Læsetid: 8 min.

Folkets krig, Danmarks drenge

25.000 unge danskere har siden midt i 90'erne været i krig, og flere står i kø for at følge efter. Aldrig har så mange villet sendes ud, og aldrig har tilslutningen til forsvaret været større. I år var der for første gang så mange frivillige, at ingen er blevet tvunget til at aftjene værnepligt
25.000 unge danskere har siden midt i 90'erne været i krig, og flere står i kø for at følge efter. Aldrig har så mange villet sendes ud, og aldrig har tilslutningen til forsvaret været større. I år var der for første gang så mange frivillige, at ingen er blevet tvunget til at aftjene værnepligt
Moderne Tider
19. juni 2010

»Det er ikke sådan, at vi bare hygger os i smug, mens verden brænder om vuggen, som Jeppe Aakjær i sin tid skrev. Vi går ud og gør en indsats selv. Det er dét Danmark, jeg ønsker. Det skal jeg ikke lægge skjul på. Jeg vil godt gå så langt som til at sige, at vi i Danmark langt om længe har kastet småstatsmentaliteten af os. At vi har formået at vokse lidt ud af skyggen fra nederlaget i 1864 og tør stå frem på den internationale scene og sige, at her er vi. Det har været min dagsorden.«
- Anders Fogh Rasmussen, 2010

Chris Larsen havde været i Afghanistan i 11 dage, da han mistede begge ben. I august sidste år kørte han, 21 år gammel, på en vejsidebombe i Afghanistans Helmand-provins, og da han kom til sig selv på felthospitalet, fik han den nedslående nyhed om, at han måtte leve resten af livet uden ben. Omkring ham løb et dokumentarfilmhold og filmede til tv-serien Felthospitalet på TV 2, og da historien nogle måneder senere nåede Kamilla Poulsens tv i Aabenraa, var hun ikke i tvivl om, at hun måtte gøre noget. Hun kendte ikke nogen, der havde været i krig, og havde heller ikke selv noget med forsvaret at gøre, men det gik op for hende, hvor lidt hun vidste om de soldater, vi sendte af sted, og hvor lidt hun havde hørt om dem, der var kommet invaliderede hjem. Kamilla havde ikke tænkt sig at blive krigsmodstander eller kaste sig ind i en debat for eller imod indsatsen - i stedet ville hun hjælpe de sårede soldater.

Kamilla Poulsen oprettede foreningen Såret Soldat 2010, og indtil videre har opbakningen til hendes projekt været enorm. Formålet er at samle penge ind til de sårede soldater, og endemålet er at holde en gallafest til september, hvor samtlige forsvarsordførere og den tidligere forsvarsminister Søren Gade er inviteret. Overskuddet til festen skal gå ubeskåret til de sårede soldater.

»Det er så frygteligt at tænke sig de sårede soldater. Man hører aldrig rigtig om de sårede, så jeg følte jeg burde gøre noget, for at de kunne blive hørt.«

Gule sløjfer og galla

25.000 unge danske soldater har været i krig de sidste 15 år. Nogle er vendt hjem med psykiske og fysiske ar for livet. Nogle er slet ikke vendt hjem. Alligevel er danskernes opbakning til forsvaret større end nogensinde, og til krigen i Afghanistan er tilslutningen intakt. Mens krigsmodstanden stiger voldsomt hos vores allierede, hvor regeringer bliver sat af, og tropper trækkes ud, er Danmark i dag det land, der bakker mest op om krigen i Afghanistan. Vi er et af de lande, der har sendt flest tropper af sted, og det land, der har tabt flest soldater pr. udsendte, efter Canada. Halvdelen af os bakker stadig fuldt op om indsatsen, og de godt 30 procent, der ønsker tropperne ud, fylder ikke meget i den offentlige debat.

Det er næppe, fordi krigen ikke interesserer os. Næsten 80.000 har indtil videre været i biografen og se dokumentarfilmen Armadillo om den fremskudte militærbase i Helmand. Og hvor mange debattører havde forudset en heftig Afghanistan-debat oven på filmen, er det i stedet strømmet ind med sympatitilkendegivelser, fansider og unge mennesker, der vil af sted i kamp.

Hos Jysk Emblem Fabrik i Århus, hvor man efter amerikansk forbillede producerer de gule sløjfer, man i sympati for soldaterne i krig kan klistre på sin bil eller cykel, kan de slet ikke følge med. Siden nytår har man kunnet købe sløjfen via hjemmesiden støtvoresoldater.dk, og i dag vurderer direktør Stig Hellstern, at mindst 50.000 biler kører rundt med sløjfen på bagsmækken, mens der er godt salg i lightere, chokoladeæsker, USB-stik, paraplyer, hatte, manchetknapper, hårspænder, smykkeskrin og krus med den lille gule sløjfe.

Også på Ekstra Bladets debatredaktion oplever man, at opbakningen forbliver stabil hos cirka halvdelen af læserbrevsskribenterne, men særlig ved menneskelige tab er der dog en lille overvægt af krigsmodstandere, der ryger i blækhuset. Her har man også oplevet en effekt oven på
Armadillo.

»Den har tilsyneladende fungeret rigtig fint som PR for hæren og regeringens krig,« siger debatredaktør Søren Jacobsen Damm.

»Generelt ligger vi ellers meget stabilt i en fifty-fifty, men Armadillo har skabt mere sympati for soldaterne.«

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen fra Københavns Universitet forklarer den folkelige opbakning med den store politiske konsensus, der har været om Danmarks krigsdeltagelse og den intellektuelle overklasses accept af krigen.

»Det er jo stort set kun Carsten Jensen og Poul Villaume, der sammen med Enhedslisten er meget eksplicit imod indsatsen, men ellers er der en bred opbakning over hele linjen,« siger Peter Viggo Jakobsen.

»Så længe du har det, og så længe at alle betydningsfulde politiske ledere kontinuerligt går ud og forklarer befolkningen, hvorfor vi er i Afghanistan, vil der ikke komme nogen nævneværdig modstand.«

For danskerne bruger ikke så meget tid på sikkerheds- og udenrigspolitik, forklarer Peter Viggo Jakobsen. Det vil aldrig blive et tema i en valgkamp, og derfor lytter danskerne til de politikere og medier, de mener er troværdige.

Twitter og rock

Opbakningen til forsvaret bliver ikke blot ved gule sløjfer og gallafester. Mens forsvarets personaleorganisationer for tre år siden klagede over arbejdsflugt og rekrutteringsproblemer, oplever forsvaret for første gang nogensinde så stor tilslutning ved årets session, at frivillighedsprocenten nåede 100, og dermed overgik den sidste års rekord på 91 procent. Der er tale om 6.500 unge, der har meldt sig som værnepligtige, og ingen bliver altså tvunget i trøjen. Forsvaret selv er overvældet over den store tilstrømning, men forklarer det blandt andet med den store interesse, der har været for missionerne i udlandet.

»Det, de værnepligtige selv nævner som det afgørende, er interessen for vores missioner,« siger Bo Engelbreth, der er oberstløjtnant og chef for Forsvarets Rekruttering.

»Både søværnets missioner på Afrikas Horn, flyvevåbnet i Libanon og især vores hærenheder i Afghanistan. Og så har vi ramt rigtigt i vores brandingstrategi. Både ved vores messeaktivitet og generelt på de medieplatforme, vi har hvervet på.«

Bo Engelbreth henviser blandt andet til aktiviteterne på Twitter og Facebook og ikke mindst til de reklamer, der har kørt i landets biografer. Her ser man unge, hippe mennesker kæmpe, feste, grine og kysse til tonerne af en let omskrevet version af rockbandet The Killers' 'I've got soul, but I'm not a soldier' - uden det i øvrigt hænger sammen med billederne, der også viser kamphandlinger i sort-hvid, krigsparader, afghanske børn, slædehunde og orkideer, der springer ud.

»Den største succes ser vi til uddannelsesmesser, hvor vi forklarer dem én til én om det, vi laver, og hvad de kan få ud af at gå ind i hæren. Vi har haft en meget koncentreret strategi de senere år, og det er lykkedes virkelig godt.«

Også tilslutningen til missionerne og efterfølgende ansættelse i forsvaret er eksploderet. Ved den sidste ansøgningsrunde til udsendelse til Afghanistan fik forsvaret 450 ansøgninger til 123 stillinger, hvilket er en fremgang på 50 procent fra året før. Og de udsendte er gode ambassadører for forsvaret, mener Bo Engelbrecth. Også når de kommer hjem.

»95 procent af dem, der kommer hjem fra missionerne har haft en rigtig god oplevelse, og de er virkelig gode ambassadører for forsvaret. Vores Institut for Militærpsykologi har lavet nogle undersøgelser på det, og det viser sig, at folk er meget glade for de oplevelser og det sammenhold, man har oplevet,« siger Bo Engelbreth.

»Når de først har mødt forsvaret, er der mange, der bliver tiltalt af det. Selv om vi bruger meget tid på at tale om den risiko, der er ved at blive sendt ud, er der virkelig mange unge mennesker, der gerne vil ud og have den oplevelse med. Desuden har vi politisk opbakning og dermed også en folkelig opbakning, hvilket også betyder, at der er en helt anden retorik om Afghanistan, end der var om Irak for eksempel. Det er en meget mere positiv retorik, vi oplever i dag.«

Peter Viggo Jakobsen tror dog mere på finanskrisen som den store forklaring på de unge danskeres opbakning til hæren.

»Har du søgt arbejde for nylig?« spørger han retorisk.

»Det er velkendt, at tilslutningen til værnepligten følger konjunkturerne. Det er alt andet lige noget nemmere at få folk til at tage til Afghanistan, efter krisen for alvor har ramt, og man ikke har andet at tage sig til.«

Den forklaring medgiver Bo Engelbreth hører med i billedet: »Det er klart, at krise og et vigende jobmarked også spiller ind. Men vi har også oplevet en voldsom stigning i ansøgninger til efterfølgende ansættelse i forvaret, og det ville man næppe se, hvis der ikke også var opbakning.«

Det nytter

Historieprofessor på Saxo Instituttet og ekspert i krigserfaringer, Gunner Lind fra Københavns Universitet, mener først og fremmest, danskernes holdning til krig bliver formet gennem de flere hundrede tusinde, der kender nogen, der har været i krig. Gennem så mange store internationale missioner, som der har været de sidste årtier, har danskerne mærket på deres egen eller deres nærmestes krop, hvad det vil sige at være i krig.

»Det er en stor samfundsmæssig erfaring, som ikke bare går gennem medierne, men også videregives ved, at så mange har været udsendt, at alle efterhånden kender nogen, der har været af sted. Dermed forplantes erfaringerne i stor stil gennem netværket og direkte samtale. Den slags har stor kraft, og det er helt naturligt, hvis Afghanistan gennemgående ses i et positivt lys,« forklarer Gunner Lind:

For det første har krigen givet flyvevåbnet og især hæren lejlighed til at demonstrere deres kunnen, og her har de ifølge professor Gunner Lind vist, hvor dygtige de er, og at de kan gøre en forskel internationalt. »Det kan folk godt lide, ligesom når en dansker vinder i sport.«

»Og så er Afghanistan et udmærket eksempel på, at krig nytter. Det regime, der havde gjort sig til fjende af den vestlige alliance, er jaget i landflygtighed, og deres baseområde er reduceret til nogle lusefattige landdistrikter,« mener Gunner Lind.

Også den invaliderede Chris Larsen, der i dag er krigsveteran i en alder af 21, er sikker på, krigen nytter.

»Alle os soldater er enige om, hvad vi skal gøre, når nogen siger, at vi skal trække os ud,« siger han i et interview med Ekstra Bladet, der har mødt ham på Rigshospitalets genoptræningscenter.

»De skal bare svines til, for vi vil ned og gøre en forskel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

"Aldrig har så mange villet sendes ud, og aldrig har tilslutningen til forsvaret været større."

Skal man sendes til udlandet i krig for at forsvare fædrelandet? Sikke en gang pis.

Betegnelsen "Forsvaret" for det danske militær er utåleligt spin. Danmark er i krig, og vi har en krigsmaskine som udgøres af militæret og (krigs) ministeriet.

Jeg ser frem til at Information ændrer sine redaktionelle retningslinier og kræver at journalisterne benytter det neutrale og korrekte ord "militæret" i stedet for ordet "forsvaret". "Forsvaret" er ikke andet end et latterligt forsøg på at danne et uskyldigt lydende plusord for Danmarks internationalt voldelige organisation.

Heinrich R. Jørgensen

Morten,

det hedder "Forsvaret", selv om ordet i sig selv er en misvisende eufemisme.

Udtrykket "at gøre en forskel" er et usselt retorisk kneb, der dækker over, at man ikke kan give en meningsfuld og antagelig forklaring dansk krigsdeltagelse i det fremmede.

Og om lidt kommer der sikkert nogen, der beklager sig over udtrykket "krigsførelse" -- når nogle jurister og politikere har besluttet at det er i legalt og ansvarsfrit at myrde løs, er det ikke længere krig, men en berettiget kamp for en bedre verden.

Peter Jensen

"Vi vil gøre en forskel", "Gør en forskel", "
Danmark gør en forskel" ..
Det er jo et mantra, ligesom "den faste, fair udlændingepolitik" man hjernevasker de unge tosser med . "Gøre en forskel".. Hvor Herre til Hest for en gang newspeak .
War is Peace !!
Kill kill kill kill kill for Peace ..

Lasse Jensen

Heil og Hallelujah - Die Strasse Frei...

Karsten Olesen

Pentagons indblanding i Asien er først og fremmest en trusel imod freden mellem de mange snese af lokale folkeslag.
Afghanistan er i forvejen et multietnisk land, og har siden 1747 været baseret på balance mellem folkeslagene.
Afghanistans fødsel sættes til sejren i 1747 over resterne af Mogul/Mongol-riget i Indien.
Det var en alliance af mange nationaliteter under pushtunsk ledelse der besejrede Mogulriget.
Dermed etableredes et system hvor hver stamme og hvert folk kunne beholde sin selvstændighed under en ceremoniel kongemagt.
Afghanistans geopolitiske problem har altid været stormagterne i nord og syd.
Uzbeker, Tadjiker og Kirgisere nord for grænsen kom ind under Sovjet.
Uanset at disse centralasiatiske nationaliteter tilsammen tæller omkring 100 millioner mennesker har de aldrig kunnet gøre sig gældende i FN.
Men lokalt har de mange steder skabt mønstre på multietnisk samarbejde - når de har fået fred til det.
Alt dette er nu truet af stormagternes indblanding.
Hidtil uberørte fredsoaser som Swat-dalen invaderes af krige, og krigsherrers vælde sætter gang i flygtningebølger med etniske sammenstød til følge som vi nu kan se i Kirgisien.
Amerikanernes invasion truer dermed freden i et langt større område end talibanernes hovedland.

Før 1960erne talte man om "ekspeditioner" når det gjaldt rejser til Afghanistan. Afghanistan er et af de få lande på vort kontinent der indtil 1950erne var næsten udenfor vestlig indflydelse - men selvfølgelig har haft forbindelse med både Persien og Indien.
Da jeg kom dertil i 1973-74 fandtes Coca-Cola, forbrugsvarer og andre. vestlige forbandelser praktisk taget ikke.
Fattigdommen var stor, med gadebørn overalt, men samtidig holdt en enorm stærk humanistisk holdning blandt byernes handlende sammen på samfundet.
Når jeg talte med studenter i Kabul var der en stor utilfredshed med den manglende udvikling under regenten, kongens fætter, Daoud Khan.
På det tidspunkt havde ingen kunnet forestille sig hvor forfærdeligt det senere skulle gå.
Fire år senere, i 1978, kom revolutionen, der endnu i 1½ år forblev et indre afghansk anliggende men derefter hindrede stormagtsindblanding i forening med lokale reaktionære den videre udvikling, se f. eks.
http://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Democratic_Party_of_Afghanistan

Idag er der omkring 2 mio. enker i Afghanistan.
En arbejder kan, hvis han er heldig, tjene 3 dollars om dagen.
Det "politi" og den "nationale hær", invasorerne har opbygget, er naturligvis i strid med landets multietniske opbygning. Men med en løn på 100 dollars om måneden er det for mange unge den eneste udvej.

Niels Mosbak

"Og så er Afghanistan et udmærket eksempel på, at krig nytter. Det regime, der havde gjort sig til fjende af den vestlige alliance, er jaget i landflygtighed, og deres baseområde er reduceret til nogle lusefattige landdistrikter,« mener Gunner Lind."

Taliban regimet har aldrig nogen sinde udført militære, eller andre operationer uden for Afghanistan.
Endnu et forsøg på at forvanske historien - og så fra en historiker tsk - tsk.

Julean Jens Michlas Nielsen

Vi udnytter vores drenge, fordi vi er i hypnose. Vi undersøger ikke tingene dybt nok og fare rundt i manegen.

Se bare det her klip. Lige nu er USA på vej ind i facisme med noget der liger en sympatisk præcident. Og vi sover stadig.
Samtidig laver regeringer terror for at vi følger trop.

http://www.youtube.com/watch?v=oOVICOudMVI

kh
Jens Michals

Danmark ud af hypnose

René Jansen

"...Alle os soldater er enige om, hvad vi skal gøre, når nogen siger, at vi skal trække os ud,« siger han i et interview med Ekstra Bladet, der har mødt ham på Rigshospitalets genoptræningscenter.

De skal bare svines til, for vi vil ned og gøre en forskel...."

Hahahaha!

Den krig er simpelthen for de fladpandede og lemmingerne. Mistede ben eller ej - den kommentar siger en del.

Det er generation XBox, som er vokset op og nu vil fortsaette adrenalinruset fra Battlefield eller Call of Duty i virkeligheden.

De er ligeglade hvem eller hvorfor de skal skyde, bare de faar lov til det. De har haft rig mulighed for at saette sig ind i baggrunden for vore krige, og det haabloese perspektiv i dem. Alligevel vaelger de det.

René Jansen

Rune Hjelm:

Læg dertil en potentielt skrøbelig kønsidentitet, som måske skal ud og (over)bevise sig selv, og som formår at bedrage sig selv med en illusion om, at han kæmper en ærefuld kamp for en forenet Danmark.

Når den slags mennesker paraderer rundt og forventer stående bifald for den slags luftkasteller, så er jeg ved at dø af grin. Simpelthen. Det er tragikomisk.

Julean Jens Michlas Nielsen

Kære Renè Jansen - Ja det er der noget om.

MEN

Som voksen skal man tage ansvar for hvad man gør ved en ung mand!

Den unge mand har noget vi ikke har mere - Kådhed, illusionen om usårlighed og tillid til de ældre.

Derfor har vi som vælgere og borgere, ansvar for at hjælpe ham. Han har den styrke vi ikke har, men vi har erfaringen som han ikke har. Det er et kæmpe ansvar.

Vi kan ikke klandre en ung mand for at betale den højeste pris, udsætte sig for traumaer som han skal bruge år på at komme sig over hvis muligt.

I krig opstår kærligheden til fælleskabet og soldaterne har flere gange hinnandes liv i hænderne, og lægger deres eget liv i hinnandens hænder ustandseligt. Det giver en dyb binding der skaber et univers af formål.

Hans kommentar er forudsigelig. Men når hans forældre ævler rundt så kan man ikke klandre ham.
Soldatens byrde er anderledes end vores.

En noget frimodig udgave af hvad der også foregår i Afghanistan
Hvordan tror du vore unge drenge har det når det finder ud af det her?

http://www.youtube.com/watch?v=NWtNo9AvUn4

mvh

Jens Michlas

Heinrich R. Jørgensen

René Jansen:
"Når den slags mennesker paraderer rundt og forventer stående bifald [...]"

Det gør de jo. Det er vist helt almindeligt, at soldater ikke kan forstå eller acceptere, at andre ikke anerkende de begrundelser de selv benytter for hvorfor de sætter livet på spil.

Frikorps Danmark soldaterne under WWII forventede jo at blive modtaget og opfattet som helte når de var på orlov i Danmark, og var mildest talt frustrerede over at deres selvforståelse ikke blev tilstrækkeligt gengældt.

Julean Jens Michlas Nielsen

Det er jeg det jeg mener....:-)

René Jansen

Julean Jens Michlas Nielsen:

"...Den unge mand har noget vi ikke har mere - Kådhed, illusionen om usårlighed og tillid til de ældre.

Vi kan ikke klandre en ung mand for at betale den højeste pris, udsætte sig for traumaer som han skal bruge år på at komme sig over hvis muligt...."

Jeg kan naturligvis godt føle med denne unge mand - jeg kan godt huske hvordan jeg selv var.

Men jeg kan også huske, at jeg som oftest blev bedømt på mine handlinger, og ikke mine fine intentioner.

Denne unge mand kan maksimalt bruges som eksempel på hvor galt det kan gå, når man er ung og omstillingsparat og måske drømmer om en heroisk indflydelse på historiens gang (eller bare lidt punani....så ) - altså let at smøre med spin og manipulation.

Jeg husker i øvrigt hvor udmærket et middel revselse var, når mit eget ego foldede sig ud i den alder.

Det var ikke just behageligt, men ofte kunne en god skideballe medføre, at jeg så mig selv i et noget klarere lys, end alverdens forståelse ville kunne mobilisere.

I øvrigt er det jo noget forbandet svineri vores amerikanske drenge smider om sig med.

http://www.dailymotion.com/video/xhai0_hidden-of-desert-storm_news

Når danske drenge så støtter den slags (dog ikke med uranforstærkede projektiler...men alligevel), så får de altså ikke nogen klapsalver eller trøstende ord herfra. Jeg skal også kunne se mig selv i spejlet uden at se en venlig løgner. ;-)

René Jansen

Rettelse:

Øv, jeg kom til at poste et link til en fransk udgave. Her er det samme på engelsk:

Brug af uranforstærkede projektiler i Irak (og Afghanistan):
http://video.google.com/videoplay?docid=3804528229102317499#

det er vist kun politikerne, militæret selv og selvfølgelig alle de 'nyttige idioter' der køber den der.
Og når Danmark er gået bankerot på grund af de enorme omkostninger af at være en besættelsesmagt, så husk at sige tak til politikerne,.. også når vi så skal til at betale for et hospital besøg, så husk at der var tider hvor vi havde sygesikring, men at nu er alle pengene blevet brugt på krig og til at sende nogle andre på hospitalet eller direkte til bedemanden.

Steen Engholm

At vi, som europæere, drager i krig og kæmper for vores ret, er der intet nyt i . Det er helt normalt, og det har ikke noget at gøre med demokrati, menneskeret og civilisation ; på den måde . Det er kun de svage ethnos der her må bukke under, og de universelle rettigheder er i den sammenhæng forstået som det vi går i krig for at fastholde .

En ting er sejrsvilje og dumhed . En anden ting er de papirlærdes eksistentielle abstraktion . Hører de også til den samme demokratiske stat ? Isåfald er den i forne tid omtalte nationalstatsfølelse endeligt arkiveret . Så alting forandrer sig .

Hans Jørgen Lassen

Steen skriver:

vi, som europæere, drager i krig og kæmper for vores ret

Bortset fra den forvrøvlede sprogbrug ("vi", "som europæere"), så springer også noget andet i øjnene: "vores ret".

Hvilken ret har Danmark eller danske soldater i Afghanistan? Hvilken ret havde de i Irak?

Steen Engholm

Træk de danske styrker ud af Afghanistan .

Søren Blaabjerg

Er 100% enig med stort set alle debatindlæg her. Skræmmende kun, at det ser ud til at forvildede unge danskere lige frem står i kø for at komme som udsendte soldater til Afghanistan - for at mærke adrelinsuset - styrke macho-selvfølelsen - eller hvad ved jeg, med dertil hørende betragtelig risiko for at vende hjem som invalider, i ligkister og formodentlig så godt som alle med ar på sjælen for tid og evighed.

René Jansen siger:

Rettelse:

Øv, jeg kom til at poste et link til en fransk udgave. Her er det samme på engelsk:

Brug af uranforstærkede projektiler i Irak (og Afghanistan):
http://video.google.com/videoplay?docid=3804528229
# 19. juni 2010 kl. 13:43
------------------------
ja Rene, for når de skyder alt deres gamle atom affald fra deres reaktorer af i hovedet på 'fjenden', så behøves de ikke at bekymre sig om alt det bøvl med at opbevare det på en sikker måde i 4,5 milliarder år, sikke noget svineri.

Thomas H. Pedersen

fint så lad os trække os ud af Afghanistan og stoppe alt støtten som vesten gjorde det i 1992 og lade afghanerne endnu engang bade i sit eget blod..

længe leve den danske egoisme...

Jørn Sonny Chabert

@Thomas H. Pedersen

Problemet er at det er dig der bestemmer hvem der er den rigtige afghaner og hvem der er den forkerte.

Hvem er død og har udnævnt dig til gud?

selvom vi ikke bryder os om talibaner, hvad giver os så ret til at invadere et land og bestemme hvilken form for styre de skal have?

Samme logik vil jo gøre det helt forståeligt og ok hvis styre der ikke går ind for demokrati invadere danmark.

Amerika gik ind i afganistan fordi Taliban ikke ville/kunne udlevere Osama bin laden.
De har stadig ikke fundet ham ( og det virker sgu heller ikke som om de gør det helt vilde for det ).

Vi ( Danmark ) har intet at gøre på den galej.
Det øger efter men overbevisning ikke vores sikkerhed og Taliban har så vidt jeg ved ikke angrebet danmark.

Det største angreb på det danske system er vidst kommet fra danskere.

Thomas H. Pedersen

Sikke et ansvar du lægger over på mig, jeg kan berolige dig med jeg hverken er døden, gud eller bestemmer om hvem der er rigtig afghaner eller forkert.
Jeg syntes det er forkert at lade folk bo under et diktaturisk styre som taliban var ellér for den sags skyld Saddam, jeg mener vi skal hjælpe de svage og undertrykte rundt omkring i verden med alle midler..
men lad da så fjerne ulandsbistanden og bruge pengene på danmark i stedet for. der er jo også brug for penge herhjemme.

man hjælper vel sine venner både i modgang og i medgang, jeg har intet imod at hjælpe USA.

Julean Jens Michlas Nielsen

Thomas H Pedersen du fik mig til at skrive igen.

Eliten i verden er ikke interesseret i mennesker men penge og magt.
Der er gang i et andet følelses liv end vores, virker det som.
Celente taler om power og moneyjunkies.
http://www.youtube.com/watch?v=N3gytnPdQNQ&playnext_from=TL&videos=1a4-s...

Var det ikke iøvrigt de 5 øverste UK banker der i deres samlede top 4000 betalte £13 milliarder i bonus.

Der er synes at være 4 grupper. Befolkninger, Regeringsledere, Elitære dvs rige familier med privilegier og så store selskaber.

Man taler lige nu at USA er ved at organisere sig facistisk dvs. at Eliten og selskaber udtrykker magtgrundlaget pt i USA og mange taler om at konstitutionene er i krise. Obama følger ikke sit valgmandat men elitens, og laver noget andet der kaldes kompromi.

CIA som er et monster i USA, en "efterretning" eller "rette ind tjenenste" af befolkningen ordret af eliten. Samt med formål at lave falseflag.
for at manipulere med befolkningerne følelsesmæssigt.

http://www.youtube.com/watch?v=TJgv39GtcJ0

Samt at overflyde den amerikanske befolkning og Europa med pacificeredende ligegyldigheds producerede narko lige som TV er spinnet til udleve frustrationer formidle sludder og narsicisme.

http://www.youtube.com/watch?v=z2Bd6lmpIFI

Eliten er ved at tage os ind i krig. Verdenskrig som det siges bla af Præcident Kandidat LaRouche.

http://www.youtube.com/watch?v=5PlAaIUuAqg&feature=related

Jeg mener at vi selv skal kunne leve op til de idealer du siger og hjælpe lande. Men vi ser ikke at det er ikke det folk ser.
Afghanerne tror med rette at det er cia der tjener på narkoen og at de støtter taliban hvilket de jo gør. For eller bliver alt det her for hurtigt overstået.

http://blikk.wordpress.com/2010/05/30/afghanere-tror-usa-st%C3%B8tter-ta...

Dollaren er nu ved at blive destrueret af eliten se verdenversion2.dk

Gud bevare Danmark

Max Andersen

En anelse billigt at fremstille frivillige soldater som vildledte unge brushaner.

Og ligeledes en anelse forvirrende, da dele af den ovenklynkende venstrefløj mener at valgretsalderen skal nedsættes til 15-16 år for den velinformerede ungdom med den stærke dømmekraft, mens myndighedsalderen tilsyneladende skal hæves op omkring de 30 år for personer der vælger at deltage i internationale militære operationer.

Misforstå mig ikke, jeg mener at det er fuldstændigt legitimt, at opponere imod missionen i Afghanistan, men må jeg foreslå at det foregår på et redeligt grundlag, fremfor denne bovlamme, konstant insinuerende miskreditering af, og karaktermord på, de udsendte.

Mads Kjærgård

Tja for de der ikke forstår det, se de første 5 minutter af 1984 med Richard Burton. Efter min mening er missionen i Afghanistan totalt værdiløs ligesom krigen mod Iraq, det var bare de svageste lande der belv angrebet, således at magthaverne kunne fremstå som handledygtige efter den 11/9.
De virkelige anesteder for terror angriber vi ikke, for så bliver kapitalen truet fordi vi så risikerer at ryge ud i en krig, hvor modstanderen rent faktisk er i stand til at slå igen på vores hjemmebane. Så det er rent skuespil og falsk bevidsthed til folket akkurat som i 1984.