Pia Kjærsgaard

»Jeg tror det vil overraske, at jeg blandt mine nærmeste venner har homoseksuelle, og at jeg er en stor ynder af hvidløg og asiatisk mad,« skriver Pia Kjærsgaard
Moderne Tider
29. maj 2010

Du har tit citeret fra aktuelle debatbøger, Hvad betyder debatbøger for den politiske debat?

Jeg synes, mange af de debatbøger, der udkommer herhjemme, er temmelig højpandede og løsrevet fra den virkelighed, som borgerne oplever. Det er nok også derfor, at de ikke sælger så meget.

Hvilken bog har betydet mest for dig?

Det er nok Ayaan Hirsi Alis selvbiografi Ayaan, hvori hun fortæller om sin opvækst i Somalia og sit opgør med islamismen.

Hvem af dem, der kritiserer dig, lytter du mest til?

Blandt mine mange konstruktive kritikere lytter jeg nok mest til min mand, Henrik.

Hvordan ser du forskellen på Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen?

Forskellen på de to Rasmussen'er er både et spørgsmål om personlig og politisk stil. Fogh var en meget kontrolleret og nøjeregnende statsminister, der nok brændte mere for kultur- og værdikampen, end Løkke gør. Han er mere en traditionel liberal, der går meget op i skat og økonomi. Løkke er nok mere rund og folkelig end Fogh.

Hvordan hænger det sammen, at I forsvarer den lille mand og folket mod eliten, og så kommer I med forslag om at skære i dagpengene?

Dansk Folkeparti er partiet for den helt almindelige dansker. Vi havde da helst være foruden at skulle reducere dagpengeperioden - men den globale økonomiske krise, som jo også har ramt Danmark, har tvunget os dertil. Når det handler om at vælge imellem at ramme pensionisterne og førtidspensionisterne eller at skære dagpengeperioden ned fra fire til to år, så vælger vi det sidste. Pensionister og førtidspensionister kan ikke ændre deres situation. Arbejdsløse har alt andet lige mulighed for at skaffe sig et arbejde inden for to år - måske ikke deres drømmejob, men der må vi sige, at vi ikke har råd til fine fornemmelser i den nuværende situation.

Hvilket parti, mener du, er det mest populistiske i dansk politik?

Der er ingen tvivl om, at det er Socialistisk Folkeparti. Tag bare Villy Søvndals ageren under og efter Muhammed-krisen. Først ville Søvndal undskylde tegningerne og sagde den 2. marts 2006 til Berlingske Tidende, at »i et globalt samfund kan vi ikke gå rundt og sige, hvad vi lyster om verden omkring os, uden at det får konsekvenser«. Nu mener han vist pludselig, at tegningerne er i orden. Hvad med EU - her er SF ganske snart parate til også at sige ja til euroen for at få ministerbiler. Hvad har Socialistisk Folkeparti egentlig ikke givet køb på for at gøre sig lækre over for vælgerne og Helle Thorning-Schmidt?

Hvilke kendsgerninger om dig tror du ville overraske Informations læsere?

Jeg tror, det vil overraske, at jeg blandt mine nærmeste venner har homoseksuelle, og at jeg er en stor ynder af hvidløg og asiatisk mad. Det lever vist ikke lige op til alle fordommene om DF'ere.

Af alt det, der er sagt om dig, hvad har gjort dig mest stolt og mest vred?

Dansk Folkeparti gør mig mest stolt - det, at jeg sammen med andre gode folk - kunne skabe Danmarks tredjestørste parti.

Er det retfærdigt, at det er de arbejdsløse som skal betale prisen for, at vi ikke har lagt penge til side i de gode tider?

Vi har faktisk lagt penge til side til dårlige tider. I 2001 var nettogælden i procent af BNP 21,9 svarende til 293 mia. kr. Ved udgangen af 2010 vil nettogælden formodentlig være omkring 0,8 procent af BNP svarende til 14 mia. kr., så vi har brugt de gode tider på at afdrage på vores gæld. Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti kritiserede os tværtimod for at bruge for få penge på velfærd, mens det gik godt. Tænk, hvis vi havde fulgt deres råd, så havde der været en endnu større regning at betale nu.

Hvad var det værste ved samarbejdet med Anders Fogh Rasmussen som statsminister? Og det bedste?

Det bedste ved samarbejdet med Fogh var, at vi nok havde et fælles fokus på det værdipolitiske; medens det værste nok var, da han blev for optaget af at søge job i udlandet.

Og hvornår ser vi en miljørigtig børnebegrænsningspolitik i Danmark?

Jeg synes ikke, at vi har behov for at begrænse antallet af børn, der bliver født i Danmark. Vi føder faktisk ikke helt børn nok til at reproducere os selv, men situationen i Syd- og Østeuropa er betydelig værre end i Danmark.

Hvorfor opretholder vi et ruinerende, ødelæggende og udsigtsløst Rigsfællesskab med deltagere, som har rettigheden til alle deres egne resourcer, men ikke pligten til at betale egne udgifter?

Dansk Folkeparti har ved flere lejligheder lagt op til at spare på de store overførsler til Grønland, men regeringen og de andre partier er slet ikke til at stikke i på det område. Vi var også imod at overlade Grønland retten til deres egen undergrund. Tænk hvis de finder olie deroppe, så vil de godt og vel 56.000 grønlændere blive hovedrige, og vi får en lang næse i Danmark. Det er jo grotesk. Jeg går ind for Rigsfællesskabet, men det skal være et Rigsfællesskab med fælles rettigheder og fælles pligter.

DF markerer sig på dyrevelfærd. Hvad gør I for at stoppe mishandlingen af f.eks. grise og høns i dansk landbrug?

Dansk Folkeparti har blandt andet stillet forslag om at bedøve smågrise forud for kastration. Det blev desværre stemt ned af de andre partier.

DF's politikere har ofte hævdet, at kommunismen som ideologi er lige så forfærdelig, hvis ikke værre, end nazismen. Hvordan hænger det sammen med, at du holder SF ansvarlig for de uhyrligheder, der er begået af kommunistiske regimer igennem historien, mens blot en antydning om, at DF på visse punkter minder om det tyske nazistparti i 30'erne, medfører et sagsanlæg?

Dansk Folkeparti har aldrig holdt Socialistisk Folkeparti ansvarlig for de morderiske forbrydelser, som er begået i de kommunistiske regimer. Socialistisk Folkeparti skriver selv i deres principprogram, at de hviler på marxismens grund. Marxismen var også grundlaget for verdens kommunistiske diktaturer. Det er forbavsende, at et parti i år 2010 - med alt hvad der er sket igennem historien - fortsat vil være bekendt at lade sig inspirere af marxismen. Det er i øvrigt en kendsgerning, at fremtrædende SF'ere som Gert Petersen og Pelle Voigt holdt møder med sovjetiske efterretningsfolk i Danmark. Ole Sohn har aldrig beklaget sin fortid som formand for Danmarks Kommunistiske Parti, og få dage før Murens Fald stod han side om side med den østtyske diktator Erich Honecker og hyldede DDR.

Næste uge: Oberst Lars R. Møller

Den krigserfarne officer Lars R. Møller er aktuel med bogen 'Vi slår ihjel - og lever med det'.

Send dit spørgsmålsenest tirsdag kl. 12 til .

Læserne spørger

Seneste artikler

  • Læserne spørger: Morten Sabroe

    18. maj 2013
    »Kvindelige litteraturanmeldere, har jeg hørt, skulle være meget tørre. Det gælder også de mandlige. Jeg tror, det var sidste år, at nogle videnskabsfolk gav en mandlig anmelder snorkel og briller på og lagde ham i vandbad i en uge. Da de tog ham op, var han nøjagtig lige så tør, som da de lagde ham i ...«
  • Læserne spørger: Pablo Llambias

    2. marts 2013
    »Jeg tror ikke, at jeg ville blive skudt for mit første kritiske spørgsmål, men jeg ville helt sikkert få internettets kærlighed at føle. Dét er der ikke mange, der kan holde til i længden. Hvad stiller vi op med dén trussel?«
  • Læserne spørger: Bjarne Corydon

    1. september 2012
    Bjarne Corydon besvarer læsernes spørgsmål
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her