Læsetid: 7 min.

Transkønnede bliver genfødt på YouTube

Transkønnethed bliver i dag behandlet som en psykiatrisk lidelse. Men nu dukker hovedpersonerne selv op på YouTube, hvor de filmer deres kropslige transformation uge for uge og giver et indblik i en verden, som få kender til. Eksperter tvivler dog på, at det for alvor vil rykke på omverdenens fordomme
Transkønnethed bliver i dag behandlet som en psykiatrisk lidelse. Men nu dukker hovedpersonerne selv op på YouTube, hvor de filmer deres kropslige transformation uge for uge og giver et indblik i en verden, som få kender til. Eksperter tvivler dog på, at det for alvor vil rykke på omverdenens fordomme
7. maj 2010

»Omkring klokken 11 i dag sprøjtede jeg testosteron ind i min krop, så i dag er min første dag - dagen hvor jeg blev født, kan man sige. Selvfølgelig kan jeg ikke mærke nogen forandringer endnu, men det flyder i mit blod, og jeg har det rigtig godt. Jeg er klar til at omfavne livet som den person, jeg egentlig skulle have været.«

Sådan siger 17-årige Sky i sin første video, Dag 1, på sin videoblog på YouTube. Sky er amerikaner, og på papiret er han pige - men det vil han have lavet om på. På video dokumenterer han, uge efter uge, sin kønslige transition, fra den 21. januar 2009, den dag han fik sin første sprøjte af det mandlige kønshormon testosteron, til i dag. Og Sky er ikke alene på YouTube. Det fortæller Tobias Raun, ph.d.-stipendiat ved Institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet. Han forsker i videoblogs, som er lavet af transkønnede som Sky; en type videodagbog, som begyndte sin udbredelse i 2007, da YouTube blev overtaget af Google - og mediet virkelig begyndte at tage fart. Det er hans indtryk, at antallet af videoblogs lavet af transkønnede er hastigt stigende:

»Der dukker hele tiden nye op, og en enkelt person kan have mellem tre og 300 videoer liggende på sin personlige side,« fortæller Tobias Raun, som bruger begrebet 'skærmfødsel' om den første video, som bliver uploaded på videobloggen.

»For Sky og andre handler det om at skabe sig en helt ny identitet, og den transformation bliver meget tydelig på video. De omtaler ofte det første skud testosteron (T) som en genfødsel, og det er da også en form for opvækst, som man kan følge på video- bloggen,« siger han og sammenligner den med de bøger, som forældre fører over deres nyfødte børn.

»Samtidig opstår personen også som en virtuel person, der måske 'springer ud' for første gang og for første gang præsenterer sig med sit nye navn,« fortæller han.

Fem måneder på T:

»Jeg har trænet mere, og mine muskler er blevet lidt større, jeg kan stadig ikke få rigtigt skæg i ansigtet. Derudover kan jeg mærke, at jeg er blevet mere aggressiv. Ellers er der ikke nogen store humørsvingninger, og min stemme er bestemt blevet dybere,« fortæller Sky fra sit teenageværelse. Grunden til at Sky og mange andre transkønnede vælger at dokumentere deres fysiske og psykiske udvikling på YouTube er, ifølge Tobias Raun, at de ofte føler sig temmelig alene.

»YouTube skaber en følelse af, at de er en del af et fællesskab. Det er simpelthen en måde for en minoritetsgruppe at finde hinanden på. Derudover laver de videoerne til sig selv, så de kan dokumentere det, der sker med kroppen. Her virker videomediet godt, fordi der både er billede og lyd; de kan optage fysiske forandringer, men også hvad der sker med stemmen. Det er den ultimative dagbog eller selvbiografi i den digitale tidsalder,« siger han.

Nogle kunne måske undre sig over, at Sky har lyst til at offentliggøre noget, som umiddelbart virker meget privat, men det skyldes ifølge Tobias Raun, at han og mange andre ud over at skabe et socialt netværk også har brug for en bekræftelse, som de måske har svært ved at finde andre steder.

»Hvis de ikke har et familiemedlem, der har overskud til at sige, at de ser godt ud med deres nye overarme, så kan de finde bekræftelse her. Og så handler det også om at finde andre, som er lige så optaget af de kropslige transformationer som dem selv,« siger han.

Fordi der allerede findes et fællesskab af transkønnede på YouTube, er det også nemmere for nye videobloggere at aflure de allerede eksisterende koder og normer for videoerne. For eksempel går det igen i mange videoer, at man opdaterer seerne på 'forandringer' og på 'humør'. Derudover er der flere, som synger, så man tydeligt kan høre, hvordan stemmerne forandrer sig.

Otte måneder på T:

»Mine muskler er blevet større, og jeg har drukket proteindrikke ... Jeg har trænet en del og har det rigtig godt, men er nervøs for at tage af sted fra min mor ... Men jeg er glad for at begynde på universitetet som den person, jeg er,« fortæller Sky den dag, han skal rejse hjemmefra for at begynde at studere. Væk fra værelset, hvor mange af videoerne er optaget; planterne, fisken (måske skal den med) Red Hot Chili plakaten og guitaren i hjørnet.

I videoerne er fokus på kroppen enormt stort. Og det stemmer i sig selv meget godt overens med nutidens mediekultur, mener Tobias Raun:

»Vi lever i en kultur, der er meget optaget af kropslige transformationer. Det gælder alt fra reklamer til make-over-shows. Noget skal forandres - og det handler ofte om krop og identitet. Samtidig oplever vi en fascination af, at det teknisk og medicinsk kan lade sig gøre at foretage disse ændringer. Der er umiddelbare ligheder mellem den type følelses-tv og disse videoblogs: Målet er at blive et mere autentisk 'jeg' og leve et fuldt og helt liv, hvor man er tilfreds med sin plads i verden. Men når det er sagt, er det utrolig vigtigt at påpege, at der er en afgørende forskel,« siger han og fortsætter:

»Den type transformation, vi ser blandt de transkønnede, har helt andre psykiske og sociale konsekvenser - og juridiske og medicinske restriktioner.«

Ni måneder på T:

»Jeg føler ikke, at min personlighed har ændret sig. Jeg føler mig præcis som den samme person. Jeg laver stadig sjove jokes, men jeg føler mig mere tilpas, og jeg føler, at jeg udsender en vibe, der gør, at andre også føler sig tilpas i mit selskab. Jeg føler mig mentalt og fysisk sund,« fortæller Sky, som er begyndt på universitetet. Han har ikke fortalt sine medstuderende om transformationen, og om 17 dage skal han have foretaget en operation af sin overkrop.

Transkønnethed betragtes i dag som en psykiatrisk lidelse og står anført på WHO's liste over disse, ligesom homoseksualitet gjorde for flere årtier siden. Som det første land i verden valgte Frankrig dog i marts måned i år at fjerne transkønnethed fra den officielle liste over mentale lidelser.

Også juridisk set står transkønnede over for store udfordringer, når de forsøger at ændre deres køn. Derfor er YouTube også blevet til et sted, hvor gruppen deler viden om lovgivning i de forskellige lande og andre praktiske formaliteter. Og måske kan YouTube endnu mere end det:

»På den ene side er disse videoblogs henvendt til ligesindede. Men samtidig ligger de frit tilgængeligt derude som en del af vores kollektive visuelle arkiv, og jeg tror, at det kan være med til at synliggøre, at der findes en gruppe af mennesker, som er transkønnede, men som også ser forskellige ud - og er forskellige. På den måde kan videoerne være med til at bryde med nogle fordomme. Om ikke andet kan videoerne være med til at nuancere debatten om, hvad det vil sige at være transkønnet,« siger Tobias Raun.

Jakob Linaa Jensen er adjunkt og ph.d. ved Institut for Informations- og Medie- videnskab på Aarhus Universitet. Og han er i tvivl om, hvorvidt minoriteter som de transkønnede bliver set på YouTube.

»Chancen for, at man lige falder over noget på internettet er ikke særlig stor. Der findes måske 10 procent kvalitet og 90 procent skrald på nettet. Og derfor er der nogle filtermekanismer, som vi alle benytter os af, når vi frasorterer informationer. Vi tager derfor bevidste valg, når vi ser på nettet,« siger han.

Det betyder, at Sky først og fremmest bliver set af ligesindede eller folk med særlig interesse i transkønnethed.

»Hvis man skal have gennemslagskraft på YouTube, skal man som regel nævnes i andre medier. De traditionelle mediers dagsorden er derfor stadigvæk bestemmende for, hvem der bliver set. Det gælder såvel en transkønnet som et nyt politisk parti,« siger han.

Ekspert i sociale medier og direktør i konsulentbureauet Socialsquare Andreas Johannsen er enig i, at YouTube først og fremmest gør det meget lettere for minoritetsgrupper på tværs af nationaliteter og kulturer at finde sammen. Men er historien eller budskabet godt nok, så har internettet enormt effektive redskaber til at sprede det ud til et større publikum.

»Alt andet lige får minoritetsgrupper som transkønnede mere ekstern synlighed, end de ville have fået før YouTube. Men der er selvfølgelig en risiko for, at det drukner i det enorme indhold. Inden for de seneste to måneder er der blevet uploadet lige så mange timers indhold på YouTube, som de tre store amerikanske nationale tv-kanaler har broadcastet siden 1948. Men der kan faktisk opstå en orden, da brugerne er med til at bestemme, hvad der er interessant. Og finder mange det interessant, så breder det sig af sig selv,« siger han.

For 15 dage siden uploadede Sky sin nyeste video, som indtil videre er blevet set af 4.618 personer. Det er nu fire måneder siden, at han har fået opereret sin overkrop, og han viser arene - og et par tatoveringer - frem. Videoen slutter af med et klip af Sky og hans kæreste Olga. De har været sammen i snart 20 måneder - Sky har været på 'T' i 15.

Videoblogs

Mere på http://www.youtube.com/user/grishno

Mere på http://www.youtube.com/user/skylarkeleven

Mere på http://www.youtube.com/user/machotka83

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu