Læsetid: 4 min.

De svage giver, de gode får og de bedste tager

Takket være Caroline Wozniacki lægger Danmark for første gang nogensinde grund til en professionel WTA-tennisturnering i denne uge. Wozniacki selv arbejdere videre for at blive verdens bedste tennisspiller - en af dem, der ikke bare får, men tager, hvad de vil have
Foræret. Caroline Wozniacki tager som regel et sted mellem en tredjedel og halvdelen af sine point selv. Resten får hun. Eller det vil sige, hun knokler en vis legemsdel ud af bukserne for at holde bolden i spil.

Foræret. Caroline Wozniacki tager som regel et sted mellem en tredjedel og halvdelen af sine point selv. Resten får hun. Eller det vil sige, hun knokler en vis legemsdel ud af bukserne for at holde bolden i spil.

Keld Navntoft

7. august 2010

I tennis er der grundlæggende to måder at vinde et point på. Man kan enten tage det, eller man kan få det; man kan enten slå et slag, som modstanderen ikke kan få tilbage, eller man kan vente på, at modstanderen begår en fejl af egen drift.

Caroline Wozniacki tager som regel et sted mellem en tredjedel og halvdelen af sine point selv. Resten får hun. Eller det vil sige, hun knokler en vis legemsdel ud af bukserne for at holde bolden i spil, så 'får' er komplet misvisende, men i det øjeblik modstanderen tilsyneladende uden anledning slår bolden i nettet eller ud, ligner det en gave.

Således også i Farum, hvor hun i denne uge deltager i den spritnye og allerførste professionelle tennisturnering for kvinder nogensinde afviklet på dansk grund. Den lyder det mundrette navn e-Boks Sony Ericsson Open 2010 og kan vel godt kaldes dette årtis svar på Copenhagen Open, 90'ernes store turnering, der især levede højt på Kenneth Carlsens stabile tilstedeværelse i verdensranglistens top-100 og deltagelse på det herrelandshold, der i Davis Cup-regi fra 1993 til 1996 på forunderlig vis formåede at spille i den såkaldte World Group, hvor kun verdens 16 bedste nationer har adgang. Men efter årtusindeskiftet blev Kenneth Carlsen uvenner med det unge talent Kristian Pless. Fejden fik sponsorerne til at trække sig og tilskuerne til at blive væk. Copenhagen Open drejede nøglen om i 2003.

Nu har Caroline Wozniacki så skaffet professionel tennis tilbage til Danmark. Det skal forstås så godt som bogstaveligt: Ud over at Wozniacki som nummer tre i verden er landets for tiden største sportsperson og et stensikkert trækplaster, så er turneringen i Farum arrangeret af hendes manager, Nordic Sports Group (NSG), som familien Wozniacki selv er medejer af. Det er »Carolines turnering, og det bliver meget svært at tiltrække sponsorer uden hende«, som tidligere topspiller Tine Scheuer-Larsen sagde til Politiken tidligere på ugen.

Løber til juleaften

Apropos Wozniackis succes og apropos hendes evner til at tage og få point, så vil nogen mene, at hendes fornemme placering på ranglisten forpligter hende til at tage en hel del flere af sine egne point, end hun gør. Under sommerens Wimbledon-turnering leverede den engelske avis The Times' faste tennisreporter Alison Rudd følgende vurdering af danskeren:

»I mine øjne skal en spiller, der som Caroline er seedet tre ved Wimbledon, give publikum en oplevelse. Hun skal dominere og præge spillet og til tider lave det uventede og fantastiske slag, der får publikum til at gispe. Det mangler fortsat i Carolines spil. I mine øjne spiller hun stadig som et talent. Jeg har stor respekt for hendes spil, men jeg forventer mere af en topseedet,« sagde hun til Tennisavisen.

Tidligere landsholdsspiller og turneringsdirektør for daværende Copenhagen Open Peter Bastiansen er heller ikke imponeret.

»Hun kan jo ikke noget, som de andre ikke kan. Hun mangler et vinderslag og en serv, som kan give hende gratis point. Hun lever på, at hun er stærk psykisk, og at hun kan løbe til juleaften,« sagde han Ritzau tidligere på sommeren.

Vinder uden vindere

Beskrivelsen af Caroline Wozniackis spillestil er for så vidt reel nok. Hun spiller udpræget defensivt. Snart er det et år siden, hun fik sit internationale gennembrud ved US Open, da hun spillede sig frem til finalen og op blandt de fem bedste på verdensranglisten. I samtlige af de seks kampe, hun vandt i turneringen, slog hun færre vinderslag end sin modstander. Selv i den andenrunderøvfuld, hun tildelte Petra Martic med 6-1, 6-0, viste statistikken over vinderslag 13-9 i kroatens favør.

Alligevel ligger der en pudsig logik bag kritikken. For det er vel ikke Wozniackis skyld (selv om det i høj grad er hendes fortjeneste), at Martic lavede fem gange så mange uprovokerede fejl som danskeren. Og det er i det hele taget ikke Wozniackis skyld, at hendes sikre, slidsomme spillestil har gjort hende til fast inventar i verdens top-3.

Man kan måske ærgre sig over, at de mere spektakulære spillere har svært ved at nå til tops. Men man kan ikke bebrejde Wozniacki, at hun er nået derop, med hvad hun har.

Mod toppen

Forleden stod hun i øvrigt nok engang over for Petra Martic i første runde af turneringen i Farum. Den 19-årige kroat er let genkendelig med sin nonchalante serv, hvor hun står helt rank for så at kaste bolden højt og en smule hen over sit eget hoved, som hun dovent lader falde bagover, mens hun svajer i ryggen og langsomt hævede sin højre arm, inden hun pludselig springer op med sine 180 centimeter og slår til bolden med en vældig kraft.

Det blev en tættere kamp end sidst. Dels fordi Wozniacki til at begynde med forsøgte sig med en anderledes aggressiv stil. Hun forsøgte at tage pointene selv. Det gik ikke så godt, fejlene hobede sig op, og først da hun vendte tilbage til sit velkendte kontratennis blev klasseforskellen tydelig. 6-3, 6-2 lød sejren.

De arbejder målrettet på det i Wozniacki-lejren: at gøre hende mere aggressiv, at forbedre hendes flugtninger, hendes serv og hendes angrebsslag på modstanderens korte bolde.

Hun ved, at det er nødvendigt at tage flere point selv. Ikke fordi folk mener, at nummer tre i verden bør spille sådan. Nej, fordi nummer tre i verden er to pladser under målet. Hun sagde det første gang som 10-årig og gentager det stadig: Hun vil være nummer et på verdensranglisten og vinde de fire grand slam-turneringer. Den slags får hun ikke forærende. Det skal tages.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu