Interview
Læsetid: 1 min.

Formen fylder for meget

Hvis en forfatter hele tiden skal gøre opmærksom på sin egen formåen, bliver Henrik Lykkegaard irritabel og 'kyler lortet væk'. Skuespilleren er snart aktuel med 'Jul i Gammelby' på Folketeatret
Moderne Tider
6. november 2010

Hvilken bog ville du ønske alle ville læse?

»Alle burde læse Shakespeares Stormen. Shakespeares sidste værk indeholder i al sin luftighed og poesi et dejligt kontant budskab om tilgivelse og humanisme. Det er en klog fortælling, som hele tiden åbner sig og lader publikum digte deres egen historie ind i sig.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er to bøger, som står meget centralt for mig. Den første er Henrik Pontoppidans Lykke-Per, som nærmest slog benene væk under mig, da jeg som helt ung på vej hjemmefra læste den. Det var måske den første bog, jeg virkelig forstod.«

»Den anden er en novellesamling af William Saroyan, Den dristige unge mand i den flyvende trapez. Det er en række poetiske noveller, nærmest impressionistiske, fyldt med vemod. Hans måde at skrive på er enkel og tilsyneladende næsten naiv - men indeholder for mig megen visdom.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Den har jeg ikke læst - hvis en bog ikke taler til mig, lægger jeg den væk. Men hvis jeg skal brokke mig, så har jeg svært ved at læse noget, hvor formen fylder for meget. Hvis en forfatter hele tiden skal gøre opmærksom på sin formåen, så bliver jeg irritabel og kyler lortet væk.«

Hvilken type læser er du?

»Den utro type - jeg læser kun i perioder og ikke særligt systematisk. Der er en del bøger, jeg aldrig bliver færdig med. Jeg læser faktisk ikke for at blive underholdt og har for eksempel kun læst én kriminalroman. Det kan måske lyde lidt hovent, men jeg er ikke noget litterært menneske og har i forvejen svært ved at blive fastholdt. Så når jeg endelig læser, er det for at lære noget.«

Hvornår læser du?

»Fortrinsvis når jeg rejser, der er for meget ballade derhjemme.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her