Læsetid: 3 min.

Læserne spørger: Thomas Blachman

30. oktober 2010

— Hvorfor skriver du ikke sange til Melodi Grand Prix længere?

Jeg ville med til afterparty, derfor skrev jeg en sang i ’95. Jeg husker, at jeg holdt to poser med dåseøl for Tommy, mens han gav min kæreste et af hans berømte fem minutter lange kys. Grand Prix døde med Tommy Seebach, siden har Dansk Folkeparti taget patent på genren, og ånden er forsvundet.

— Føler du dig som et forbillede for de unge, der deltager i X Factor?

Jeg prøver, så godt jeg kan, at fortælle dem, at jeg er et eksempel på det efterstræbelsesværdige, men ikke alle fatter det.

— Hvilken slags mand vil du selv beskrive dig som?

Det mest mandige ved mig er, at jeg først giver en masse kærlighed for så bagefter at gøre, præcis hvad der passer mig.

— Synes du selv du er en hård dommer – og hvorfor?

Jeg er ikke dommer over nogen eller noget. Det, jeg gør, er kun at fabulere over det latente materiale. Her kan jeg påpege tingene, som jeg ser og hører dem. At se muligheder for andre mennesker er et af mine mest elskede karaktertræk.

— Hvilken af de andre dommere kan du bedst lide?

Lina er cool, Remee var cool, men Pernille og Cutfather var en forudsætning for at jeg gad være med igen.

— Er det rigtigt, at din far blev rig på at have opfundet telefonsvareren?

Det er rigtigt, at min far som 20-årig opfandt den første anvendelige telefonsvarer – den tjente han dog ingen penge på, da han ikke havde råd til at patentanmelde den i alverdens lande.

— Hvordan har du det med provinsen?

Når først promillen begynder at rykke, er det mit indtryk, at mennesker kommer hinanden ved i provinsen.

— Hvad kan du udrette som dommer i X Factor?

Der er for få originaler på DR1; for få mænd, der tør tale, før de tænker; for få mænd, der hviler i sig selv. Det, jeg udretter, er, at jeg ikke fedter med mig selv.

— Er det vigtigste at tale til befolkningen eller at finde talenterne?

Jeg leder efter det jeg ønsker, at befolkningen skal finde i sig selv.

— Synes du – hånden på hjertet – at dem, der indtil nu har vundet, har givet særlig meget X Factor til Danmark?

Heidi og Mohamed har X Factor, men om de ligefrem kan give Danmark sin X Factor tilbage, tvivler jeg på. Derfor er det vigtigt at forstå, at programmet i sig selv er en komplet enhed og en selvstændig fortælling, og hvad der sker med artisterne bagefter, er en helt anden kompliceret snak.

— Hvad er det værste ved X Factor?

At det som udgangspunkt er kapitalens lejesvende, der har fået en god ide til, hvordan man på atter nye måder kan tingsligøre unge mennesker som atter et produkt af netop kapitalen.

— Hvad er det bedste ved X Factor?

At man kan snyde kapitalen og gøre de unge mennesker til et produkt af kunsten og kulturen i stedet.

— Hvad er det bedste ved Danmark?

Inden alle begynder at råbe ’ned med skatten og op med humøret’ burde vi afprøve flere af vores demokratis muligheder – alle dem, der ikke er blevet afprøvet endnu. Jeg tror faktisk, at befolkningen har modet til at eksperimentere mere med vores samfundsmodel, og at dette mod er en del af vores selvbillede i lille Danmark. Problemet er bare, at politikerne ikke har forstået, hvordan dette mod stimuleres. Men der kommer til at ske noget vildt snart, hvis vi ikke alle skal forsvinde i hver vores privatiserede lykkelige ensomhed.

— Hvem er du inspireret af?

Mine og andres længsler, da disse er det, gode ideer bliver skabt ud af.

— Hvad ville være dit første initiativ hvis du blev statsminister i morgen?

Fire dages arbejdsuge og en statsgarenteret undervisningsdag til hver enkelt borger.

— Er du bange for at dø?

Jeg elsker livet men, livet egner sig til, at vi skal være bange for at dø.

— Tror du på Gud?

Jeg tror på alt, der findes og ikke findes. Jeg tror på tyngdekraften og universet netop fordi, jeg ikke fatter en skid. Jeg er kun strukturalist, indtil jeg får lyst til at strukturen skal bryde sammen igen, for jeg elsker ikke at fatte noget som helst.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu