Klumme
Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Kasper Hvidt

Kasper Hvidt besvarer læsernes spørgsmål
Moderne Tider
27. november 2010

Er det en særlig type, der vælger at blive målmand fremfor playmaker eller i fodbold: angriber?

Muligvis. Pladsen som målmand kræver, at man kan klare at arbejde meget isoleret og kan klare at stå for det pres, det er altid at have den afgørende rolle i forhold til et forsvars succes eller fiasko.

Er det svært at sige noget klogt om sport?

Så burde jeg måske først definere, hvad det vil sige, at sige noget klogt. Men altså, det er svært og kræver stor veltalenhed at forklare sport i dybden, og da medierne efter en kamp har korte deadlines og begrænset sendetid, kommer sport derfor ofte til at virke fladpandet.

Hvordan ser du din rolle som sportsmand?

Den indeholder forskellige elementer. For det første skal jeg spille så godt som muligt for min arbejdsgiver, AG København. For det andet er der en funktion som rollemodel: Opfør dig ordentlig både på og udenfor banen. Det bestræber jeg mig på, men der er da svipsere. Under kampene kan det jo være svært altid at opføre sig på en måde, som alle - medspillere som modspillere, dommere og publikum - synes er ordentlig. Jeg kan f.eks. blive frustreret, hvis en tilskuer lader nedsættende ytringer om mig eller en holdkammerat komme højlydt til udtryk. Så kan det hænde, at jeg henvender mig til denne person og forklarer, hvad det vil sige at være en god tilskuer. Sådan en seance er generelt ilde set på udebane!

AG København ser ud til at blive helt suveræne i denne sæson med hjælp fra Kasi-Jespers millioner. Risikerer i ikke at gøre håndboldligaen kedelig?

Det syntes jeg ikke. Vi har snart spillet halvdelen af kampene i grundspillet, og er blot tre point foran nummer to, så så overlegne ser jeg os egentlig ikke. Det er rigtigt, at vi er kommet et stykke foran de andre favorithold, men det skyldes først og fremmest disse holds dårlige præstationer. Desuden er der jo slutspil.

Dansk håndbold var engang kendetegnet af et stort lokalt engagement og stor lokal opbakning i alle de små provinsbyer med hold i ligaen. Ødelægger store suveræne fusionsklubber med pengemaskiner i ryggen ikke en vigtig del af dansk håndboldkultur?

Jeg tror, at tendensen i dansk håndbold går væk fra de store fusionsklubber - det er sket med FCK, Århus Elite, og sker p.t. i AaB - og tilbage til holdene i provinsbyerne. Vores nærmeste forfølgere i ligaen er lige nu Skjern, Århus Håndbold (altså ikke Århus Elite) og Tvis Holstebro. To af de hold kommer fra provinsbyer, hvilket viser, at provinsholdene stadig er konkurrencedygtige. Som jeg ser dansk foreningslivskultur, er den båret af frivillige ledere og hjælpere, men det er en stor klub som AG København så sandelig også - 70 mand hjælper frivilligt til hver hjemmekamp. Jeg føler, vi har stor lokal opbakning, og tror ikke, man kan stille det så firkantet op.

Hvem er den bedste spiller, du har spillet sammen med?

Jeg har været så heldig, at have spillet sammen med nogle af de allerbedste. Jeg kom i Portland San Antonio til at spille sammen med en svensk målmand ved navn Tomas Svensson, som jeg 15 år forinden havde fulgt på tv i en VM-finale, og han blev siden hen mit store idol. Han er måske den spiller, jeg er gladest for at have spillet sammen med. I denne sammenhæng skal jeg dog også nævne Lars Jørgensen, som både er en fantastisk spiller og et utroligt behageligt menneske.

Har du nogensinde fortrudt, at du blev målmand?

Nej, jeg nyder næsten hvert sekund i målet. Eneste undtagelse er efter et skud i hovedet eller skridtet.

Du virker som om du har en utrolig evne til at koncentrere dig og fokusere. Bruger du nogen særlige teknikker? Hvordan gør du det?

Jeg forsøger at forberede mig grundigt på alle detaljer til hver kamp. Det er alt fra at overveje hallens lyde, lys og varme til at analysere, hvor skytterne skyder i målet. Det hjælper mig med at kunne være fokuseret, når en kamp er i gang.

Hvordan kan det være, at håndboldspillere generelt ser godt ud og er mere hippe end andre sportsfolk som fodboldspillere og speedway-kørere?

En speedwaykører ser ikke godt ud, fordi han er fyldt med slagger og bærer en hjelm på størrelse med Bamses hoved. Generelt set ser jeg ikke håndboldspillere som mere hippe end fodboldspillere. Se blot på Beckham eller Cristiano Ronaldo. Dem er det vist de færreste håndboldspillere, som kan hamle op med.

Hvordan er det som sportsmand at skulle repræsentere Danmark til enhver tid?

Det føler jeg ikke, at man er tvunget til. Jeg har selv meldt fra landsholdet (efter 14 års deltagelse), fordi jeg ikke længere føler, at jeg er 100 procent motiveret. Og det har de fleste vist accepteret.

Du siger i din bog, at du ikke anerkender Muhammedtegningerne som forsvar for ytringsfriheden. Har du som målmand været tvunget til at forsvare tegningerne i udlandet?

Nej. Jeg kunne heller aldrig finde på at forsvare dem. Jeg vil hellere end gerne forsvare ytringsfriheden, men når man benytter ytringsfrihed til at provokere andre mennesker, er det efter min mening et problem. Jeg tror, man kommer længst her i verden, hvis man undlader at provokere andre. En af de ting, jeg har lært ved at bo i Spanien, er, at danskere generelt har en mere uhøjtidelig omgang med egne værdier end de fleste andre, hvorfor vi måske ikke selv kommer helt op i det røde felt, hvis nogen omtaler ting, vi holder af, på en provokerende, krænkende eller respektløs måde. De fleste danskere ville f.eks. bare grine, hvis nogen kom med en plat bemærkning om en kæreste/mor/søster/ datter, men jeg kan love, at de fleste spanske fyre ville være parate til at slå spøgefuglen ned på stedet! Vores egen uhøjtidelighed har vi ikke ret til at gøre til en global norm.

Hvilken fordom om sportsudøvere finder du mest irriterende og forkert?

Jeg har mest hørt fordomme om fodboldspillere. De er kedelige at høre på, lyder det ofte. Jeg tror personligt, de har oplevet at få deres udsagn manipuleret så mange gange, med tåbelige misforståelser til følge, at de ikke rigtig tør eller har lyst til at sige, hvad de egentlig tænker.

Bliver man tvunget til at udøve selvcensur, når man er målmand på det danske landshold og skal udtale sig i medierne?

Ganske ofte. Man kan komme ud i situationer, hvor det klart er lettest for en selv og ens hold, hvis man hælder lidt vand ud af ørerne i stedet for at sige de ting, som i virkeligheden går igennem hovedet. På den måde undgår man en masse virak i medierne og sikrer arbejdsroen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her