Vaner, planer og vinøs ferieinspiration

Lader man vinen styre, er Frankrig svær at komme uden om
Moderne Tider
8. maj 2010

Vaner, planer og vinøs ferieinspiration

»Kan vi så være enige om, at jeg holder to ugers vinterferie i februar 2011?« sagde overkommissæren for et par måneder siden og afslørede dermed, at han, i modsætning til klummisten, er en mand med styr på sine ferieplaner. Ferieplanlægning et år i forvejen er ruten til et velorganiseret familieliv - og i al fald til billigere flybilletter, men klummisten var desværre hverken dengang eller nu nået så langt som bare til sommerferien 2010.

En helt uvidenskabelig rundspørge blandt vennerne antyder, at man kan dele menneskeheden op i to bunker: en, der har fuldstændig styr på ferieplanlægningen, og så en anden, der med hovedet under armen finder løsninger i sidste øjeblik. Hvem der så ultimativt har de fedeste ferier, ja, det melder historien heldigvis ikke noget om. Hvis den hjemmestrikkede undersøgelse holder vand, er det for halvdelen af Informations læsere altså for sent at tale ferieinspiration i 2010, mens den anden halvdel så småt er ved at mærke angstens sved og med god grund kan koble lytte- og læseapparatet til, for vinens verden er fremragende ferieinspiration.

Selv hvis man holder sig til Europa, byder kontinentet på utallige muligheder for at kombinere ferie i fede omgivelser med intensiv vinsmagning. Eller man kan helt enkelt lade vinbogen styre retningen, når feriemålet skal vælges.

Frankofile tendenser

Lad det være sagt med det samme: Nogle af os har svært ved at forestille os ferie uden for Frankrig. Maden er såmænd ofte skønnere i Italien, de portugisiske rødvine er for tiden inde i den heftigste udvikling, og spanierne har bedre vejr, men det er som om, at hver gang pilen er lige ved at pege uden om Frankrig, så ender man alligevel dér. Her er alt: Mad, vin og pænt.

Vinbogen nærmest faldt åben på afsnittene om Rhônes velsignelser. Den fantastiske flod huser langs sine bredder smukke byer og ufattelige mængder af vin. Konsumvin og stjernevin i en pærevælling. Her kunne man sidde i et smukt stenhus, mens dagen går på hæld, og drikke Château Pesquié 2009 Rosé. Ventoux-området scorer sjældent voldsomt højt, og det er synd, for her får vinene masser sol, og rosévinene har mere styrke og er mindre vandige end så mange andre. En virkelig behagelig vin uden overdreven syre, og må man nøjes med at nyde den i Danmark, passer den såmænd også til hjemligt terrasseindtag - og banker dermed på som sommerfavorit.

Mindre heldig er rødvinsudgaven af Pesquié fra 2008. Dens et år ældre storebror fra den meget fine årgang 2007 hev fem stjerner hjem, men 08-versionen er mere flad og mindre interessant. »Det fejler ikke noget,« som ens mor kunne have sagt, men rigtig sjovt er det altså ikke.

Er man heldig at bo lidt i højderne i Rhône-dalen, kan man opleve hede dage og relativt kølige nætter, og det sidste er vigtigt, hvis man skal orke dalens kraftige rødvin til de sene aftensmåltider. En Domaine Montmartel Visan 2007 Rhône Villages klæder rødt kød, og på halvt Grenache og halvt Syrah får vinen en liflig smag af røde frugter, men også en kraftig og behagelig bouquet.

Kemikaliefri glæder

Domaine Roche-Audran sender en stærk vifte af røde Rhône-vine på markedet, og deres økologiske 2009-Côtes de Rhône på 70 procent Grenache og resten fordelt mellem Syrah og Carignan lever op til familieskabet. Sætter man pris på økologi, kan man glæde sig over det manglende kemikalieindtag og nyde smagen af sol, den svagt krydrede bouquet og den velafstemte sødme.

Frankrig er næppe 'udsolgt' endnu, så der er stadig håb for ferienølere - og savner man inspiration til at tage sig sammen, så send en tanke efter det danske sommervejr årgang 2009. Det er bare med at komme i gang.

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her