Læsetid: 9 min.

En rejse til politikkens ophør

Valgkampens holdningsmarkeringer kan ikke skjule, at svensk partipolitik er konformt nytteorienteret, eksistentielt udglattende og populistisk leflende, skriver den svenske forfatter Ulf Peter Hallberg
På plakaten. Den borgerlige svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, har formået at gøre sig selv til arvtageren af Socialdemokraternas urgamle pligt- og arbejdsomhedsidealer.

På plakaten. Den borgerlige svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, har formået at gøre sig selv til arvtageren af Socialdemokraternas urgamle pligt- og arbejdsomhedsidealer.

Ulf Peter Hallberg

4. september 2010

»Krævementaliteten er et problem,« siger samtlige partier under økonomidebatten i Sveriges statsfjernsyn. Der tales især om omsorg og ældrepleje, om fleksibilitet og tryghed. Alle partiledere er rørende enige, og det er svært at hæfte sig ved andre skillelinjer end de retoriske stilskift.

»Vi må ikke demontere arbejdsmarkedspolitikken,« formaner De Nya Moderaterna. »Magt over mit eget liv er også velfærd,« erklærer Miljöpartiet. Sverige er »mulighedernes land,« proklamerer Socialdemokraterna.

Jeg er på rejse gennem det politiske Sverige. Med i bagagen har jeg H.C. Andersen og svenske statsministermonografier. Jeg opsøger tænkere uden forankring i partierne, da holdningsmarkeringer ikke kan skjule, at svensk partipolitik er konformt nytteorienteret, eksistentielt udglattende og populistisk leflende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu