Interview
Læsetid: 3 min.

Katrine Winkel Holm

Pia Kjærsgaarder måske det eneste mandfolk på Christiansborg, uafficeret af det had og den dybe foragt, hun er blevet mødt med af det kulturradikale kleresi. I øvrigt har hun engang gået hjemme, skriver Katrine Winkel Holm
Moderne Tider
16. oktober 2010

Hvem er dine kvindelige forbilleder?

Melanie Philips, konservativ, engelsk forfatter og blogger, fordi hun er knivskarp, kompromisløs og uforfængelig. Kongedatteren Leonora Christine, fordi jeg gerne ville have skrevet Jammersminde. Samt min mor. Og så synes jeg Pia Kjærsgaard er imponerende og inspirerende: Uafficeret af det had og den dybe foragt, hun er blevet mødt med af det kulturradikale kleresi - hun var jo bare en hjemmehjælper - og i dag anerkendt som en politiker, der har skrevet Danmarkshistorie. Måske det eneste mandfolk på Christiansborg. I øvrigt har hun engang gået hjemme.

Det er godt og nødvendigt at arbejde for børnefamiliers muligheder for at lade børnene blive passet hjemme. Men hvorfor skal det være kvindens privilegium? Undersøgelser viser, at dagens fædre har en tættere kontakt til deres børn, end vores fædre og bedstefædre havde - er det ikke en positiv side af udviklingen, som også bør påvirke organiseringen af barselsorlov/ børnepenge-ordningerne?

Det skal heller ikke være kvindernes privilegium. Hovedbudskabet i min bog er, at familien frit skal kunne vælge mellem ude- og hjemmepasning, hvad den de facto ikke kan i dag. Det optager mig ikke, hvem der påtager sig omsorgsarbejdet. Personligt tvivler jeg dog på, at mændene i hobetal vil begynde at gå hjemme. Det gør feministerne i øvrigt også. Det er derfor, de vil øremærke orloven til fædrene og dermed straffe dem, der ikke lever kønspolitisk korrekt. Uden lidt tvang får man åbenbart ikke mændene hjem, er rationalet. Min hovedpointe er: Frihed, for Guds skyld, frihed!

Har du taget skade af, at blive slået som barn?

Tak for et klogt spørgsmål. Jeg har fået et par lussinger i min barndom af mine storesøstre, når jeg blev for utålelig. Jeg tvivler på, at jeg har taget skade af kuren, og er ret sikker på, at jeg har fortjent dem.

Du er en aktiv offentlig debatør og har skrevet en bog med en pamflet-aktiv titel. Er du ikke i kraft af dette også et barn af kvindefrigørelsen og feminismen, uagtet hvilke synspunkter du fremfører?

Margaret Thatcher er kendt for at have sagt: »I owe nothing to feminism!« Vel er jeg ingen britisk jernlady, men jeg er tilbøjelig til at sige det samme. Selvstændige, fribårne kvinder er da ikke rødstrømpernes opfindelse! Tænk bare på Karen Blixen eller den norske forfatter Sigrid Undset, hvis holdninger til feminismen, jeg behandler i min bog. De var begge dybt taknemmelige for den kamp, feminismens første bølge havde kæmpet, og som havde givet dem mulighed for at skrive, rejse og agere frit som kvinder, men kritiske over for feminismen som ideologi. Jeg har det på samme måde: Jeg siger stor tak til Jutta Bojsen- Møller og de andre pionerer, men mener ikke man skal gøre en -isme ud af det at være kvinde. Derfor er jeg ikke feminist.

- Du slår et slag for det traditionelle kønsrollemønster. I Danmark er det sandsynligvis i indvandrermiljøer, vi finder dette mønster mest intakt. Hvorfor er den patriarkalske familiestruktur en forbandelse for dem, når det ifølge dig ville være en velsignelse for etniske danskere?

Spørgsmålet bygger på en del misforståelser: Den islamiske klan-familie er i bund og grund anderledes end den vesterlandske familie, der er bygget op omkring det frivilligt indgåede monogami. Islam legitimerer mandens overherredømme og polygami med alt, hvad det medfører af kvindenedværdigelse. I øvrigt er jeg ikke tilhænger af en patriarkalsk familiestruktur. Læs min bog og bliv klogere.

Er moderskabet gået af mode?

Moderskabet går heldigvis aldrig af mode, men moderskabet har lidt et stort prestigetab, som meget andet ulønnet arbejde.

Vil du som medlem af Trykkefrihedsselskabet gå i brechen for Surrends plakater med kongehuset?

Ja, jeg vil enhver tid forsvare Surrends ret til at lave deres pornoplakater - og Plakatmuseets ret til at sige nej tak til at have dem hængende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu et eksempel på den stigende mængde ligegyldigt stof, der optager pladsen i bladet.

Morten Nielsen

"Den vesterlandske familie, der er bygget op omkring det frivilligt indgåede monogami". Illustrerer at uden kulturhistorisk svindel ingen borgerlig reaktion.

Nogle gange har reaktionært vås også sin berettigelse, specielt når det kommer ud af munden på Katrine Winkel Holm datter af Søren Krarup, så giver nogle af de mest banale floskler mening, som f.eks. "Æblet falder ikke langt fra stammen" og i det her tilfælde er det både blevet klemt, råddent og brunt inden det ramte jorden.

"Den islamiske klan-familie er i bund og grund anderledes end den vesterlandske familie, der er bygget op omkring det frivilligt indgåede monogami.
Islam legitimerer mandens overherredømme og polygami med alt, hvad det medfører af kvindenedværdigelse." Citat KWH ovenfor.

Dette er jo en direkte løgn. Islam legitimerer ikke noget som helst som ikke kristendommen, eller andre religioner også legitimerer. Hvis nu f.eks. tager kristendommen som eksempel, så står der direkte hos Paulus, at kvinderne skal holde deres kæft, og lade sig belære af manden, når de kommer hjem. Der står også, at en kvinde ikke skal arbejde som lærer. Og en masse andet kvinde-undertrykkende sludder.
Og det gør der, fordi Paulus levede i en middelhavs-kultur, patriarkalsk, som den jo var (og er).

Og der er intet, der hedder den islamiske klan-struktur. Og dog - der er noget, der hedder en klan-struktur. Men den har altså intet med islam at gøre. Også i Syd-italien eller på Cypern finder man den. Og det samme gør man i afrikanske stamme-områder og i områder i Afrika, hvor der bor kristne.

Og klan-strukturen er tæt knyttet til patriarkatet, hvor man har en mand, som er overhoved for familien. Præcist som man havde det i den romerske familie; Pater Familias bestemte alt. Og ejede alt - også kvinderne, børnene og slaverne og hans hustru(er).
De her klan-strukturer ser man stadig sine steder i f.eks. Spanien, Frankrig, Italien eller Grækenland. Eller i Bayern f.eks. Eller i Østrig.

Hvis I ellers kan huske det, så sendte TV2 Charlie en lille serie, der hed Landsbylægen for et par år siden. Og her var der først stor modstand mod at byens nye læge var - en kvinde. Og denne østrigske serie var fra omkring 2005 eller senere, så vidt jeg husker.

Klan-strukturen er tæt knyttet til de områder i verdem, hvor der ikke eksisterer en stærk stat, en stærk centralmagt. Og en sådan en eksisterer altså ikke i f.eks. Thailand eller Viet Nam, ja klan-strukturer siges også at have betydning i et land som Kina.

Mht. at kvinder eller mænd kan vælge at gå hjemme ved børnene. Det kan man da - hvis man vil. Og har råd til det. Så må man bare være afhængig af en indtægt og indstille sit forbrug og sin bolig på det. Punktum.

Og ang. Pia Kjærsgaard. Jeg vil påstå, at hun aldrig har været hjemmehjælper, dvs. været ude hos folk. Hun har ganske korrekt været hjemmehjælper - men ledende hjemmehjælper. Hun har altså siddet på et kontor og sendt folk ud til fru hansen og nr nielsen.

Gad vide, hvor KWH ville have det, hvis hun stadig skulle indskrive sine børn under sin mands navn i skolen eller dengang hun var indlagt på hospitalet skulle skrive fru overlæge...