Hvert år sin bog

I år var det Thoreaus Civil Ulydighed. Selv er Katrine Sekjær aktuel med dramaet Slået Hjem, der tager afsæt i irakerne fra Brorsons Kirke
Moderne Tider
20. november 2010

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Jeg ville ønske, at alle, også jeg, læste mere ikke én bestemt bog, men flere bøger fra flere tider ogsteder. Når man læser, har man det privilegium at sætte sig uden for sig selv et øjeblik, og hvis det er en god forfatter, får man endda lov til at opleve verden med andre øjne. Flere bøger og flere stemmer ville bidrage til større og bredere forståelse af tid og sted, af os selv og hinanden.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det hedder jo hver ting til sin tid. Da jeg var 15, var det Alice Walkers Glædens Hemmelighed, da jeg var 20 fik Colettes Sido mig til at ønske, jeg var en gammel og viis kvinde. Så havde jeg et Henry Miller-flip, der startede med Min cykel og andre venner, men der er jo løbet vand gennem åen siden da. Jeg tror hellere, jeg vil sige, at hvert år har sin bog. I år har det været Thoreaus tekst Civil Ulydighed.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»For nylig har jeg haft den tvivlsomme fornøjelse at læse Twilight-bøgerne. Normalt kan man klappe bogen i, hvis man ikke orker den, men det var i embeds medfør, og jeg har lovet mig selv aldrig at læse noget så ånds- og blodfattigt igen.«

Hvilken type læser er du?

»Under normale omstændigheder er jeg en biblioteksshopper, som tager over på mit bibliotek og piller 10 bøger ned fra hylderne. Jeg føler mig rig og afsindig heldig, når jeg går hjem med dem, som om jeg har tilranet mig en slags egoistisk skat altså potentielle momenter af fryd, som jeg bare skal have med mig selv. Engang læste jeg altid pligtskyldigt bøgerne færdig. Men livet er kort, så hvis de er for dårlige, gider jeg ikke. Så tager jeg bare den næste. Jeg er en løsagtig læser, der tit har gang i flere bøger på én gang. Det er måske, fordi bøger er en slags selskab, og hvis man har talt med den samme bog over flere dage, er det godt lige at sludre med en anden.«

Hvornår læser du?

»Det heldigste tidspunkt er i ferierne om eftermiddagen midt på dagen, hvor man er frisk nok i hovedet, men ikke ramt af morgenplaner eller aftensløvhed.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her