Læsetid: 16 min.

Retssagen, der kan sætte grænser for politiets magt

Retssagen om erstatning i kølvandet på danmarkshistoriens største masseanholdelser under klimatopmødet drejer sig om grænserne for politiets magtanvendelse, men er kommet til også at handle om kynisme og ydmygelse af frihedsberøvede borgere. Information gør status efter 12 retsmøder
Den gamle lagerhal på Retortvej i Valby, der blev indrettet til 'klimafængsel' under klimatopmødet i december. Omkring 250 mennesker har efterfølgende forlangt erstatning for uberettiget frihedsberøvelse. Flere har klaget over, at de i burene blev filmet af grinende betjente.

Den gamle lagerhal på Retortvej i Valby, der blev indrettet til 'klimafængsel' under klimatopmødet i december. Omkring 250 mennesker har efterfølgende forlangt erstatning for uberettiget frihedsberøvelse. Flere har klaget over, at de i burene blev filmet af grinende betjente.

Niels Hougaard

3. juli 2010

Hollænderen Peter Lipton blev natten til søndag den 13. december 2009, sammen med hundredevis af andre frihedsberøvede, indsat i et gitterbur i Københavns Politis særlige klimafængsel på Retortvej i Valby. Og han blev overrasket over forholdene: »Betjenten grinede hånligt, da han tog billederne,« forklarer Lipton i sin senere klage om de ydmygelser, der mødte ham og de indsatte på Retortvej, hvor betjente grinende filmede fangerne i gitterburene med deres mobiltelefoner.

Lipton beretter, at der på et tidspunkt i løbet af aftenen opstod uro blandt de frihedsberøvede, og at kampklædt politi rykkede ind i hallen med burene for at sætte sig i respekt. »Da de kampklædte betjente var på vej ud igen, tog en af betjentene et Canon kamera frem og begyndte at tage billeder af de indsatte,« fortæller han i sin klage. Han beskriver betjentens kamera som værende »på størrelse med en cigaretpakke«, og hollænderen fik det indtryk, »at der var tale om private optagelser.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Mandoe

Jeg er desværre bange for at uanset udfaldet at sagen, så vil politiet gøre som politiet vil næste gang de ønsker at stoppe en stor demonstration.

Et system der råber om ytringsfrihed, der ikke kan tåle kritik, og som selv udnytter en brutalitet både psykisk og fysisk når der gøres opmærksom på utilfredshed med tingenes tilstand, burde ikke forekomme i et oplyst land.

Politiet er ikke et våben, men et magtorgan der skal opføre sig bedre end de uden den magt.

Nu er det ikke en nyhed at politiet har sin andel af psykopater, men man havde håbet at der var blevet ryddet op efter enheder som URO-patruljen, og voldelige anholdelser med døden til følge.

Som vidne til en episode ved et tilfælde, behøver jeg desværre ikke fantasi til at forestille mig begivenhederne.

Fire betjente om en 14 årig pige, der råbte på sin mor mens de hånede hende, er virkelig noget der ændrer ens syn på det samfund man lever i.

... og når så man påtænker at temaet var vores alles fælles overlevelse og at politikerne inden for murene intet kan udrette uden opbakning fra folket uden for - ja, så kan man undre sig over de paramilitære metoder.

... vent og se, når temaet bliver et spørgsmål om fordelingspolitik.

johnny bravo

Denne regering har på det skammeligste undergravet befolkningens tiltro til politiet ved at misbruge ordensmagten til at undettrykke mennesker med andre politiske holdninger. Danmark er et samfund i skræmmende opløsning

Jesper Frimann Ljungberg

Der er flere kommentarer

1) 'private amatør' fotos taget af politi folk af indsatte demonstranter.
Men jeg må sige at det at politi folk har taget billeder til privat brug af tilbageholdte da må føre til en myriade af tjeneste sager. Det kan da ikke være lovligt.
Jeg tør da slet ikke tænke på, hvad der ville ske mig, hvis jeg tog 'et billede' af de 'klienter' jeg arbejde med til hverdag. Det ville betyde fyrring og politi anmeldelse.
Efter min mening helt ude i hampen.

2) Sortklædte demonstranter.
Den beskrivelse der bruges af sortklæde demonstranter passer jo sådan cirka på 30% af alle skolebørn i Danmark. Jeg finder det dybt problematisk at sådanne generelle og vage klassificeringer kan bruges til noget så alvorligt, som en frihedsberøvelse, det kan så godt være at man har prøvet at udvande begrebet ved at smække ordet 'administrativ' på. Det gør det ikke bedre efter min mening, det leder bare tankerne hen på totalitære regimer.
Og hvis man så bruger den her klassifikation, hvorfor brugte man den så ikke med det samme til at sortere folk der ikke var i 'sort' fra ?
Den argumentation der gives fra politiet og kammeradvokaten hænger simpelt hen ikke sammen. Og hvorfor har de beskikkede advokater ikke angrebet kammeradvokatens argumentation.
Den ligger jo lige til højrebenet.

3) Administrative tilbageholdelser fordi straffelovens paragraf 134 er 'besværlig at bruge'.

Det er jo grotesk. Det er jo at vende bevisbyrden om.
Hvad bliver det næste ? Skat der administrativt tilbageholder 68% i skat bestemte steder i Jylland, for at komme sort arbejde til livs ?
Og så kan folk få deres penge tilbage når de har bevist, at de ikke bruger sort arbejde, eller køber ting sort ?

4) Implikationerne af at have været administrativt tilbageholdt.
Med det netværk af mere eller mindre offentlig kendte registre og IT-systemer, der i dag eksisterer, og med den 'sharing' af informationer der i dag sker mellem forskellige lande, kan det jo potentielt have ubehagelige konsekvenser for folk, der bare har gået på gaden og blevet administrativt tilbageholdt. Altså folk hvor politiet har indrømmet at de tilbageholdte 'bare' har været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Lad os f.eks. sige at man på sin aften joggings tur, desværre for en selv i sort jogging tøj med hætte, kommer forbi den amerikanske ambassade, hvor der er en tåbelig anti-amerikansk demonstration, man bliver så fanget i en 'knibtang' manøvre og da man ingen legimitation har på sig, og fordi konen godt kan li' at man har lidt skægstubbe, så ryger man sku med på stationen. Bliver registreret i hoved og r*v.

Hvad er så lige sandsynligheden for, at man næste gang man gerne vil med til middag på den amerikanske ambassade får lov til det ?

Hvad er sandsynligheden for at resten af ens professionelle karriere, hver gang man skal på forretnings rejse til USA, får "the special immegration package" med samtale etc.

Almindelige Folk forstår ikke hvilket big brother samfund vi lever i. Og hvor nemt man kan havne i de forkerte systemer.

// Jesper

leif rasmussen

Den egentlige begrundelse for at have uniformerede korps er, at holde styr på psykopaterne!
Det mener Overdanmark åbenbart bedst kan ske ved, at give dem uniformer og sætte dem under kommando. Problemerne med de voldelige psykopater bliver dog bare større, når politiledelsen og politikerne rekrutteres fra samme rådne flok!
i gamle dage blev den slags opgaver overladt til rakkere og natmandsfolk. Det har åbenbart ikke ændret sig!

Niels Mosbak

Min anbefaling til Jesper Frimann.

Det er Danmarkshistoriens største anvendelse af vilkårlighed i retsplejen!
Sagen bør føres videre til Landsretten.

Anholde 900 mennesker, påtvinge dem ydmygende forhold - herunder uberettiget fotografering - anvendelse af peberspray mod mennesker, der er lukket inde...

Nå, men disse overgreb foretaget på politiets opbevaringssted, burde ikke være svære at opklare idet stedet naturligvis har været videoovervåget.
Yderligere må der jo være afsat personale til direkte at overvåge de 900 anholdte - de er jo ansvarlige for hvad der foregår med "deres" anholdte.

Det må være nemt for politiledelsen i København, at redegøre for disse forhold, og endda opklare dem, med mindre vi selvfølgelig som offentlighed bliver udsat for en ny "videosag", som den fra Brorsons Kirke.

Anholde 900 mennesker, og så kan man ikke engang diske op med en eneste lillebitte sag for overtrædelse af politivedtægten, selv om man har anholdt hele "sorte blok", eller hvad dette fantasimonster, der vokser sig større og større, nu hedder.
Tsk tsk....

Benjamin Bach

Det er helt vildt godt, at Information bliver ved og giver god spalteplads til retssagen. Jeg har prøvet at finde nyheder fra retssagen på JP og Berlingske, men det er ikke lykkedes mig.. andet end en udtalelse fra PET om at byen jo skulle brændes ned. Politiken var på banen og fortalte om de manipulerede helikopterfotos d. 15. juni.

Men altså....

900 anholdelser og 0 sigtelser. Hallo, er det lige en skandale, der vil noget?? Hvad mere vil I ha, kære journalister? Kom dog i gang!!! Der er masser af saftigt magtmisbrug og løgne for offentligheden, der ligger og venter på jer...

Og politikerne... "oppositionen"... må meget gerne afskaffe lømmelpakken.. tak! Selv regeringen burde kunne tage dette initiativ, COP15 er jo slut.

I artiklen nævnes en politiobservatørs udtalelser: "Om ikke alle, så langt overvejende italiensk udseende personer" - så der var altså 1250 italienere i demonstrationen, alle med en brosten i hånden? Hvor er de 1250 smadrede ruder? Hvor er de 1250 opgravede brosten?

Max Andersen

Næste gang bør politiet blive siddende i vognene og nyde en citronmåne eller to, og så lade de sortklædte hættemåger og de lokale bil-, ejendoms- og butiksejere afgøre det mano-a-mano.

Rachel Henderson

Jeg er pishamrende forarget over at man kan behandle uskyldige mennesker på den måde.

Min egen søn var nær ved at blive tilbageholdt i den blok som blev lukket inde i "knibtangsmanøvren", men var heldig og fik lov at gå videre som en af de sidste. Resten, viste det sig, endte på gaden i flere timer med frost i røven.

Havde det været min søn, ville jeg have hjulpet ham med at sagsøge politiet for legemsbeskadigelse.

Rachel Henderson

Nej Max, næste gang politiet midlertidig tilbageholder nogen, skal de anstændigvis behandle dem ordentligt, og hvis de finder at de ikke har kapacitet til det, så må de give dem fri og lade dem gå.

Rasmus Underbjerg Pinnerup

@Max: Har du overhovedet læst artiklen? Der foregik intet hærværk der hvor masseanholdelsen blev foretaget og politiet kunne ikke udpege nogen af dem, der fyrre minutter tidligere havde smadret ruder nede ved Børsen (hvor det havde været rimeligt at skride ind). Men du er måske tilhænger af en politistatsmodel, hvor det altid er berettiget at anholde folk, hvis de deltager i en demonstration ...

Benjamin Bach

@Max: Nu bliver jeg nysgerrig. Vil du venligst redegøre for begrebet "præventiv", den praktiske implementering af begrebet og dets konsekvenser for et retssamfund? :)

Rasmus Underbjerg Pinnerup

@Max: Jo, jeg forstår udmærket begrebet, men jeg billiger ikke dets anvendelse, når det bruges til at legitimere frihedsberøvelse af 1000 fredelige demonstranter, fordi det er lettere for politiet bare at smide 1000 uskyldige i fængsel end faktisk at pille dem ud, der overtræder loven. Men det gør du, kan jeg forstå?

Sven Karlsen

... og når nu vi er igang, så lad os lige få at vide hvor mange politifolk der stadig var under uddannelse, men fik lov at fungere uden direkte og nært opsyn af en kompetent vejleder.

IKKE for at kritisere dem, men for at pointere hvor inkompetente og magtfuldkomne deres overordnede optræder - der er vist ved at være for mange blå lejesvende i politiledelsen, når de menige rækker ikke engang kan tale pænt til almindelige, lovlydige borgere.

Heinrich R. Jørgensen

God pointe, Sven.

Afstumpetheden i aktionen vidner om, at det næppe var de mest erfarne og afbalancerede betjente, der stod for løjerne.

Videoovervågningen af burene skulle gerne give mulighed for at identificere de enkelte betjente.

Hvis man anser hele COP15-aktionen som en fuldskalaøvelse, inden det rigtige bravalderslag skal slås, så vil mange ting falde på plads...

Det er jo ikke kun den del af COP15-aktionen vi får præsenteret: Omringning, fiksering, futtog, burene, pressereaktion og retsforløb der blev afprøvet, men nok så vigtigt også politiets interne funktioner blev afprøvet: Overvågning, kommandocentral, radiokommunikation, kompetencefordeling, kapacitet og meget mere...

I den sammenhæng er de 900 anholdte rene statister...

Sven Karlsen

Kære Bill Atkins,

du har fuldstændig ret i, at det var en storskala test af politietaten, men du mangler lige at tilføje, at man dumpede på de fleste områder ;-)

Set lidt på afstand, så minder hele forløbet om en teknologiblind persons reaktion på, at fladskærmen går i stykker midt under en sportsreportage, - slå, spark og råb ad lortet ... han ved selvfølgelig godt at det ikke virker, men det skaffer da lidt afløb for hans frustrationer ;-)

Heinrich R. Jørgensen

Hvad der også blev afprøvet var, om pressen var bedøvende ligeglade med politistatsmetoderne osv.

At dømme ud fra den magre interesse pressen viser retsopgøret efter COP15, er svaret, at medierne generelt også lever op til forventningerne. Nemlig at de generelt intet foretager sig, og udstiller at der ikke er skyggen af belæg for de sædvanlige skåltaler branchen ellers holder for sig selv ved højtidelige lejligheder, om at medierne er en fjerde statsmagt, der kontrollerer de øvrige, og rapporterer når de opfører sig ukorrekt.

Man må glæde sig over de relativt få journalister, chefredaktører og medier, der trods alt forsøger at leve op til branchens selvforståelse. De er disse få, der gør, at foragten for og fordømmelsen af branchen ikke er total.

Jeg er desværre ikke enig med to herre Sven og Heinrich. I mine øjne består politiet med bravur på alle områder ... måske lige på nær et enkelt punkt.

Kammeradvokaten beskytter med held politiets interne strategier. Dommeren bøjer sig villigt og tillader hemmeligholdelsen. Den borgerlige danske presseluder (godt vi har Inf.) gør et stort nummer af 'futtoget', samt de spektakulære billeder - og som på kommando fortier de sagen. Politiet har fået afprøvet vigtige kampstrategier samt psykologien og teknologien bag. Det danske politi fremstår nu som et af verdens bedst kampberedte og bedst udrustede politikorps. De canadiske betjente fra G20-topmødet lignede jo spejderdrenge på skovtur, i forhold til de danske betjente i deres Street Combat Fit - anskaffet for bevillinger i forbindelse med terrorlovgivningen. Danskerne har fået et paramilitært gendarmeri i verdensklasse - Tillykke med det Danmark.

Kronen på værket. Humøret har været højt og Per Larsen har stået med det kendte brede, let joviale smil, og lykønsket kollegerne med et glas musserende vin i hånden, lige indtil, der indløb en besked om, at Greenpeaceaktivister havde udnyttet det danske politis underdanighed overfor OverDanmark, og havde lukket, de til lejligheden festklædte aktivister, helt ind til kernen af den danske elite.

Jeg forestiller mig, Per Larsen har knust glasset i hånden...

Niels Mosbak

Bill Atkins

Naturligvis reagerede Per Larsen - men ikke ved at knuse glasset (man har vel selvkontrol).

Da den totale ydmygelse Per Larsen var udsat for, gik op for ham, tilsidesatte han alle regler og gik uden om politiets jurister, hvorefter hans personlige hævn mod Greenpeace-aktivisterne udfoldede sig i form af unødvendig lang varetægtsfængsling.

Sådan handler en mand der har magt, og ikke kan tåle at tabe ansigt.

Fredrik Rubin

Tack för en mycket intressant text. Jag är en av de som greps och nu anmält den danska staten/polisen för dess behandling av oss.

Då mediebevakningen av händelserna och rättegången är så dålig i Sverige har jag valt att samla all information jag kommer över här:

http://rubinmedia.se/rlymmel.html

I skal huske på at URO-patruljen stadigvæk er aktiv, blot i civil, men lige så psykopatiske og afstumpede som de altid har været - bl.a. den bil der kørte ind midt i demonstrationen den 24.? maj sidste år foran Bella.

I forhold til det med masseanholdelserne, så er det overvejende sandsynligt at politiet vil gøre det igen, hvis blot de får muligheden for det. Det er generelt min erfaring med politiet at de hellere vil 'slippe billigt' med et par millioner i erstatninger end risiko for omfattende materielle ødelæggelser af højere størrelsesorden. Politiet er som alt andet i samfundet underlagt en kapitalistisk økonomistyring der sætter overskud frem for retfærdighed.

@Rachel: eller måske du skulle som en begavet omsorgsfuld mor have forklaret din søn, at det måske ikke er voldsomt begavet at bevæge sin ind i orkanens øje, hvis man vil undgå skrammer !
Det er for usselt med alle disse mødre, som tuder over, at deres små poder kan blive ramt....... helt ærligt --- hvad f.... havde I regnet med, når man går sammen med nogle af de sortklædte voldspsykopater, som også er i det miljø ? !

og NEJ ---dette er ikke et forsvar for, at politiet må te sig som de vil, blot så vi undgår den slags palaver

Tak Hans Jørgen..... tror pointen på trods af den fejlagtige brug af terminologien er til at forstå --- trods alt ;o)

Casper Knudsen

@ Tom Dahl:
Nu var jeg selv med i demonstrationen den 12. december - sammen med 100.000 andre.
Jeg var med til at arrangere Mellemfolkeligt Samvirkes blok med de røde Klimagældsagenter og med vores demovogn havde vi vel en hale på 500, der bar vores bannere og skilte og bag dem mange flere . Det var en blanding af børn, unge, ældre, forældre, bedsteforældre, erfarne aktivister, ungdomspolitikere, gymnasieelever og mange andre - der var sågar folk fra Italien og folk med sorte jakker (der sikkert har slået ud på politiets Big Brother-manipulation). Jeg kan forsikre dig om, at enhver forælder TRYGT kunne lade deres børn være med i den demonstration.
Og dog! Vi befandt os nemlig ganske ganske kort bag ved de 900, der blev stripset til jorden på Amagerbrogade. Havde politiet valgt at sætte ind bare 10 minutter senere kunne det have været vores ekstremt fredelige blok, der var blevet stripset. Vel at mærke uden at have gjort den mindste anledning til provokation.

Jeg forestiller mig ikke at du selv var med i demonstrationen, men sikkert bare har fulgt det hjemme fra varmen i sofaen. Det er også i orden - men pas på med ikke at stemple de 100.000 (!) der var med som en flok uromagere og erfarne aktivister, for det var helt og aldeles en folkelig demonstration i al sin mangfoldighed.
Det er muligt, at der ud af de 100.000 var 200-400 uromagere, men det gør absolut ikke begivenheden til uromageri. Husk det.

martin sørensen

jeg er stolt af min nevø kasper weber-hansen.-

Vi lægger os ikke ned i vores familie nej vi kæmper.

http://www.nordjyske.dk/aalborg/forside.aspx?ctrl=10&data=28%2C3611520%2...

Den danske stat har her under VKO resimet udviklet sig til en grim og krum gemen forbryder, der har gjort sig expert i at ødelægge hælderlige mendeskers liv.

Men vi kæmper trods for det sorte facistiske VKO fleretals beviste onde hensiger, vi der er familie sammenført i Danmark,. ( min familie) Vi ved godt vi er " Persona non grata" uønskede, er vores tilstædeværelse i den danske stat, der for laves lovene precist sådan så vores liv i danmark. bliver så besværligt og træls som muligt, så ja vi har fattet budskabet vi er ikke ønsket, men FUCK you VKO. jeg er sku lige så dansk som dig pia k og uanset hvad så er dette land ligeså meget mit land som det er dit land og du har ikke mere ret til at definere, vores lands kultur end jeg har. derfor flytter vi ikke,

Ja min nevø liger en autonom men han er et normalt fredeligt meneske men set i gemmen VKO´s kultur homogenisator så er folk som ham også Persona non grata, en af de uønskede i Danmark. VKO igang med deres kultur homogenisering, dvs befolkningen skal tvinges ind til den samme grå hvide, kedelige syn på verden, for efter det gode gamle slogan (Divide et impera) latin for spilt og hersk. ja så har de haft god held med at stigmatiser alle der ser anderledes ud, ja de handicappede, de er også nu på vej mod samme status. som invandre og familiesammenførte ægtepar samt udstøtte grupper som exembelvist de autonome alle er del af nemlig "Persona non grata" i VKO Danmark