En tung og læseværdig dreng om Palæstinakonflikten

Den Oxford-baserede israelske forsker Avi Schlaim har udgivet et nyt værk om Palæstina konflikten. Schlaim er et must i forhold til en nuancering af konflikten
Moderne Tider
17. juli 2010

Avi Schlaim er en af de tunge drenge inden for Israel/Palæstina-forskningen. Han er en af de såkaldte 'nye historikere', som består af en lidet homogen gruppe af israelske forskere, som gennem de seneste årtier seriøst har udfordret det officielle israelske narrativ om Israels etablering og relation til de arabiske nabolande. Schlaim har i samspil med andre israelske historikere, som for eksempel Ilan Pappe og Benny Morris, medvirket til at omskrive israelsk historie. Han er især kendt for sine indgående studier af relationen mellem Israel og Jordan.

De første revisionistiske værker udkom i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne og vakte stor opstandelse og diskussion - især i Israel - da disse histo-rikere på baggrund af nyligt frigivet materiale blandt andet kunne dokumentere, at palæstinenserne i 1948 ikke flygtede frivilligt, men at de - for en stor dels vedkommende - blev etnisk udrenset. Det vakte ligeledes diskussion, da andre dokumenterede, at der ej heller under krigen i 1948 fandtes noget, der bare mindede om arabisk enhed, og at Jordans kongehus samarbejdede med den zionistiske bevægelse og siden Israel. Det var således ikke specielt mirakuløst, at Israel var i stand til at besejre de arabiske stater.

En kritisk stemme

Selvom Schlaim er meget kritisk sætter han ikke spørgsmålstegn ved Israel inden for 1967-grænserne, men han er en hård kritiker af Israels ekspansionistiske politik i de besatte områder og gør flittigt opmærksom på dette i sine videnskabelige værker, ligesom han ofte kommenterer udviklingen i den britiske avis The Guardian. Schlaim er dog på det seneste begyndt at bevæge sig i retning af 'en-stats-løsningen', da Israel i hans optik systematisk umuliggør en to-stats-løsning.

Schlaims seneste bog som ganske enkelt hedder Israel and Palestine består af en række kapitler, som tidligere har været publiceret. Det, som binder dem sammen, er, at de tilbyder et alternativt og kritisk syn på konfliktens historiske forløb. Som Schlaim skriver i indledningen, er han af den opfattelse, at fortiden er den bedste guide til at forstå nutiden og forudsige fremtiden. Det er i den optik at dette opsamlingsværk giver rigtig god mening.

Israels modvilje

Israel and Palestine er opdelt i fire dele. De udvalgte emner er fortsat relevante og teksten klar. Første del består af en række essays, herunder anmeldelser fra London Review of Books dækkende de mest centrale værker, der omhandler perioden 1948 og årene umiddelbart herefter. Dette er hans periode. Schlaim sætter her fokus på de muligheder, der rent faktisk eksisterede tilbage i slutningen af 1940'erne for at skabe fred med Syrien, som på det tidspunkt blev ledet af Husni Zaim. Det var primært israelsk modvilje, der dengang forhindrede en løsning - og sådan er det fortsat i relation til Syrien. Andre spændende bidrag i bogens første del handler bl.a. om dekonstruktionen af det, Schlaim omtaler som Israels »Dirty War«, nemlig krigen i 1956.

Anden del af bogen indeholder artikler, der klart og koncist sætter fokus på de processer, der førte frem til Oslo-aftalen og dennes fatale konsekvenser for palæstinenserne. I tredje del er blikket rettet mod tiden efter 2001, hvor forestillingen om fred lider et alvorligt knæk. Spændende læsning om George W. Bush og konflikten og ikke mindst Ariel Sharons hensynsløse krig i de besatte områder. Afslutningsvist rummer bogen 5 kortere perspektiverende essays. Alle interessante.

Tager tråden op

Schlaim er ikke alene lærd, men er også en fremragende formidler. Han fortjener et stort publikum - også i Danmark. Israel and Palestine kunne være et godt sted at starte bekendtskabet, og herefter kunne det være nærliggende for den nysgerrige læser at bevæge sig i retning af hans hovedværker Collusion across the Jordan og The Iron Wall, som trods efterhånden en del år på bagen stadig fortjener en dansk oversættelse.

Som det fremgår, er de 'nye historikere', som Schlaim repræsenterer, ikke længere så nye, at det gør noget. Mange venter derfor på den næste generation af unge kritiske israelske forskere, som kan manifestere sig internationalt og tage tråden op. Der er forsat behov for modige unge israelske mænd og kvinder, der tager bladet fra munden og skriver kritisk om landet som igen og igen - uden konsekvenser - får lov at krænke international lov og ret.

Avi Schlaim:

'Israel and Palestine'. 2009, Verso Press, 392 sider, pris: 34,95 dollar.

Læst udefra

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her