Læsetid: 4 min.

Ugens medarbejder: Gud sidder i hjernen

Jeg bliver glad, når jeg ser, hvor meget bedre folk får det under træningen. Jeg vil ikke kalde mig alternativ; jeg er nærmere eksperimentel behandler, siger Ann-Helen Pettersen
Jeg bliver glad, når jeg ser, hvor meget bedre folk får det under træningen. Jeg vil ikke kalde mig alternativ; jeg er nærmere eksperimentel behandler, siger Ann-Helen Pettersen
8. maj 2010

Konkret laver jeg en hjernescanning af klienten. Jeg har en hat med elektroder, som jeg monterer på vedkommendes hoved, og så sprøjter jeg lidt gelé ind til hovedbunden sådan, at elektroderne sidder presset helt ind til hovedbunden. Derefter foretager jeg målingerne og computeren laver et MRI billede – det er et slags hjernekort, der viser, hvordan aktiviteten er i hjernen. Her kan man se, om der er tilpas aktivitet i de forskellige områder, og ud fra disse kort kan jeg danne mig et overblik over, hvilken diagnose der vil være relevant at stille, selv om man alene ikke kan bruge en sådan metode til at stille diagnoser. Derefter træner man på at hæve eller sænke aktiviteten i de områder, hvor det er nødvendigt.

De personer, vi sammenligner med som værende normale, er nogle, der fungerer enormt godt. Men de fleste mennesker har jo en eller anden skavank.
Det er meget sjældent, at en hjerne ser helt normal ud.

Samme diagnose

Jeg har f.eks. behandlet en dreng, der var meget udadreagerende. Jeg hjalp ham med at træne, hvordan han slappede af, og vi arbejdede konkret med at hæve 8-11 hz aktiviteten i dele af hjernen. Drengen blev mindre aggressiv og havde nemmere ved at være i sin klasse, og både forældre og skole kunne se en tydelig forandring. Han fik det simpelthen bedre.

Et andet eksempel var en pige, jeg behandlede, som hverken kunne læse eller regne, men gennem behandlingen gjorde store fremskridt, og i dag læser hun normalt og er ok til regning.

Tager man f.eks. et typisk billede af et menneske med ADHD, så vil der som reglen være nedsat aktivitet i det område, der kaldes gyrus cingularis, hvilket hører under det styrende frontalcenter i hjernen, samt det limbiske system, hvor man generelt kan sige, at følelserne sidder. Så træner man hjernen for at få aktiviteten op i det område.

Jeg samarbejder med en børnepsykiater. Han stiller diagnosen og sammenholder den med de resultater, jeg kommer frem til gennem QEEG-målinger. Som regel kommer vi frem til det samme.

En hat med elektroder/h4>
Jeg har altid været interesseret, i hvordan en psykisk sygdom viser sig i hjernen.
Jeg startede med at arbejde under Erik Hoffmann, der tidligere har ledet biofeedback-afdelingen på Københavns Universitet. Men efter nogen tid fik jeg lyst til at arbejde videre for mig selv, og det har jeg så gjort siden 2004.

Jeg tager ikke flere klienter ind de næste seks måneder, for jeg er gravid med
tvillinger, og det var egentlig slet ikke meningen, at jeg skulle have flere børn. Jeg har skal fødes senest om 3-4 uger, men med tvillinger kan det jo godt blive tidligere. Jeg er lidt angst for følgerne, hvis det bliver for tidlig, selv om lægerne siger, at nu skulle det være sikkert at føde. Jeg behandler jo børn med ADHD, som i flere tilfælde skyldes, at de er født for tidligt.

De sidste tre år har arbejdet kørt fint rundt, men det er ikke noget, man bliver rig af. Selve QEEG-udstyret inklusiv både hardware og software har kostet ca. 120.000 kroner. Derudover har hardware og software til Neurofeedback-udstyret – det jeg træner klienterne med – kostet ca. 35.000 kroner. Jeg har fire forskellige EEGhatte, som bruges til at måle EEG-aktiviteten på hovedet. De er i forskellige farver som indikerer forskellige størrelser.

Jesus og en masse lys

Jeg vil vove at påstå, at Neurofeedback er den bedste behandling til ADHD, Asperger, Autisme og depression – næstefter medicin. I flere tilfælde fungerer det også bedre end medicin. F.eks. har jeg behandlet en dreng med autisme, der havde et ringe udviklet sprog. Behandlingen virkede rigtig godt, og drengen begyndte at udtrykke alverdens ting. Det var meget specielt. Efter træningsforløbet, hvor jeg havde trænet hans sprogcenter, var han sprogligt ligeså god som sine jævnaldrene.

Og netop den slags lidelser kan man ikke medicinere for at afhjælpe.

Jeg behandler mest folk med ADHD, men også folk med autisme, Asperger eller depression. Mange gange ser jeg, at folk gennem behandlingen kan slippe medicinen. Jeg behandler også voksne med stress eller folk, som gerne vil lære at meditere. Det her er den bedste metode til at lære at meditere.

Det fungerer sådan, at computeren med elektroder på øreflipperne og hovedet måler, hvorvidt alfa/theta-aktiviteten er over et bestemt niveau, og så afspilles der f.eks. noget musik, der indikerer, at man faktisk mediterer. Derfor tager det meget kortere tid at lære. Mens hvis man skal lære at meditere på almindelig vis, så er det nemt at forsvinde væk i dagdrømme eller andet. Når man træner med computeren, så stopper musikken simpelthen, hvis man holder op med at meditere.

Jeg har haft flere klienter, der har fået helt spacede oplevelser. En har set Jesus og en hel masse lys og en anden fik en ud-afkroppen oplevelse.

Jeg bruger selv alfa/theta-træning, men jeg har ikke haft ud af kroppen oplevelser. På grund af de spirituelle oplevelser, folk kan have ved at få stimuleret bestemte områder i hjernen, som angular gyrus og temporallapperne, er det mange forskere som mener, at Gud sidder i hjernen.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Vindum

Stort cadeu til Ann-Helen
Dejligt at der findes mennesker som dig, dejligt at du kan hjælpe...
Men hvad overskriften siger er jo dybest set noget vrøvl, men selvom vi acceptere gud som en forestilling vi skaber i hjernen, og vi måske kan lokaliserer denne forestilling, så kommer vi jo ikke et my nærmere hvad gud er...
Vi ved hvor smerte-centrene sidder i hjernen, og kan også påvirke disse, men vi aner jo stadig ikke hvad smerte er !!!