Læsetid: 2 min.

En yndlingsperversion

Keith Warner, ny operachef på Det Kongelige Teater, læser overalt og hele tiden. Mest under for lange operaer
Moderne Tider
29. maj 2010

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Populærvidenskabelige bøger. Jeg vil ikke fremhæve én, men Richard Dawkins The Selfish Gene og The Blind Watchmaker, Matt Ridleys Genome og Stephen Pinkers The Language Instinct står højt på listen. Når man forstår den uovertrufne genialitet i det, som foregår i hver en celle, i vor verden og i universet, kan kunsten træde op imod alt dette som fantasiens nødvendige 'anden'. Én bog om året - og verden ville gradvis blive et bedre sted.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg har et lidenskabeligt forhold til de værker, som skaber hele verdener, det føles umuligt at slippe ud fra. Charles Dickens Bleak House har en særligt høj stjerne, fordi den tilbage i mine teenageår gjorde skønlitteratur til en del af min livsform. Det er en af de bedste krimier, som nogensinde er skrevet, og samtidig den sjoveste satire, den smukkeste kærlighedsfortælling, den største tåreperser og den mest nådesløse udstiller af socialt hykleri. Dens persongalleri er enormt, og jeg tror efterhånden, at alle mennesker, vi møder i vores virkelige liv, har et modstykke i Bleak House. Det er en grundbog i, hvordan vi kan bedømme andre mennesker.«

Den værste bog, du har læst?

»The Oxford English Dictionary. Et ejendommeligt værk i 26 bind, alt for langt! Forfatteren føler sig nødsaget til at forklare hvert et ord, så historien kommer aldrig rigtig i gang. Den ser ud til at handle om en aardvark. Og så er der alt for meget brug af alliterationer. Jeg har aldrig orket at læse den til ende.«

Hvilken type læser er du?

»Den påskønnende slags, håber jeg. Man bør altid gå positivt ind i et forhold, hvorfor ellers have besværet? Holder man sig for sig selv, forandrer man sig ikke. Derfor læser jeg alt: thrillere, børnebøger, filosofi, biografier, romaner, poesi, naturvidenskab, historie, litteraturkritik, teaterbøger, ja selv tekster på cornflakespakker. Jeg kan ikke holde op. Skriver du det, så læser jeg det. Jeg ryger ikke og drikker ikke. Jeg har ikke tid, jeg skal læse. Det er noget nær min yndlingsperversion«.

Hvornår læser du?

»Overalt og hele tiden. Men mest under lange kedelige operaer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her