne. Den findes hos alle pattedyr, men er højest udviklet hos mennesket.

»Det er hjernens uland, der ligger parat til at blive opdyrket,« mener Hoffmann.

Erik Hoffmann drev i mange år firmaet Mental Fitness & Forskningscenter, hvor han ved hjælp af såkaldt neurofeedback hjalp erhvervsledere og andre med at træne hjernen til at producere bestemte hjernebølger.

Inspireret af amerikanske studier lavede Erik Hoffmann et træningsprogram for at øge de hurtigste bølger i den forreste del af hjernen og f.eks. var det karakteristisk for elitesportsfolk, at deres evne til at aktivere den forreste del af hjernen, var langt bedre end gennemsnittet.

En amerikansk lektor i psykiatri og radiologi har påvist, hvordan forsøgspersoner gennem meditation oplevede en fuldkommen enhed med universet. Scanning af hjernen samtidigt viste, hvordan hjernens såkaldte parietallapper lukkede ned og aktiviteten i frontallapperne steg.

Kundalinirejsning

Erik Hoffmann kalder parietallapperne for en del af den gamle hjerne, mens frontallapperne er den nye.

»Hos de fleste mennesker er parietallaperne meget aktive i forhold til frontallapperne,« siger Erik Hoffmann. Han fortæller, hvordan mennesker, der har en bedre balance mellem det, han kalder den nye og den gamle hjerne, også har større empati og ikke på samme måde oplever sig som adskilte enkeltindivider, men i højere grad har en oplevelse af at hænge sammen med alt levende.

Når du har lavet hjernetræning, har du så oplevet, at folk er kommet i den tilstand af enhed med universet?

»Nej, det vil jeg ikke sige. Når vi har hjulpet folk med at stimulere frontallapperne, fortæller folk, at de bliver mere fokuseret, får mere energi, overblik og større mental klarhed.«

Hvad er det egentlig, som er bedre ved den nye hjerne?

»Det er, at vi bliver bedre mennesker. Vi bliver mere humane. Det er resultatet af mere udviklede pandelapper og bedre balance mellem de to hjernehalvdele.«

Erik Hoffmann beskriver, hvordan han selv på nærmeste hold har oplevet den form for forandring finde sted.

Sammen med sin kæreste og samarbejdspartner, Inger Spindler, besluttede han for nogle år siden at lave et forskningsprojekt med folk, der gennemgik en form for spirituelt kursus i en ashram kaldet Golden City nord for Chennai i Indien.

I første omgang deltog de selv i kurset, og på tredjedagen skete der noget højst usædvanligt for Inger Spindler.

Hun stod i en kø og ventede, da en lille indisk dreng på ca. syv år kom kravlende hen mod hende og rakte tiggende hånden frem. I Inger Spindlers dagbog beskriver hun, hvordan hun med øjnene signalerede:

»Nej, ikke her, gå din vej.«

Inger Spindler skriver selv:

»I samme øjeblik blev min irritation afløst af en ubeskrivelig oplevelse af nåde. Samtidig rejste en energi sig som et elektrisk stød op gennem min krop, og mit hoved og ud gennem mine øjne. Jeg blev fuldstændigt overvældet af kærlighed og kunne ikke få øjnene væk fra den lille dreng...«

Oplevelsen af kærlighed og enhed varer ved, og en indisk vejleder på stedet forklarer, at man kalder det, Inger Spindler har oplevet, for en kundalinirejsning.

»Jeg lavede et brainmap på Inger både før og efter, hun havde den oplevelse i Indien, og der var blevet langt større symmetri mellem den højre og venstre hjernehalvdel,« fortæller Erik Hoffmann.

Den højre hjernehalvdel

Netop forbedret balance mellem de to halvdele er en af de ting, Erik Hoffmann har set gentagne gange i sine studier.

»Det ser ud til, at folk får en bedre adgang til den højre hjernehalvdel og det vi kalder underbevidstheden, når de er i dyb hypnose, når de mediterer eller tager bevidsthedsudvidende stoffer såsom ayahuasca eller LSD,« forklarer Erik Hoffmann.

De to halvdele arbejder med en form for overordnet funktionsdeling, der gør, at man snakker om den venstre halvdel som den verbale, sproglige og analytiske, mens den højre går for at være den kreative hjernehalvdel, der er visuel, opfatter rumlige relationer, og håndterer følelser. De motoriske nervebaner krydser, sådan at venstre hjernehalvdel styrer højre side af kroppen og den højre hjernehalvdel styrer venstre side.

»Jeg mener, det er vigtigt, at vi får bedre adgang til den højre hjernehalvdel. Hos rigtig mange mennesker er der en stor ubalance mellem de to halvdele, der viser, at den venstre hjernehalvdel er stærkt dominerende i forhold til den højre. Det kan man måle, når man måler hjernebølger.«

Hvorfor er det vigtigt?

»Groft sagt er det den højre hjernehalvdel, der gør os til mennesker. Jeg tror, det er her, vi får kontakt til det, som virkelig tæller: fred, glæde, kreativitet og det spirituelle. Hvis du bliver låst helt fast i den venstre hjernehalvdel kan du være nok så dygtig, men jeg er sgu bange for, at du lever et kedeligt liv.«

 

Erik Hoffmann

Psykolog, mag./art PhD. 1974 til 1982 adjunkt på Københavns Universitet, Psykologisk Institut, hvor han blandt andet forskede i biofeedback og stress håndtering.

1994-1996 arbejdet ved International Primal Center i Los Angeles, Californien.

Har ved hjælp af blandt andet QEEG-målinger studeret højere bevidsthed, som det kommer til udtryk i meditation, hypnose, ved brug af psykedeliske stoffer og senest i en ashram kaldet Golden City nord for Chennai i Indien.

2001 Grundlagde virksomheden Mental Fitness & Forskningscenter i Symbion Science Park, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Tak for et spændende indlæg i en yderst relevant diskussion.
Jeg ville ønske at flere (måske endda alle mennesker), skal opleve at lade sin hjerne åbne, og opleve samhørighed med den klode og det univers vi lever i.

Jeg har selv ved lejlighed haft en meget kraftig "spirituel" oplevelse efter indtag et psykedelisk stof kaldet DMT http://en.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamine
- ved senere genfortælling af min oplevelse til yogis i Indien, kunne de fortælle at de fleste yogis brugte lang tid på at kunne opnå den samme kortvarige tilstand via intens meditation, som jeg fik igennem indtagelse af DMT. Mange oplever aldrig at komme i den tilstand.

Ganske kort, fik jeg aktiveret forskellige centre i hjernen, der kan sammenlignes med når man tænder lys, i et ellers kulsort rum.
Lyset blev tændt hele vejen rundt, og jeg havde oplevelsen af kunne "se" 360 grader rundt på samme tid, inden jeg "fløj" op langs en "komisk" energilian omgivet af utallige livsformer. Dette tog omkring 30-60 sekunder.
Jeg ved at andre der har indtaget DMT ikke har haft samme oplevelser som jeg.

Oplevelsen betyder stadig meget for mig, selvom det er langt over 10 år siden jeg havde den.

Jeg håber at forskning i psykedeliske stoffer bliver lettere, da jeg er sikker på at forskningen vil kunne bibringe vigtig viden om mennesket og menneskets hjerne, der vil forbedre livskvaliteten hos pattedyret der blevet besværet med en stor intelligens.

Janus Agerbo, Michael Madsen, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen og Andreas Trägårdh anbefalede denne kommentar

Der må være tale om en snere indtrådt braklægning

Så forunderligt blev hjernen under steppeforhold udviklet, med noget der nu herfra ser ud som: et stort overskud - h.m. hvor tit "begår" udviklingen-bortvælgelsen under naturforhold lige slig så stor overflod ? vist kun lidt og kun såre sjældent.

det var næppe nogen overflod, men de højere hjerenedele kunne og blev braklagt da klassasamfundene fremkom, fordi så var det nærmest oveflødigt med dem.

Stig Larsen

Jeg har fundet formlen på den nye bevisthed: C2H5OH.
Men jeg har en mistanke om det nærmere er C20H25N3O der er kilden til denne artikkel.

Olaf Tehrani, Peter Ravn Mikkelsen, n n, John Vedsegaard og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Steen Erik Blumensaat

I F. Rabelais bog Gargantua skriver han at det kom sig af, at munkene tørrede sig i rumpen med en gæsling, hvilket fik varmen til at sige op ad rygradden.
Har du prøvet det?
Kundalini kysset: Kysset i røven får urkraften til at stige fra plexus sakralis op til pineal-kirtlen, hvorved Shivas tredie øje åbnes og èn kan se ud i fremtiden og fortiden. Alviden opnåes.

Olaf Tehrani og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

Mennesket er ved at udvikle en ny hjerne
-------------------------------------------------------

vrøvl ! vi får ingen ny hjerne før den gamle er blevet brugt.

Flemming Berger, ulla enevoldsen, Ryan Klitholm og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Sig "psykedeliske stoffer" og enhver kommer kravlende ud fra under stenene, som stadig håber, at denne kemi er roden til alt godt!

Verden ER hjernens kemi. Den bliver ikke forandret af de stoffer, man indtager - i BEDSTE fald bliver man bedre til at tackle verden, og som sådan rarere og mere hensigtsmæssig at være sammen med, som menneske, for alle de andre. Der er INGEN løsninger i psykedelika. Eller i ethanol, Stig Larsen. Dér er kun dét, man selv er, i forvejen.

Brian Larsen

Hvis verdenen er hjernens kemi, så bliver den da ændret af at tage stoffer.
Hvis man bliver mere rar, at være sammen med. Så bliver verden da også ændret?

Lykke Johansen

Der er lige gået en prås op for mig!

Jeg har aldrig kunnet forstå, hvad der var forskellen på socialt og medmenneskeligt indstillede personer og de, der er mere egocentrerede og ufølsomme overfor omverdenens problemer.

Det er altså udviklingen - og brugen af hjernehalvdelene - der bestemmer ovenstående.

Det kan (groft sagt) overføres på politisk observans:

De, der foretrækker højrefløjens politiske tilgang, er altså venstreorienterede rent hjernemæssigt.
De, der foretrækker venstrefløjens politiske tilgang, er altså højreorienterede rent hjernemæssigt.

Der er dog én ting, jeg stadig ikke kan gennemskue: Hvilke dele af hjernen bruger Dansk Folkepartis politikere og tilhængere?

;o)

Niels Duus Nielsen, Nanna Wulff M., Max Trifunovich, Kirsten Svejgaard, Peter Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karl Lassen

Dansk Folkepartis politikere og tilhængere er både venstre- og højreorienterede. Det betyder at de hverken bruger den højre eller venstre hjerne. De leder efter de foreste uopdagede hjernelapper, for at kunne opbevare deres tanke.

Gorm Petersen

Det er en glædelig overraskelse at dette blads forbenede debattører ikke mobber denne fordomsfri forsker, der ikke er bange for at relatere det subjektive med det objektive, mere end de gør.

(de kan jo skyldes, at de ikke har opdaget den endnu - dette indfald kommer fra den pessimistiske sidelap).

Niels Duus Nielsen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

@Brian Larsen: Der er ingen stoffer, som permanent ændrer din hjernes kemi på en sådan måde, at verden automatisk bliver et bedre sted at være for dig (ingen Brian-Larsen-piller). Hvis DU er disponeret for at blive forandret i retning af at opfatte verden som et bedre sted at være, kan det lige så vel være en pludselig indsigt på havnemolen som det kan være en forelskelse eller en pille eller plante eller at overleve en ulykke eller ved at meditere eller ved at sove godt i en lang periode eller 1000 andre muligheder.

Din hjernes kemi, hvis den forandrer sig drastisk, forandrer samtidig din virkelighed og din verden drastisk. Og den slags drastiske forandringer vil typisk være meget vanskelige for mennesker at håndtere på lang sigt. Måske rare og spændende på kort sig, men på længere sigt fordrer din nye hjernekemi, hvis den kemiske forandring er permanent, at du skal omfortolke alle relationer til alt omkring dig. En form for genfødsel, hvor alt er nyt.

Men nyt er ikke nødvendigvis godt. Nyt er ikke nødvendigvis det samme som bedre håndtérbart. Nyt kan lige så vel være skræmmende som det kan være spændende. At søge det nye alene for at det skal være nyt er hvad angår at ændre hjernens kemi en leg med ens virkelighed på godt og ondt. Der er ingen standardresultater - man bliver det man allerede ér. Med de ressourcer man besidder til at håndtere det nye, man bliver stillet over for.

Prisen kan være, at man stivner i forsvar mod det nye. Eller at man depleterer sine Serotonindepoter i en sådan grad, at resultatet er sindet pludselig skal tackle en depression, som måske ikke stemmer overens med alt det gode, man også synes man har oplevet og set. Man kan også ryge ind i dopaminafhængighed - fordi hjernen udløser dopamin som belønning for gode ting, man oplever og gør ved sig selv, hvilket trækker én tilbage til at give sig selv en tilsvarende oplevelse. Og får man IKKE en sådan oplevelse, får man ikke dopaminbelønningen, og risikerer derfor et endnu dårligere trip, og risikerer samtidig yderligere serotonindepletering.

Nå, for at sige, at der er mange risici ved at bruge stoffer til at omskabe sig. Stanislaw Groff, der i starten af sin forskning brugte LSD til at bringe sine forsøgspersoner i affekt og åben mod deres fortid, endte med at forsage LSD og bruge åndedrættet til at ilte blodet i stedet til at skabe tilsvarende resultater.

Majbritt Nielsen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Brian Larsen

Helt enig. Psykedeliske stoffer er bestemt ikke legetøj!
At få smadret sit verdensbillede, kan bestemt være hårdt og brutalt. Ingen tvivl om det. Dog må man aldrig glemme de positive sider.

Du skriver at sådanne tilstande kan opnås på andre måder, og det er helt rigtigt. Succes-raten ved brug af psykedeliske stoffer er dog meget større. En kvalitativ forskel, om man vil.

Niels Duus Nielsen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

@Brian Larsen: Hvor har du dét fra, at "succes-raten" ved brug af psykedeliske stoffer er større end andre måder og metoder?

Og hvad definerer successen?

Og hvilke/n stilstand/e i dét, jeg siger, er det du refererer til?

Kenneth Krabat

@Brian Larsen: du skriver "Dog må man aldrig glemme de positive sider."

Jeg kunne godt tænke mig at høre dig beskrive de positive sider.

Jeg tillader mig at tvivle på, at du har prøvet at "få smadret dit verdensbillede".

Brian Larsen

"@Brian Larsen: Hvor har du dét fra, at “succes-raten” ved brug af psykedeliske stoffer er større end andre måder og metoder?"

Nu er der af åbenlyse årsager, ikke den store forskning omkring brugen af psykedeliske stoffer. Men jeg kan jo henvise til den første kommentar i denne tråd

"ved senere genfortælling af min oplevelse til yogis i Indien, kunne de fortælle at de fleste yogis brugte lang tid på at kunne opnå den samme kortvarige tilstand via intens meditation, som jeg fik igennem indtagelse af DMT. Mange oplever aldrig at komme i den tilstand."

"Og hvad definerer successen?"

Som du skriver: "at blive forandret i retning af at opfatte verden som et bedre sted at være"

"Og hvilke/n stilstand/e i dét, jeg siger, er det du refererer til?"

Samme som ovenover. (Jeg går ud fra, at du mente "tilstande")

"@Brian Larsen: du skriver “Dog må man aldrig glemme de positive sider.”

Jeg kunne godt tænke mig at høre dig beskrive de positive sider. "

Dem kan du læse inde på erowid.com

Lars Peter Simonsen

Ja, det er jo tydeligt, at ikke alle har læst, eller forstået, budskabet i denne artikel, men der ka' man jo så se, hvor blokeret adgangen til højre hjernehalvdel kan være. Min dybeste medfølelse...

Niels Duus Nielsen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Kirsten Svejgaard og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

'Groft sagt er det den højre hjernehalvdel, der gør os til mennesker'
Det er ikke kun groft sagt det er reduktisme så det batter.
Vi mennesker er en helhed af hjerne og krop. Det er muligt der er sider af denne helhed vi iikke bryder os om men den er ligeså meget en del af os som resten
Der er dele af det Erik Hoffman siger jeg synes er spændende og der er dele jeg har det svært med
Er det fordæk messianisme når der tales om den 'nye' hjerne og 'enhed med universet'? og hvor forskellig er de beskrevne oplevelser fra f.eks. det man oplevere under en orgasme?
Samtidifg er jeg overbevist om at hjernen rummer mange uopdagede muligheder. Så der er spændende sider af denne forskning - så længe den ikke tror den kan ændre mennesket - der står jeg af

Flemming Berger, ulla enevoldsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Bent Rothenberg

At vaere klar over at vores hjerne fungerer ligesom universet, er en observering, som ikke alle kan eller vil se!det kan hjaelpe at se paa fotografier fra hubble, naar man ser et foto af en galaxe, saa ser den ikke saa stor ud, i forhold til...,saa er det bare med at finde os selv i dette uendelige rum, der kan jeg saa sige at vi eksiterer kun ved hjaelp af vores tanker at vi forestiller os at vi er til!
At göre omverden bedre, gôr den det bedre for alle og saaledes for en selv,det modsatte EGOISMENS navlebeskuning (Kresus)!

Michael Madsen, Heinrich R. Jørgensen og Mette Olesen anbefalede denne kommentar
Jens Thorning

Det er megt godt alt sammen; men har amerikanske forskere nu også monopol på vores alle sammens hjerner? Prøv at forestil Dem, at tyske, franske eller russiske forskere havde idéer om hjernen, og hvor meget dette ville interessere medierne og de danske universiteter, undskyld Colleges.

Finn Bjerke

Ordentlig journalistik har kildeangivelser, det mangler et par steder her. Der er talrige forskere som har en videnskabelig, ydmyg og ikke-religiøs tilgang til hjerneforskning. Må jeg anbefale følgende:

www.neuroguide.com
www.brainsource.com
www.neuropsychology

samt nyeste bog fra Frydendal forlaget om neuropsykologi, med seneste danske forskning.

Lars Borking

@Finn

de amerikanske forskere, der henvises til er:

Richard J. Davidson, scientist at the University of Wisconsin–Madison.

Andrew Newberg, M.D., Associate Professor of Radiology and Psychiatry in the School of Medicine at the University of Pennsylvania

I første version af artiklen blev de nævnt ved navn, men redigeret væk - for at gøre artiklen nemmere at læse

Kenneth Krabat

@Brian: Jeg har været oppe i tønden, LSD ml.1984 og 1991, og Ayahuasca ml. 2001 og 2005.

Jeg vil ikke være mine erfaringer EFTERFØLGENDE foruden. Men de mange år med og efter LSD vil jeg betragte som en meget isoleret form for psykoanalyse, der har affødt sine egne sjælelige ar, bl.a. pga. isolation. Men det er så mig. Måske andre vil have det på andre måder. Og det er det, jeg forsøgte at understrege: At man ikke bliver noget andet ved at bruge psykedelika - men at bliver det, man er og dét man har mulighed for at blive, og at der ikke er nogen garanti for, at dét er godt. Heller ikke det modsatte...

Det svarer til usuperviseret terapi. Det kan gå i alle mulige retninger, og især manglen på support fra omgivelserne, gr. manglende forståelse, kan være ret destruktivt. Så, måske var det bedst at søge et hjælpergrundlag.

Uanset hvad: held og lykke på rejsen. Der er i hvert fald ingen anden end dig, der kan tage den.

leif voetmand, Jan Nygaard og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Ivar jørgensen

@ Borking:

Skulle du mangle inspiration til eventuelle artikler i samme boldgade vil jeg anbefale at tage kontakt til doktor i psykiatri Rick Strassman som har lavet enestående research i effekten af dimethyltryptamin (DMT) og dette stofs effekt på forsøgspersonerne. Stoffet er det mest potente psykedelisk virkende stof vi kender til og virker kun kortvarigt, typisk i mellem 5-15 minutter, men virkningen er til gengæld ganske voldsom og forandrer ofte forsøgspersonens verdensanskuelse. Det er meget interessant i relation til såvel hjerne- som bevidsthedsstudier, da hjernen selv producerer dette stof hver nat under de dybe faser af søvnen.

Brian Larsen

Kenneth Krabat: Jeg er helt enig.

Og tak

hvis vi kun kan forstå udfra de forklaringsgrundbyggestene vi allerede kender,

hvordan kan vi så lære noget nyt ? udover ved ren kombinatorik:

ved rene sammenopstillinger af det os kendte ?

( der findes flere og mere levende sammenopstillingsmåder )

det har også noget at gøre med det: at ( også ) hver og alle vore begreber, almengyldigt

har

og også selv forløber som kun: Blafrende, flydende, uskarpe og flimrende afgrænsninger, ( wittgenstein )

og med noget lignende som det at:

de og de udvalg af farverne så temmeligt nøje kan danne enhver af farverne - så

temmeligt nøje; og nok kun: så temmeligt nøje,

og især "ude i det genspejlede", og som det / de / den

genspejlede kan der næppe nogensinde være/forløbe noget/nogen

fulde_og_rene_bestemtheder.

men hvad i alverden sku' man lige ku' bruge sån' stribe blafrende farvede lys til ? brobygninger ?

Heinrich R. Jørgensen og Mette Olesen anbefalede denne kommentar
Niklas Monrad

Søg og du skal lede ...

Er der slet ingen herinde, der har hørt om den højt respekterede hjerneforsker Eben Alexander med den vilde nærdødsoplevelse?

Han kan berette en masse om hvordan han oplever bevidstheden i samspil med hjernen:
http://www.youtube.com/watch?v=xYZoX4N5_YQ

Hans bog: "Proof of heaven" fortæller hele historien.

Tidligere var han naturligvis 100% ateist og så ingen videnskabelige tegn på at bevidstheden kan eksistere udenfor hjernen.

Undskyld han er vist hjernekirurg - og forsker.

Fagre nye verden :-) Juhu, så kan det være at hippiernes drøm går i opfyldelse alligevel...

Henrik Darlie
Peter Andersen

Måske er der alligevel Løkke i Lykkepiller ?

ulrik mortensen

@Mette Olesen,
læs også her: http://www.information.dk/320671

(Jeg er uenig i hans synspunkter ...)

@Ulrik Mortensen
Tak for link :-)

Niels Engelsted

Det med højre-venstre hjernehalvdel er rigtig nok og ligeså vigtigt, som det endnu er utilstrækkeligt værdsat. Læs den engelske psykiaters epokegørende værk, The Master and His Emissary.
http://www.iainmcgilchrist.com/
Eller se ham på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=SbUHxC4wiWk

Jeg har tidligere prøvet at forklare sagen kort i en kommentar vedrørende Morten Messerschmidt. Den er ikke nødvendigvis rigtig, hvad angår Messerschmidt, men ellers er den god nok:
21. november, 2011 - 16:37 # (Her er også et link til en tegneserieversion).

Niels Engelsted

Og så tillykke til Simon Fancony. Får du bonus, når gamle artikler fra arkivet med succes formår at booste jeres nye kvantitative Twitter-strategi? Og er det et godt eksempel på den længe efterspurgte produktivitetsstigningen i servicesektoren?

Peter Nielsen

Hvad skal vi bruge hjernens udvikling til? Var vi ikke mere lykkelige, som aber?

Tanken, tiden er problemet, som sådan. Tanker kan ikke løse problemer, kun producere dem. Evolution er tid, og opløsning af menneskehedens problemer kommer ikke ved at producere mere af denne tid. En alges tilværelse er jo ikke hårdere end vores.

Menneskets problem er tid, begrænsning. Denne begrænsning kan kun kompenseres for på to måder: en revolver eller penge. Økonomisk væxt, som vi så det i tresserne herhjemme, er tilsyneladende et engangsfænomen, og muligheden for at skabe store penge hurtigt er naturligvis størst i et miljø med høj væxt, så såfremt I ønsker jer fri af den begrænsning, der ramte jer ved und-fange-lsen, kan jeg foreslå jer at rejse til de dele af verden, hvor pengene er, Kina, Brazilien og alt de dersens lande.

Naturligvis er tiden, begrænsningen illusorisk, da alt, som er relateret jo i sagens natur ikke er adskilt, men så længe denne verden optræder for een, er det overbevisningen, at den er her, at den er real, det er overbevisningen, at man således er begrænset, derved lider, søger, og altså at pengene er eneste vej ud af denne miserable begrænsning, penge, som i højere grad findes i væxt-landene.

Gorm Petersen

27-12-2007 - læserbrev:

Der tænkes på den såkaldte 'bevidsthed', denne funktionelt unyttige 'parasit', uden hvilket der ikke var noget rationale bag empati (vi skyder jo monstre i videospil uden dårlig samvittighed).

Hvis forskningen kan finde ud af, hvad det vil sige indefra at opleve en fungerende hjerne, som i princippet bare er en maskine, kan det betyde, at man også kan sætte tal på, hvordan det føles at opleve alt muligt andet, selv dette ikke at være i live.

Der er 50 pct. chance for, at døden er værre end livet, men så kan man yde rådgivning ved dødshjælp - hvor slemme sygdommens (nu målbare) smerter skal være, før døden er at foretrække.

De andre 50 pct. chance går på det er omvendte. Hvis det kan bevises, at 'hjernen er den mest smertefulde formgivning af stof og energi, der kan dannes', ville vi som minimum ophøre med at få børn - måske begå selvmord.

Kosmologer har ofte forklaret 'det tavse univers' med atomkrig. 'Når civilisationen nåede atombombestadet ville aggression få racen til at udslette sig selv.'

Hjernescanneren kan være farligere for livet end atombomben - netop fordi hjerneparasitten er mere loyal over for sig selv end overfor livet. Der er i princippet 50 pct. chance - fordi vi absolut intet ved.

Gorm Petersen

En intelligent robot ville være akkurat lige så bekymret ved udsigten til at leve videre - hvis det bedre kunne betale sig at være død - som ved tanken om at dø - hvis det bedre kunne betale sig at leve videre.

Mennesket er derfor en irrationel robot.

Andreas Trägårdh

I realiteten er der ikke hverken en anden eller højere tilstand. Der er bevidsthed og så er der bevidstløshed. Der er ingen underbevidshed eller højere bevidsthed.
Bevidsthed er den eneste tilstand der er og den er ikke lokal eller privat, den er total og grænseløs.

"Normalt' ser vi kun tanker og ideer. Vi ser ikke realiteterne som den er. Men når vi ikke længere identifiserer os med disse tanker og føleleser, da kan bevægelse endelig finde sted. Når den finder sted, er der ikke længere en højre og en venstre hjernehalvdel. Den er bare en HD. mens hele universet viser sig at være vores krop og hjerne. Livet er ikke en tilstand, så der findes heller ikke længere en adskillelse af tilstandene sted: I livet er vågen, søvn og drømme tilstandene et og samme, og vi er alt det vi opfatter, intet mindre eller mere end alt.

Andreas Trägårdh

Når mange så ofte forledes til at tro og dyrke forestillingen, at der findes en højere tilstand, skyldes det alene at de irealiteten dyrker en lavere tilstand, nemlig egoet. De drømmer stadig om en mening i mlivet, en eller anden nytteværdi, og om magten til at opnå den og ikke mindst at beholde dette.

Andreas Trägårdh

En stor forhindring ligger netop skjult i forestillingen om nytteværdier i f.eks. meditation. Vi kan - i virkeligheden, ikke bruge meditation til noget. Vi kan derimod sagtens bruge meditation til meget, dersom viljen er at konfrontere, lære om og få indsigt i sindet og vores begrænsningers natur, især når "meningen" med dette er blevet en fælde. Denne proces gennemføres bare uhyre sjældent. Folk hænger oftest fast i, for dem "nye" indsigter, bestræbelserne medfører. Og de bliver, hvis de ikek allerede er det, religiøse. Nye og spændende forhindringer der egentlig har været der hele tiden, levn fra fortiden som først nu har fundet dagens lys i den mediterendes tidsfordriv. Det er brandærgeligt.

Gorm Petersen

Kan vi så konkludere, at subjektet er den singularitet der befinder sig på rumtids-koordinaterne 0,0,0,0 og lader sig underholde sekventielt ud langs med tidsaksen ?

Hvis ja - under hvilke omstændigheder kan man så anbefale aktiv dødshjælp ?

Hvis nej - under hvilke omstændigheder kan man så anbefale aktiv dødshjælp ?

Andreas Trägårdh

Giv dødshjælpen til dem der trænger til den, nemlig de pårørende der hævder behovet for den, og ikke til den døende, der står foran en livsopgave uden lige.

Andreas Trägårdh

Subjektet er fortid, den kan ikke eksistere under de forhold du ridser op.

Gorm Petersen

Lidt ukonkret. Hospitalerne opererer med en godt nok subjektiv men alligevel brugbar smerteskala fra 0-10.

0 = Ingen smerte overhovedet
1 = Mærkbar men ikke ubehagelig
2 = Begynder at være ubehageligt.
...
...
10 = Totalt uudholdelig smerte.

Ved hvilken værdi er døden at foretrække ?

Katrine Visby

Det er da godt at en anerkendt hjerneforsker er kommet frem til en viden, der har eksisteret i lang lang tid.

Problemet er,at dem, som har fortalt det førhen ikke er blevet anderkendt, og er blevet betragtet som skøre og mærkelige.
Nu ved man. at det er godt at meditere, selvom det stadig ikke er så anerkendt, at man vil implementere det mere i vores samfund. Det kunne faktisk gøre noget for verdensfreden.
Vores samfund er baseret på venstre-hjernehalvdels-værdier. Alt det, den højre hjernehalvdel repræsenterer er ikke så velanset (endnu).

Det skift der kommer her efter 2012, er bevidsthedens opvågnen, og vil komme mere og mere frem. Langsomt.
Det hype medierne lavede d. 21.12 .2012 om at det var jordens undergang, var misvisende og fjollet. Det er en overgang til en højere bevidsthed.
Her vil folk med deres venstre hjernehalvdels dominans, sige at det er da noget vrøvl - det må de om.

"Der er 50 pct. chance for, at døden er værre end livet."

Kun hvis der indsættes princippet Aliens i ligningen.
Men det skal være Aliens som alle som en er manifesteringen af et negativt princip.
F.eks grådighed - som grådighed efter guld eller som i grådighed efter magt over andres liv og velbindende og seksualitet og fred.

I denne ligning ser vi disse negative Aliens af-rejse fra deres planet mod en andet sol-system. (I formålet tilfredsstille deres grådighed !
Mod et tomt solsystem.
Ingen planeter med liv på.
Gud tænkes her i ligningen at tage chancen for at belære og besejre disse Alien-væsener med deres indre kerne af grådighed - og bygger på 7 dage en lille blå planet med vand og skyer og fisk og dyr og mennesker. 7 dage i aflæst og noteret tid. Men i virkeligheden en kæmpe evolution over millioner af år speedet voldsomt op i en af Gud skabt "tidsboble".
Således bliver millioner af år til ihvertfald til bare 7 dage.
Menneskene på denne nye planet med liv er alle af Gud. Guds børn. Forstået som positive men levende principper som skal interagere med de negative og grådige aliens og belære dem og vise dem at grådighed er meget - meget forkert !

Myten om djævle og engle opstår siden som værktøj til at fastholde dette fokus.

Djævlene - (de grådige aliens der altid vil være fastlåst i livet - thi det er ment som fængsel for dem) - møder så der i første nærkontakt disse frisk-skabte jordboere (i Guds billede) og taler med dem - og gør derfra efterfølgende grin med Guds børn ved siden at forvanske deres religion som er >
1, at Gud eksisterer
2. 7 dages skabelsen er reel
3. Livets mening er at skabe et paradis ud af det
4 osv osv

Forvansket til ukendelighed.

Status i dag er; at nærdødsoplevelser eller eksperimenter med stoffer kan skabe gudskontakt med den gud som Guds børn desværre ofte har glemt eller taget afstand fra medens de spiser forurenet føde og er blevet lydige slaver for grådige alien- magter som endda nu senest er begyndt at kolonisere jorden og med sygdomme som f.eks AIDS har påbegyndt en proces til udryddelse af menneskene - Guds børn.

Summa summarum lært fra bl.a nærdødsoplevelserne er dog at livet med Gud er bedre end livet med Aliens.
Guds børn - som dør vil dog ikke opfatte døden som noget særligt problem.
Måske - ligesom et stik der er taget ud af en chrasende computer - pause - og try again.
For Guds børn i kontakt med Gud (den ægte gud) er hverken liv eller død (liv udenfor livet) ikke noget at være bange for.
Døden er i det regnestykke ikke værre end livet.

Undtagen for disse nævnte manifesteringer af grådighed !
Som vil tabe alt ved døden - ikke mindst erfaringer og position og social status.
Når manifesteringerne af grådighed en dag finder ud af at regnestykket hænger således sammen vil de panisk (og grådigt) søge efter det evige liv - uden nogensinde at finde det.

(At disse her skrevne ord skulle kunne give mindst 99% logik til læsningen af skrifter som Biblen og andre religiøse makværk - siger sig selv.)

Gorm Petersen

Altså KO:
Livet er for kort til at lave mudderkastning over, hvad folk har hittet på op igennem middelalderen, hvor der også var nisser og trolde. Præsternes tid gik i stort omfang med at bekæmpe andre former for tro.

Den kristne oldkirkes første diskussioner er dybt relevante, d.v.s.alt materiale mellem ca. år 50 (Paulus-breve) og ca. år 300 (Eusebs kirkehistorie).

Er livet en gave eller en straf ?

Paulus siger det ikke direkte, men han siger det indirekte ved at fastholde, at det bedste ville være, hvis ethvert menneske ville leve i cølibat - hele livet - fra vugge til grav.

Og - nej - Paulus troede ikke at børnene kom med storken !

Gorm Petersen skriver ; "Er livet en gave eller en straf ? Paulus siger det ikke direkte, men han siger det indirekte ved at fastholde, at det bedste ville være, hvis ethvert menneske ville leve i cølibat - hele livet - fra vugge til grav."

Dine citerede Paulus ord kan passes fint ind i teorien om livet som et fængsel for de "negative principper" manifesteret som liv - f.eks også de 7 dødsynder;
Superbia (hovmod)
Avaritia (griskhed)
Luxuria (nydelsessyge)
Invidia (misundelse)
Gula (frådseri)
Ira (vrede)
Acedia (ladhed)

(Iøvrigt - Ingen humanoide væsener "bagt af sådanne negative principper" er værd at møde hvis de forfalder helt ud i ekstremet.)

Paulus ord om cølibat kan dybere udlagt lade ane at der kun findes to grupper af væsener i universet nemlig de gode som er Guds-sønner og Guds-døtre ligsom desværre også disse humanoide væsener skabt af negative principper og som derfor kun trænger til opdragelse og til at blive sat permanent skakmat.
Guds "totalt håbløse frelseprojekt" kunne man kalde det.

Tilbage til Paulus ordene; Hvis guds-sønnerne og guds-døtrene opgiver livet og holder sig til cølibatet tvinges Gud (i den tanke at Gud er en god og kærlig Gud) til at skabe liv via jomfru-fødsler.
Som vi har hørt om.
Den ægte vare.
Den ægte vare som vi foretrækker.

Omvendt hvis de humanoide "djævlevæsener" forsøger at flygte fra det livets fængsel som de altid må befinde sig i - ved f.eks at holde op med at formere sig, vil de inden de kommer så langt i "flugtforsøget" som at aktivere cølibat garanteret bemærke; at der findes "langt ringere livs-fængsler" i dyreriget som ligeledes manifesterer sig i samme negative aspekter som de f.eks førnævnte 7 dødsynder.
Udsigten til at flugtforsøget derved blot bliver til en omplacering til langt lavere livs-former i dyreriget skal nok afholde fra yderligere flugtforsøg.
Jævnlige trusler (fra disse "djævlevæsener") om at smadre hele universet - vil overbevise Gud om at fastholde de negative humanoide væsener i et evigt livs-fængsel.

At det evige Liv for disse humanoide - manifesterede negative principper reelt er et fængsel der aldrig kan forlades - er både minus og plus - men bliver først et plus og til bonus når disse humanoide manifesterede negative principper omvender sig fra deres ondskabs princip og anerkender deres nederlag til både eksistensen og Gud.

Om Gud har nogen fornøjelse af at spille måske diverse negative principper ud mod hinanden - såvel som ud mod guds-sønner og guds-døtre melder historien intet om.

Men det kan af disse teorier antages at -"ikke-livets" paradis derfor må være helt clean for alt hvad der på endda mindste måde kunne forstyrre saligheden.

Og et helt "Clean paradis" er det ikke det mindste; man kan forlange af Gud.
Især når livet som man kendte det - var sådan som oplevet !

Andreas Trägårdh

Gorm

Det der dør, er allerede dødt.
Man skal være død for at kunne få noget ud af meditation.

Sider