Baggrund
Læsetid: 2 min.

Læserne spørger: Susanne Bier

»Nogle gange ser anmelderne nogle ting jeg ikke havde tænkt på. Jeg læser dem nok lidt distanceret, og tager det til mig, som jeg føler er konstruktivt,« svarer Susanne Bier, hvis nye film 'Hævnen' får premiere i næste uge
Moderne Tider
21. august 2010
Falsk klang. Jeg bryder mig egentlig ikke om melodramaer. De har en falsk klang for mig, skriver Susanne Bier.

Falsk klang. Jeg bryder mig egentlig ikke om melodramaer. De har en falsk klang for mig, skriver Susanne Bier.

Jeppe Michael Jensen

Hvem er dine forbillede som filminstruktører?

Det må være giganter som Francis Ford Coppola, Martin Scorsese og Frank Capra. Både Scorsese og Coppola har været fantastiske til at føre filmen tilbage til realismen - i Capras film var skuespillet så godt, at det slog gnister.

Du virker så sund og ukompliceret - Er du det og arbejder du sådan med dine skuespillere eller er det bare noget, du spiller i interviews?

Ja, jeg er sund og ukompliceret .

Hvad skal film, og tror du på, at film ændrer noget i verden?

Jeg tror, at film kan sætte gang i folks tanker og få dem til at filosofere over nogle essentielle ting. Det er måske ikke de helt store landeproblematikker, som film kan løse, men de kan i hvert fald påvirke det enkelte menneske i en vis grad.

Har du oplevet modstand som kvinde i et fag der traditionelt har været mandsdomineret?

I begyndelsen af min karriere oplevede jeg det nok lidt i interview-sammenhæng. Mine mandlige kolleger var langt dygtigere til at sælge sig selv og dyrke den mandlige pompøsitet. Den var jeg lidt misundelig over dengang - men har nu aldrig tillagt mig den ... hvis jeg selv skal sige det.

Hvordan ser du på anmeldelser? Kan du bruge dem til noget positivt og er de danske filmkritikere dygtige nok?

Nogle gange ser anmelderne nogle ting jeg ikke havde tænkt på. Jeg læser dem nok lidt distanceret, og tager det til mig, som jeg føler er konstruktivt eller på anden måde kan bruge til noget.

Hvad er det ved melodramaet, du så godt kan lide?

Jeg bryder mig egentlig ikke om melodramaer. De har en falsk klang for mig ... men til gengæld er jeg vild med ægte dramaer.

Lever du efter de jødiske regler?

Nej, det gør jeg ikke.

Vil du altid blive ved med at lave danske film, eller vil du helst kun lave engelsksprogede film?

Jeg vil gerne kunne lave begge dele.

Hvorfor tror du, at familietemaet spiller så stor en rolle i disse år, ikke bare i dine film, men i mange andre instruktørers film - 'Festen', 'Submarino', Per Flys trilogi, Pernille Fischer Christensens 'En familie' - og i kulturen generelt?

Vi lever i dag i et samfund, hvor alt er så gennem-fragmenteret og flosset, at familien bliver vores faste holdepunkt. Det bliver igennem familien, at vi hele tiden forsøger at forstå os selv.

Skal du ikke snart lave en ny komedie i stil med Den eneste ene?

Anders Thomas Jensen og jeg har faktisk lige skrevet en romantisk komedie, som vi håber at komme i gang med at lave i løbet af kort tid.

Kunne du forestille dig at lave en film, hvor omdrejningspunktet ikke er parforhold og det klassiske trekantsdrama?

Ja, faktisk er min nye film Hævnen et eksempel på en type film, hvor det ikke er parforholdet og trekantsdramaet der er det bærende omdrejningspunkt. Her har vi en film med fem hovedpersoner, som hver i sær kæmper for at gøre det rigtige og det gode.

Spørg om klimaet: Jens Hesselbjerg Christensen

I næste uge har Informations læsere mulighed for at stille spørgsmål til forskningsleder ved Danmarks Klimacenter og medlem af FN's klimapanel Jens Hesselbjerg Christensen
Send dit spørgsmål til, så vi har det senest tirsdag kl. 12.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her