Baggrund
Læsetid: 8 min.

Den største stjerne i svensk politik

Den svenske finansminister, Anders Borg, er ubetinget Sveriges mest populære politiker. Han startede som radikal anarkist - i dag har han fået en status, som kun socialdemokratiske landsfædre har haft før ham. Han er garanten for det borgerlige Sveriges folkelighed
Sig selv? Kombinationen af hestehale, guldring i øret og nålestribet jakke gør Anders Borg til en særling. Men det gør ikke noget, for det viser, at han tør være sig selv.

Sig selv? Kombinationen af hestehale, guldring i øret og nålestribet jakke gør Anders Borg til en særling. Men det gør ikke noget, for det viser, at han tør være sig selv.

Moderne Tider
4. september 2010

Han havde siddet vågen hele natten. Han havde knap nok sovet, for det havde været svært, fortalte Sveriges finansminister, Anders Borg, fra det borgerlige Moderaterna. Han havde regnet og regnet, men havde alligevel ikke kunnet få tallene til at passe, som han selv fortalte på et pressemøde i onsdags. Tallene var socialdemokraternes, og de stammede fra det socialdemokratiske valgmanifest, som var blevet præsenteret dagen før, et manifest, der skulle skabe job og få den svenske økonomi i omdrejninger. Men nu stod Anders Borg og sablede det hele ned.

»Deres forslag fører til et fald i beskæftigelsen og en stigning i arbejdsløsheden,« sagde Anders Borg til den samlede svenske presse. »De formår ikke at tage ansvar for hele Sverige.«

Og journalisterne skrev. En efter en publicerede de artikler, der udpenslede kritikken. Hvis det havde været en anden end Borg, der havde sagt det samme, havde man ikke lyttet. Man havde bare rystet på hovedet og affærdiget kritikken som simpel valgkampagne. Men ikke når det gælder Anders Borg. Man købte endda den med, at han ikke havde sovet, for Anders Borg er Sveriges mest troværdige politiker. Når Anders Borg siger noget, tror man på det.

»Svenskere kan ikke lide politikere, der er alt for emotionelle og alt for karismatiske. Det kan lyde paradoksalt,« siger Jenny Madestam, lektor i svensk politik på Stockholms Universitet, som har skrevet ph.d. om netop personlighed og politik.

»Svenskerne kan lide politikere, der har fakta på plads. Det er det, Anders Borg leverer. Han er vidende og kompetent, han baserer sig selv og sine udsagn på viden og er meget forskningsforankret. Det er ikke for ingenting, at når der skal træffes politiske beslutninger i Sverige, skal der altid laves en udredning, inden der bliver gjort noget som helst. Han er den type politiker,« siger Jenny Madestam.

At socialdemokraternes finansordfører, Thomas Östros, svarede tilbage og påpegede, at Anders Borg løj om socialdemokraternes udspil - at det var løgn, at socialdemokraternes udspil ville betyde 500 kroner mere i skat for helt almindelige skatteydere, som Borg havde hævdet - trak væsentligt mindre overskrifter. »Det er ren løgn. Det er sjældent, at man lyver om hinandens politik i en valgkamp,« sagde Östros i en enkelt sølle artikel i Expressen.

For det er Borg, man skriver om. Det er ham, der bliver hyldet i de svenske medier og i befolkningen, for han kender fakta. Det er ingen tilfældighed, at Anders Borg helst indleder sine sætninger med »forskningen viser, at ...«. Mange mener endda, at det var Borg og ikke statsminister Fredrik Reinfeldt, der burde være blevet Moderaternas partileder. Når Anders Borg kommer ind i et rum, så holder de andre op med at tale. Han har holdninger til alting, han ved alting. Eller også taler han bare på en måde, som gør, at folk tror, han ved alting, som Dagens Nyheters politiske redaktør, Peter Wolodarski, har sagt det.

Ualmindeligt almindelig

Men det begyndte ellers ikke så godt for Borg. Da den borgerlige regering tiltrådte i 2006 måtte to ministre gå af, fordi de havde hyret sort arbejdskraft og 'glemt' at betale tv-licens. Anders Borg havde selv hyret en sort barnepige igennem en årrække, men klarede sig igennem med brændte fingre.

I dag er Anders Borg statsminister Reinfeldts stærkeste kort, som Svenska Dagbladet skrev i sit portræt af finansministeren for nylig.

Derudover er han sympatisk, som hans gamle udlejer, Cecilia Hagen, journalist på Expressen siger det. Hun havde sat en annonce i avisen, da hun skulle leje en lejlighed ud og fik et gigantisk antal henvendelser, fordi lejligheden lå på det attraktive Djurgården i Stockholm. Men ingen var så trevlig som Borg.

»Dengang havde han ikke ring i øret eller langt hår. Han havde en stor hund og boede hos mig, indtil han og hans kone fik børn. Han er bare enormt sympatisk, et behageligt menneske.«

At Anders Borg med sin karakteristiske hestehale og sin guldring i venstre øre, med sin sorte T-shirt og sine sorte jeans, ser ud som en særling - som en, der spiller rollespil i skoven, gør ikke noget. Det er snarere blevet noget, der understøtter hans troværdighed, for Borg er ikke med på moden. Han er sig selv. At han for nogle år siden hverken havde langt hår eller hestehale, og at han som cheføkonom i ABN Amro Bank, chefen for økonomisk analyse i SEB og økonomisk konsulent i den svenske centralbank, Riksbanken, gik i jakkesæt hver evig eneste dag, er ikke længere noget, man tænker over. Han er en ener - med langt hår og ørering som sit varemærke. Han er et udpræget familiemenneske, en mand, der er helt nede på jorden, som går på jagt og bor på landet omkring 100 kilometer vest for Stockholm, og som igen og igen har fortalt til medierne, at han og hans kone Sanna mødtes som 16-årige og har holdt sammen siden. At de stadig er forelskede. Det er lykkedes ham at flette ind, at han tog forældreorlov med sine tre børn, og at det er hans tre døtre, der har gjort ham til feminist. Han er ikke engang et magtmenneske, som han sagde, da Cecilia Hagen interviewede ham til Expressen.

»Magt kan lyde meget spændende, men i praksis er det stort set kun krævende. Jeg ser det som en særlig periode af mit liv, hvor jeg slider hårdt i det, men bagefter bliver det dejligt hverken at have magt eller ansvar længere. Jobbet her er det sjoveste, man kan have. Men ud fra en privat synsvinkel, en familiesynsvinkel, så er det svært at finde fordele ved det. Det ville være mærkeligt, idet det kræver store ofre og fravær fra familien.«

Har prøvet marihuana

Men Borg er ikke kun feminist og familiemenneske. Han er også en benhård teknokrat, fortalte hans gamle arbejdsgiver Klas Eklund, cheføkonom i SEB, der har kendt Anders Borg i 20 år og har været chef for ham flere gange, i Dagens Nyheter.

»Inden han blev finansminister var Anders Borg teknokrat. En fantastisk teknokrat. Han var som en vulkan, der altid brød ud med nye ideer.«

Det var som teknokrat, Borg overhovedet kom ind i politik, da han blev cheføkonom hos Moderaterna i 2003. Da Nya Moderaterna, som partiet nu kaldte sig, vandt regeringsmagten i 2006, fik Anders Borg Sveriges næstvigtigste post som finansminister.

Og Borg passer ind i de nye moderaters image. Man ville væk fra damer i perlekæder og mænd i jakkesæt, man ville ikke længere være et parti for de velstillede, Moderaterna ville være et parti for alle. Borg har ofte talt op imod det gamle overklasseparti. Han har kritiseret bankverdenens bonusser, og i stedet fokuseret på de almindelige mennesker, som krisen gik ud over.

»Her passer Borg perfekt ind i Nya Moderaternas image, men jeg tror, at der er meget stil i hans ydre - at han bare er en almindelig fyr i jeans og T-shirt. Hvis man presser ham på hans almindelighed, tror jeg ikke, han er så almindelig endda. Det er ikke nogen tilfældighed, at man i Nya Moderaterna har bedt partiaktive om ikke at troppe op iført slips og perlehalskæde, man har villet fjerne sig fra sit gamle image.«

For Nya Moderaterna har bevæget sig mod midten, især på arbejdsmarkedsområdet. For eksempel er man begyndt at anerkende fagforeningernes centrale rolle, man vil ikke længere pille ved ansættelsesbeskyttelsen, man værner om kollektive aftaler, og man bakker ikke længere op om forsvaret, som man gjorde engang. Borg har en stor rolle i bevægelsen mod midten, selv om han kommer fra et helt andet sted. Som ung var han snarere liberalistisk revolutionær, der argumenterede for anarki og legalisering af stoffer.

»Anders Borg, studerer i Uppsala,« siger en ung Anders Borg med halvlangt hår og jeansjakke i et klip på youtube, der stammer tilbage fra et debatprogram på TV5 i 1988. »Det er befolkningen selv, der har skabt det her land. At man skal skabe sit eget liv, behøver man ikke nogen rigsdag eller noget demokrati til. Hvis jeg var statsminister, skulle folk få lov til at gøre præcis, hvad de selv ville,« fortsatte Borg, der dengang var formand for Fria Moderata Ungdomsforbundet og aldrig gjorde sine studier færdige. I stedet brugte han tiden på at skrive avisartikler, hvor han argumenterede for at legalisere narkotika og for at afskaffe demokratiet. Et af de første spørgsmål, han måtte svare på som ny minister, var da også, om han nogensinde havde prøvet stoffer. »Ja, marihuana. Men det er lang tid siden,« svarede han.

Hellere Borg end Östros

»Sandheden er, at han har klaret sig uhyggeligt godt som finansminister. Det er hans fortjeneste, at der er styr på svensk økonomi,« siger Stig Björn Ljunggren, lektor i statskundskab og debattør, der ikke lægger skjul på sit socialdemokratiske ståsted til Svenska Dagbladet. Det er vigtigt for svenskerne, der har klaret sig bedre igennem finanskrisen end nabolandene. Det har gjort Borg til Sveriges mest troværdige politiker.

Ifølge Aftonbladet/United Minds meningsmåling vil 42,8 procent af de svenske vælgere da også, at Anders Borg fortsætter som finansminister efter valget. Ikke engang halvdelen, 19,1 procent, foretrækker socialdemokraternes økonomiske talsmand, Thomas Östros. I Borgs eget parti bakker 86,8 procent ham op, mens kun 44,3 procent af de socialdemokratiske vælgere bakker op om Thomas Östros. Selv blandt de politiske modstandere - socialdemokraterne - giver man Borg karakteren tre eller mere på en skala fra et til fem.

»Livrem og seler,« skrev Aftonbladets chefredaktør, Lena Mellin, sidst i august. Det er sådan Anders Borg har styret Sverige, og det er sådan, han har fået svenskernes tillid.

»Det ser ganske lyst ud for Sverige. Bedre end for mange andre EU-lande. Med 29 dage tilbage til valget skulle man tro, at det skulle få finansministeren til at åbne pungen. Vær så god - vi har råd til både det ene og det andet. Men det gør Anders Borg ikke,« fortsatte hun. Mådehold, sikkerhed, tryghed. Det er det, svenskerne kan lide.

»Anders Borg gør det helt rigtige, når han bliver ved med at være forsigtig,« skrev Dagens Nyheter i deres leder forleden og konkluderede, at det var trygt at sejle med en kaptajn som Anders Borg. For han er hjernen bag den svenske regerings økonomiske linje, en linje, der skulle skabe job, og som skulle skabe en ny slags velfærdsstat med lavere skatter og færre overførsler. Pisk i stedet for gulerod.

Og selv om man ikke altid er klar over, om det er teknokraten, politikeren eller finansministeren, der taler, så kan Anders Borg afgøre det svenske valg.

Blå bog: Anders Borg

Født 1968, har læst filosofi, statskundskab og økonomisk historie ved Uppsala Universitet og Nationaløkonomi ved Stockholms Universitet.

Forskeruddannelse samme sted fra 1995-2000.

Har som politisk sagkyndig hos den daværende moderate partileder og statsminister Carl Bildt.

Analyseansvarlig, hos Alfred Berg, cheføkonom ABN Amro Bank, analyseansvarlig hos SEB, rådgiver i rigsbanken, cheføkonom for Moderaterna i 2002-2006 og finansminister fra 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her