Læsetid: 2 min.

Orwell burde være pligtlæsning

... mener journalist Jørgen Dragsdahl, der i denne uge vandt injuriesagen mod historiker Bent Jensen
15. maj 2010

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Uden tvivl er det 1984 af George Orwell. Med Sovjetunionens og kommunismens fald fremstår dens centrale advarsel mod totalitære tendenser, også i demokratiske stater, klart. Orwell hylder værdier, som man konstant bør kæmpe for, hvis totalitære kræfter ikke gennem manipulation og passiv accept skal vinde frem. Desværre må jeg konstatere, at den ikke længere er en del af skolernes pensum, og at Orwells indsigt efterhånden er blevet reduceret til et slogan, hvor kun titlen anvendes.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Den amerikanske forfatter Richard Wrights bog, Søn af de sorte lagde en del af mit livsgrundlag, fordi den gav indsigt i racismen og bragte mig ind i sorte amerikaneres frihedskamp. Det er, hvad man kalder en nervepirrende modhistorie, som beretter, hvordan en ung sort mand bliver morder og til sidst henrettes. Men den har mange lag. Bogen blev for mig introduktionen til et stort forfatterskab, som også indeholder et præcist opgør med kommunisterne, der appellerer til idealisme samtidigt med, at de, fordi målet helliger midlerne, i deres egne rækker indfører diktatur og løgn.«

Hvad er den værste bog du har læst?

»Normalt læser jeg aldrig dårlige bøger til ende, og derfor kan jeg ikke huske dem. Men Hvem holdt de med? (redigeret af Bertel Haarder, 1999) måtte jeg læse. Bogen er et angreb på alle, som i 1980'erne kritiserede atomoprustning. Det er en sjældent modbydelig ophobning af demagogi, som passer perfekt ind i de tendenser, som Orwell advarede imod. Særlig ondartet er et forord af Venstres daværende formand Anders Fogh Rasmussen, som indvarsler et korstog, der, med ihærdig bistand fra statsmagten, næppe er overstået endnu«.

Hvilken type læser er du?

»Min læsning fokuserer i dag altovervejende på sikkerhedspolitisk faglitteratur, så skønlitteratur er efterhånden mest blevet en flugt, hvor jeg for en stund kan gå ind i en verden med kun underholdning.«.

Hvornår læser du?

»Romaner, når jeg har brug for flugt - uanset tidspunkt og pligter. Læsning af faglitteratur er en 24/7-besættelse, fordi jeg frygter, at jeg vil gå glip af noget vigtigt«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu