Nyhed
Læsetid: 11 min.

Skønhed er ingen skam at stræbe efter

I de danske kvinders stræben efter selvstædighed, blev femininitet erstattet af feminisme, praktisk tøj og skammen over at gøre sig til. Oprøret fik sit tag i den danske kvindes forestilling om legitim skønhed, men nogle danske kvinder har givet liv til den gamle forestilling om feminin skønhed. De kvinder stammer bare ikke oprindeligt fra Danmark
Moderne Tider
6. november 2010

»Hun har flade, røde sko på og cowboybukser. Så har hun selvfølgelig vindjakke og kort hår. Og ja, overhovedet ingen make-up.«

Sådan ser den praktiske og som regel intetsigende danske kvinde typisk ud, når de to søstre Amina og Jamilia skal beskrive hende. De er af palæstinensisk oprindelse og kom med deres forældre fra Libanon til Vollsmose i Odense i 1989. Siden kvinderne var børn, har det, ligesom det forgyldte korancitat på stuevæggen, stået som hugget i marmor, at de skulle præsentere sig selv anstændigt.

»Kom der gæster, sendte mor os ind og skifte tøj.«

Opfostret med en arabisk forestilling om skønhed fremstår den nordiske, emanciperede mådeholdenhed og naturlige tilgang til kvindelig skønhed sær. Derfor var det svært at forstå de danske klassekammeraters måbende blikke, da søstrene som 13-årige kom i skole i høje hæle.

I dag er Amina 23 og Jamilia 22, men skønheden er ikke kun vigtig, når man er teenager, den skal fastholdes, vedligeholdes, plejes og vises opmærksomhed hele livet. Ellers er man ikke en rigtig kvinde. Og den pointe har den almindelige danske kvinde vist ikke helt fanget, mener de to. Jamilla sidder med hænderne i skødet på den ene af de to cremefarvede sofaer i forældrenes stue på anden sal i Bøgeparken i Vollsmose. I sofaens anden ende sidder Amina. Hun rører sirligt i kaffen og tager ved underkoppen og løfter den op på skødet. Hun kigger op. Hendes øjne er rammet ind af sort eyeliner og får det hvide omkring hendes sorte pupiller og mørkebrune iris til at fremstå kridhvid ligesom det perlemorshvide slør, hun bærer på hovedet.

Den pyntede nydansker

»Jeg synes, det danske skønhedsideal er ret grimt. Jeg kan ikke se, at der er noget kvindeligt i det overhovedet. Og ja, ja jeg ved jo godt, man skal klæde sig efter det arbejde, man har, men var det i Mellemøsten, ville det være det ligegyldigt. Der skal man være flot og anstændig, ligegyldigt hvad man laver,« siger Amina, der læser til lærer.

Det virker forkert og ukvindeligt, at det nordiske skønhedsideal prioriterer det praktiske frem for det smukke, mener både Amina og Jamilla. Hvorfor skulle man ikke kunne være smuk, selv om man er på arbejde, i Netto eller på biblioteket?

»Ligegyldigt om det regner eller sner, så har jeg mine høje hæle på, for når man er kvinde, så skal man altså vise det. Jeg har oplevet, at vores kultur har gjort det vigtigt at være smuk, og derfor er det også blevet betydningsfuldt for mig,« siger Jamilla. »Det er jeg blevet opdraget til, og det elsker jeg.«

Saliha Marie Fettah har boet i otte år i Irak, og nu bor hun i Vollsmose. Hun kender og underviser mange af de unge nydanske piger i området, og det er Saliha Marie Fettah, der har introduceret Information for søstrene Amina og Jamilla. Hun er selv konverteret til islam og underviser på Syddansk Universitet og VUC i Odense.

»Mange familier i Mellemøsten vil hellere være pæne i tøjet, end at spise godt. Det handler om den facade, man viser samfundet. Man er et pænt og anstændigt menneske på alle områder,« siger hun.

Skøgen og heksen

Det ser Saliha Marie Fettah tydeligt til daglig på Syddansk Universitet, når hun iagttager unge nydanske piger, der komme gående ned ad gangene. Det er med høje hæle og perfekt lagt makeup, som skulle de til fest. Deres danske kvindelige medstuderende kendes snarere på rygsækken og de flade sutter.

»Pigerne med mellemøstlig baggrund er så utroligt pyntede og fine, og så kommer Maria med hennafarvet hår og strikhue ud over,« siger Saliha Marie Fettah.

Som dansk kvinde vil man helst ikke være for meget. Der er ikke noget værre end at være overdressed og stå der og tiltrække sig uudholdelige mængder opmærksomhed. Som den eneste klædt alt for opsigtsvækkende, oversminket, for selvsikker og arrogant. For fuld af sex. I de nordiske samfund, har kvinden igennem det sidste århundrede været underlagt et mådehold. Fra landbrugskonerne, over arbejderkvinderne til dem, der smed BHen og klippede håret af i frigørelsens navn.

Pia Fris Laneth er forfatter og har skrevet en Danmarkshistorie for kvinder, været fotomodel og har som journalist beskæftiget sig med ligestilling og køn. For hende handler det ikke kun om at være sexet eller intellektuel, det er også et spørgsmål om social klasse.

»Det har været det vedvarende mønster i moden og i skønhedsidealet, hvor man har kunnet se, fra hvilket socialt lag kvinderne kom, alt efter hvordan de klædte sig. Var man målrettet mod at blive gift, så dyrkede man i højere grad det sensuelle og seksuelle kvindeideal med meget makeup, fremhævet talje og bryster og høje sko: Jeg skal fange mig en mand, der kan forsørge mig. Jeg skal bygge rede.«

Ifølge forfatteren Suzanne Brøgger er der en grundlæggende konflikt mellem skønhed og frigørelse. Hun var en af de få, der holdt ved sminken under kvindefrigørelsen i 60erne og 70erne. Med sine halvmeterbrede hatte og tunge øjenmakeup var hun den lækre feminist.

»Der lå et klart tabu i at gøre sig til. Som var det for mændenes skyld.«

»Men det opstod ikke kun med kvindefrigørelsen. Det er en underliggende idé, der altid har været der, og som stammer delvist fra den protestantiske ånd, hvor det ikke er det ydre, man skal dyrke men det indvortes. Dér kan man sige, at det feministiske oprør lå godt i tråd med den tradition. Her ville man som kvinde under alle omstændigheder ikke fremstå som det onde kvindebillede. Ingen ønsker at ligne det negative billede af kvinden. Ingen vil ligne skøgen eller heksen,« siger Suzanne Brøgger.

Den funktionelle kvinde

Både Suzanne Brøgger og Pia Fris Laneth påpeger, hvordan man i Norden dyrker det naturlige billede af kvinden som ideal. Kvinder skal ikke være kunstige udstyrsstykker de skal være sig selv. Feministernes opgør med fædrenes herredømme skabte et nyt sæt regler og forventninger til danske kvinder. Som en slags skønhedsudgave af janteloven.

»Der ligger en dyb tradition her i Norden,« forklarer Suzanne Brøgger, »for at gøre den naturlige kvinde til skønhedsidealet. Og der skal ingenting til, før man glider over i den onde kvinde. Når unge kvinder begynder at sminke sig og tage øjenmakeup på, kan de straks mærke den lille skam. Deres mors, bedstemors eller tantes misbilligende blik,« siger Suzanne Brøgger.

Da kvindefrigørelsen var på sit højeste, og Suzanne Brøgger vedvarende malede sine øjne som Brigitte Bardot og bandt sin turban, som hun havde lært det i Afghanistan, blev hun af sine medsøstre mødt med forargelse og vrede.

»Feministerne måtte ikke sminke sig, og dét blev faktisk til en fortsættelse af den puritanske, protestantiske tradition, hvor diskretion er en æressag, og de danske æresbegreber hylder diskretion, ellers ender man på fortabelsens vej.«

Pia Fris Laneth fremhæver, at et af kendetegnene på den frigjorte danske kvinde er, at hun altid skal være beredt på nye aktiviteter. Man skal kunne spurte, hvis det bliver nødvendigt. Man skal kunne klare regnpytter og mudder, hvis det bliver dårligt vejr.

»Det danske skønhedsideal er i høj grad præget af det praktiske. Næsten som en hyldest til det jævne og arbejdsomme. Funktionalismen har ikke bare sat sit præg på arkitektur og indbo, men også på skønhedsidealet,« siger Pia Fris Laneth.

»Hvis man kigger hen ad gaden og studerer de kvinder, man ser, er billedet meget gråt. Man kunne da godt ønske sig mere fest og farver, lidt mere omhu med udseendet,« siger hun. Den funktionalistiske stil kan ifølge Pia Fris Laneth af og til resultere i ligegyldighed over for kroppen, som kan nærme sig mangel på selvrespekt.

»Men det er og bliver unægteligt en meget stor befrielse at være fri for at skulle tænke på udseendet. Man kan i stedet blive bekræftet som et tænkende væsen,« siger hun.

Kvinderne kontrollerer mere

Men kvindefrigørelsen satte ikke kun den undertrykte kvinde fri. Den satte et eksistentielt skisma på spidsen: Kvinder skulle både være tiltrækkende for mændene og følge deres egne veje.

»Det er en af de store kniber, de nordiske, emanciperede kvinder står i,« forklarer Suzanne Brøgger. »Kvinderne skal på den ene side være herre i eget hus. Og samtidig nærer de på den anden side en stor kærlighedslængsel, som indebærer en form for underkastelse, i hvert fald hengivelse til noget andet end én selv,« siger hun.

Det er selvfølgelig en anstrengelse for kvinder som Amina og Jamilla at leve op til deres eget skønhedskodeks. Men kønsforsker Anita Frank Goth gør opmærksom på, at det også kræver hårdt og vedholdende arbejde at være den naturlige kvinde.

»Der er også masser af disciplinering i vores kultur. Reglerne for, hvordan vi skal opføre os, er knyttet til de æstetiske normer, vi har her til lands. Hvis du lægger makeup, skal du ikke gå over grænsen, du skal være slank, og du skal være velklædt. Man skal passe meget på med at sige, at vi bare er naturlige, og det er de andre, der er meget disciplinerede og underlægger sig et skønhedsideal,« siger hun.

Kvindelighed vejen til ægteskab

Anita Frank Goth anfører, at det er kommet flere regler og forventninger til kvinder med årene. Særligt de unge kvinder kontrollerer, trimmer og ordner det ydre.

»Som eksempel disciplinerer kvinder sig voldsomt med hensyn til hår på kroppen, det bliver fjernet i en grad, det aldrig er blevet gjort tidligere. Den disciplinering, der foregår i dag, er hårdere. Frisuren bliver sat i de nedre regioner, og det er en sport, der bliver brugt meget tid på. Derfor er det for nemt at sige, at vi er naturlige hvad er naturlighed? Det er ligeledes en konstruktion,« siger hun.

Langs vinduet i Jamilla smalle værelse med udsigt ud over Bøgetorvet står sengen flankeret af to kommoder. Man kan ikke se en flig af overfladen på de to møbler. På møblet til højre for sengen står 17 flasker parfume mast ind mellem to kurve fulde af neglelak og skønhedsprodukter, og på møblet til venstre står to gigantiske smykkeskrin og flyder over af guld, glimmer, sølv og perlemor. Jamilla, der studerer til bioanalytiker, bruger ikke kun de prangende smykker til fest, men også til hverdag på studiet.

»Det er måske en lidt arabisk ting med de smykker,« siger hun. Amina nikker og udpeger de arabiske islæt, i hendesnpåklædning i dag. Store guldringe, et bredt ur af hvidt læder og guld, og så sminken. Foundation, eyeliner, mascara og pudder.

»Det er meget accepteret i det danske samfund, at kvinder går rundt i joggingtøj og uldsweater. Det bliver der slet ikke sat spørgsmålstegn ved. Så man sådan en kvinde blandt arabiske mænd og kvinder, ville man allerede dér vide, hvad hendes mand gik rundt og lavede: Han ville uden tvivl være ude og kigge på andre kvinder,« siger Amina. Selv om pigerne har boet i Danmark næsten hele deres liv, holder de forestillingen om den mellemøstlige skønhed i live. Saliha Marie Fettah forklarer, hvordan man med sit smukke ydre kaprer sig den bedste mand og derved opnår social kontrol. Hun var i to år gift med en irakisk mand.

»Skønhed er i allerhøjeste grad et socialt statusspørgsmål. Mange af de her piger har ikke noget seksualliv før ægteskabet. Derfor pynter og plejer de sig og fanger mændenes opmærksomhed. Det er noget i stil med: nok se, men ikke røre,« siger Saliha Marie Fettah. Amina og Jamilla giver hende ret. De har begge haft friere, men har lyst til at vente nogle år og fastholde uddannelsen som det primære i deres tilværelse.

»Man hører fra arabiske fyre, at de går meget op i skønhed. Hvis man synes, hun er pæn, så er man villig til at lære hende at kende, og sådan hænger dét sammen. Det ved jeg også gør sig gældende for danske piger. Men spørger man en araber, er det nok vigtigere end for danske mænd, for araberen ville sige: Hun skal være smuk. Have flot, langt, glat hår og smukke øjne. Og vi ønsker selvfølgelig alle sammen en god ægtemand. Men grundlæggende handler det også bare om, at vi mener, man skal være feminin for at være smuk,« siger Amina.

Intet kvindeoprør

I Mellemøsten er det anderledes, fortæller søstrene. Promenerer man som den æstetiske kvinde igennem basaren i Damaskus gamle bydel, når man ikke mange skridt, før mændene sender flirtende blikke. De pifter efter en eller kommenterer ens skønhed, fortæller Amina og Jamilla.

Den erfaring har Suzanne Brøgger også gjort sig.

»Hvis man kigger langt fra Danmark til den anden yderlighed, et sted som Damaskus, får man indtryk af, at de ikke bestiller andet end at konstruere køn. Lige fra de vågner om morgenen, går det ud på at overholde en hel masse regler for, hvordan mænd og kvinder skal være. I Danmark har vi ophævet de regler, og gjort det frit, sådan at ethvert menneske kan være den, de er, og lave sit eget køn,« siger Suzanne Brøgger. Derfor skal man heller ikke gøre sig særligt meget umage for at være attraktiv i forhold til mænd. I den østlige opdragelse læres døtrene op i, hvordan man gør sig lækker sin mand.

»Det, de unge indvandrerkvinder påpeger, er, at kvinderne her til lands ikke lægger særlig stor vægt på at tiltrække mænd. Og det har de for så vidt ret i. Der er jo både kvinder og mænd, der lider under, at der ikke er nok spil mellem kønnene. Men når vi læner os op ad det kønsneutrale, er konsekvensen, at energierne går andre steder hen og vi får ikke så mange børn. Spillet mellem kønnene har åbenbart ikke nogen særlig høj prioritet,« siger Suzanne Brøgger.

Parfumen stammer fra Mellemøsten. Det samme gør hennatatoveringen, læbestiften og huller i ørerne. Og de mellemøstlige kvinder vokser op med et krav om skønhed, og det er der historisk set aldrig blevet sat spørgsmålstegn ved. Saliha Marie Fettah forklarer:

»Det feministiske 70er-oprør har ikke fundet sted i Mellemøsten. Det skænker de her piger overhovedet ikke en tanke. De synes mest bare, at kvinderne med pagehår og en ravklump om halsen er totalt latterlige, de er ufeminine, og de er ikke rigtige kvinder. For skal man være en rigtig kvinde, skal man være feminin.«

Der er dog begyndt at være langt flere smukke, danske piger, der går op i sig selv, mener søstrene:

»Det er begyndt at være lettere for os, fordi danskerne gør lidt mere ud af sig selv. Folk kan godt have en tendens til, at de kigger mærkeligt på en, når man kommer i skole med høje hæle. Men nu er det begyndt at være mere normalt med flere danske kvinder, der tager vare på sig selv, derfor sender kvinderne ikke længere så mange blikke.«

Amina og Jamilla er ikke søstrenes rigtige navne. Deres rigtige navne er redaktionen bekendt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Besynderligt, hvordan nogle kvinder opfatter skønhed som synonym med makeup og høje hæle ...
Personligt er mit liv for kort til kvinder (og for den sags skyld mænd) der bruger mere tid på deres udseende end på at læse dagens avis.

Rachel Henderson

Sjovt at søstrene synes at det er "tage vare på sig selv" med make-up og andet udstyr.

Men det holder ikke i længden. Skal man være sund, frisk og attraktiv langt op i årene, skal der motion til. Det kan man ligeså godt gøre til hverdag, i stedet for omstændelige frisurer og tidskrævende krigsmaling tager man en cykelhjelm på og cykler af sted; man tager nogle sko på, man kan løbe i når som helst man har lyst, og man plejer sig selv, så huden er hel, pæn og sund.

Tro mig, de sporty typer lider ingen nød mht mandlig opmærksomhed, og det holder hele livet.

Henning Vinther Rasmusen

I artiklen overses tydeligvis det som Per Vadmand også er inde på: I mænds øjne har skønhed meget lidt med make up at gøre. Make up kan måske endda skjule en naturlig skønhed.

Naturlig skønhed er ikke - som det hævdes af en af de interviewede i artiklen - en konstruktion. Det der virker tiltrækkende på mænd er runde former, hverken for meget eller for lidt fedt på kroppen. Det er ansigtets kvindelige udstråling. Det er ikke nemt at beskrive med ord, men det er det ansigt som vi mænd føler os tiltrukket af uanset frisure eller makeup. Lange ben og rund bagdel hører også med til billedet. Jeg ved godt at der findes antropologer der hævder at fede kvinder har været idealet i visse kulturer, men bare fordi man kun finder fede kvinder på deres kunstværker, er det jo ikke ensbetydende med at dette er idealet.

Når jeg så skråsikkert hævder at naturlig skønhed ikke er en konstruktion, er det fordi alle mænd til alle tider har været tiltrukket af det samme ideal. Det er der sociologiske og psykologiske undersøgelser der viser. Grunden er sandsynligvis at vi mænd fra naturens side er udstyret med en evne til at udvælge de kvinder der signalerer god fertilitet. Hvis ikke vores forfædre havde haft denne evne, ville de ikke have fået særlig meget afkom. Så vi er efterkommere af de mænd der var bedst til at se høj fertilitet. En maskulint udseende kvinder har sandsynligvis et højere niveau af de mandlige hormoner og dermed lavere fertilitet.

At der så derudover findes en masse sociale og kulturelle konstruktioner, er jeg på det rene med. Fx er det evident at klæder (og kosmetik) skaber folk, som det hedder. Ingen mand er i tvivl når han ser en luder. Men opmærksomheden skyldes ikke at luderen ser bedre ud end konen derhjemme.

Ingen kvinder bliver smukkere af at bruge makeup, sætte frisuren (oppe eller nede) eller smøre sig ind i diverse kunstige duftstoffer. Denne forestilling er urgammel og holdes i live af kvinderne selv og ikke mindst af en profithungrende kosmetikindustri. Det er ikke mændene der kræver den vedligeholdt. Den overdrages snarere fra mor til datter. Kvinder lægger makeup til ære for hinanden snarere end for at gøre sig attraktive for mænd. For det virker ikke på mænd. At kvinder ofte tror det, kan skyldes at de samtidig med at de har lagt makeup og påført sig parfume som regel også har iført sig tøj som i højere grad tydeliggør deres naturlige skønhed: Manden iaggtager den synlige del af brysterne i en nedringet kjole snarere end at han lægger mærke til eyelineren.

Parfume og makeup kan rigtignok spille en rolle i kurtiseringen, fordi mændene er blevet betingede på samme måde som Pavlovs hunde der kunne bringes til at savle når man ringede med en klokke. Vi er blevet indpodet at parfumeduft og eyelinere som regel er forbundet med mulighed for sex, fordi vi ubevidst husker parfumeduft og makeup fra dengang vi fik sex for første gang.

Ja lad os da endeligt slå på tromme for det mellemøstlige kvindeideal... Der har kvinderne det jo så dejligt ;)

Nej seriøst... Magen til ævl skal man da lede længe efter. At fremstille danske kvinder som en homogen og i øvrigt grim masse er ikke udtryk for andet end fordomme og uvidenhed - noget man ellers har så travlt med at kritisere danskerne for, i mødet mellem de forskellige kulturer.
Jeg synes de to tøser, fra artiklen, skulle tage en tur ud i det danske natteliv - hvilket noget tyder på er en fornøjelse de har snydt sig selv for (eller er det deres forældre og kultur, der har snydt dem?) - for her kan de skam møde alle de høje hæle og perfekt optegnede øjne de lyster.

Derudover kan jeg nu ikke helt forstå fyrene har så tralvt med at tage afstand til make-up og den slags. Nu er det ikke fordi jeg ikke kan se det smukke i en "morgengrim" kvinde - bestemt ikke, for det kan være noget af det smukkeste. Det er heller ikke fordi jeg vil rode mig ud i en længere æstetisk diskussion. Jeg vil bare forholde mig til at jeg finder det utroligt tiltrækkende, at en kvinde "har gjort noget ud af sig selv". At nogle kvinder er villige til at tilbringe timevis foran spejlet og torturere dem selv med højhælede sko for min og mine medbrødres skyld er sgu da noget af det mest fantastiske... og er man i et forhold eller skal på date er det da en nærmest euforisk følelse man får, når man tænker over det yderst omfangsrige ritual, der ligger bag visse kvinders fremtræden.

" vi ubevidst husker parfumeduft og makeup fra dengang vi fik sex for første gang"

Eller hørmen af hjemmerullede smøger og Pisang Ambon.... Men det er muligvis en regional ting :)

Sikke noget uhyggeligt vrøvl.
Høje hæle og fine sko ødelægger ikke bare fødderne, det ødelægger også kropsholdningen og evnen til at bevæge sig anatomisk korret og med mindst mulig skadelig belastning på kroppen.
Derfor er det utilgiveligt at ganske små/unge piger der ikke har forudsætninger for selv at gennemskue konsekvenserne for deres krop får lov til eller lokkes til at stolpre rundt i høje hæle. rent bort set fra at de derudover slet ikke får rørt sig nok eller får et fornuftigt forhold til hvad deres krop kan præstere og lærer at tro på at en smule forpustethed, lidt bankende hjerte og sved som følge af let anstrengelse er farligt for dem og et tegn på at noget er galt.
Henna farve, sort eyeliner mm er sundhedsskadeligt jo kraftigere farve jo mere skadeligt, parfumer og andre kosmetiske præparater er ligeledes sunhedsskadelige og indeholder så mange kemikalier at ingen har overblik over konsekvenserne for liv og helbred og fertilitet på langt sigt.
man kan sagtens gøre noget ud af sig selv og være veltrænet, velplejet, velsoigneret og velklædt uden at ødelægge sin krop og sit helbred og uden at forurene jorden

uha uha.... så kom puritanerne til tasterne..... underholdende :o)

Vi er stadig en gruppe af hankøn, som synes, at det er ganske fedt, at (nogle) kvinder gider lægge lidt make-up og tage noget lækkert kluns på fra inderst til yderst ---også selvom det øjensynligt er helt politisk ukorrekt i disse spalter :o)

@Jensen - har lidt svært ved at se, at høje hæle og make-up skulle stå i kontrast til at holde sin krop fysisk ved lige....... ikke særligt symptomatisk i min omgangskreds ---snarede det modsatte.

@Henning - jo en del kvindere bliver klart smukkere af at bruge make-up, bruge parfume i moderat omfang og tage noget lækkert tøj ----det virker i hvert tilfælde på nogle af ;o)

Henning Ristinge

Good on them! Vis os kvinder (mænd med for den sags skyld) der tør og vil prøve sig selv af i alle måder og former og ikke likker under for snævertsynet fims. Make up og højhælede er herligt, det er begavelse også (om man måtte ha sådan en). Smukke, begavede, frække, pågående og lettermilde mennesker pynter på menneskeheden!

Charlotte Harder

Jeg må blankt erkende, at hvis jeg skulle rende rundt med tørklæde og kun have ansigt og hænder synlige, så ville det nok kræve høje hæle og mere makeup at føle sig en smule feminin! Men heldigvis bestemmer jeg selv mit tøj og kan dermed afbalancere udtrykket. ;o)

Charlotte Harder

Jeg må blankt erkende, at hvis jeg skulle rende rundt med tørklæde og kun have ansigt og hænder synlige, så ville det nok kræve høje hæle og mere makeup at føle sig en smule feminin! Men heldigvis bestemmer jeg selv mit tøj og kan dermed afbalancere udtrykket. ;o)

Jeg har sagt det før - og jeg gentager det gerne:

Roden til alle kvindens problemer er at finde i hendes uselvstændighed.

Hendes fundamentale mangel på naturlig selvrespekt og selvværd afføder et behov for opmærksomhed, beundring, respekt, kærlighed og attrå fra manden.

Meget tidligt i sit liv opdager hun, at hun kan opnå alt dette ved sit køn og seksuelle magt over manden. Her kan hun ramme hans akilleshæl, hans største svaghed - hans utæmmelige seksuelle begær.

Dette udnytter hun maksimalt, i starten i et vist uskyldigt forhold til farmand, og når hun bliver ældre, i forholdet til andre mænd. Og det kommer til udtryk i alskens adfærdsmønstre, fra den lille piges hvinen og koketterier til den voksne kvindes selvdestruktive underkastelse.

Således er der et nærmest medfødt 'prostitutiongen' i enhver kvinde, og det er og bliver kvindens største åndelige udfordring at overvinde denne svaghed, for den er roden til al den undertrykkelse, reel eller imaginær, som hun lider under.

Den kvindelige forfængelighed er blot et af mange symptomer på denne prostitutions-iver.

Således har Suzanne Brøgger og kvindebevægelsen fuldstændig ret i, at der ikke kan være ligeværdighed mellem kønnene, sålænge kvinden tørster efter mandens anerkendelse og opmærksomhed. Begæret er sekundært. Kvinden ønsker ikke primært mandens begær; det er bare det, der er mest oplagt for hende at bruge, idet hun her kan udnytte et af sine få magtmidler, og samtidigt ramme manden på en af hans få ømme punkter.

Således er det seksuelle spil, som i bund og grund er et magtspil, underbygget af det perfekte match mellem udbud og eftersørgsel.

Jeg tror også, der er et 'Pavlovs hunde' aspekt i mænds reaktion på kvinders seksuelle signaler.
I bund og grund er hverken mænd eller kvinder interesseret i forstillede mennesker. Vi ønsjker stærke, selvstændige og naturlige medmennesker - og sådanne vil helt af sig selv have den karisma og tiltrækning, som i virkeligheden er essensen af den seksuelle tiltrækning - når alt det kunstige skrælles bort.

En kvinde kan IKKE pynte sig til skønhed, hvis hun ikke besidder disse kvaliteter; ej heller en mand, for den sags skyld.

Hverken betonfeminisme eller mellemøstlig pyntesyge er naturligt. Det er blot to yderpunkter i en magtdialektik.

Kvinden må transcendere denne dialektik, hvis hun ønsker ægte respekt og ligeværdighed.

Der findes en analog historie om manden.

/O

Når de kvindelige indvandrere gemmer deres femininitet bort bag hovedtørklæder, bliver det opfattet som en kolossal trussel af såvel betonfeminister som højrefløjen.

Ja, det opfattes som en så stor trussel, at man ligefrem finder det nødvendigt at lovgive imod det og forbyde kvindelige dommere med tørklæde, at forbyde burkaer osv.

Når indvandrerne kvinderne så gør det modsatte, og forsøger at fremhæve deres feminine skønhed, ja så er det åbenbart også galt.

Hvis indvandrerkvinderne synes, det er vanskeligt at leve op til deres danske medsøstres forventninger, ja så kan jeg faktisk godt forstå det.

Per Thomsen

Undskyld mig, men hvilken artikel har du læst?

Artiklen handler jo hverken om at danske kvinder føler sig truede eller indvandrerkvinderne ikke føler de kan leve op til de danske kvinders forventninger.

Artiklen handler, i alt sin enkelthed, om nogle kvinder, der udtaler sig om noget de tydeligvis ikke aner en skid om.

Bjarne Thyregod

@Kim Sørensen - måske du vil prøve at forklare hvad du mener i stedet for blot at gale op?

Jeg læste artiklen med forundring og nysgerrighed.
For jeg har da masser af gange undret mig over at nogle muslimske piger tildækker deres hår for ikke at "Tiltrække mænds blikke" samtidig med at de går klædt i meget kropsnært tøj og med meget markant Make up - som vel mest af alt handler om udseende og tiltrækning.

Jeg synes at journalisten burde have spurgt ind til denne seksualisering af kvinder som de 2 søstre taler for mht tøj/sminke. Ligeledes skulle der være spurgt ind til hvorledes det hænger sammen med rligiøse/kulturelle forestillinger og forventninger om at kvinder skal være tildækket af stik modsatte årsag.
Se så kunne vi alle være blevet meget klogere.

Bjarne

Jeg ved ikke hvad det er for en forklaring du savner?
Artiklen skulle da gerne selv udstille vrøvlet med største tydelighed.
F.eks. kan man læse, at de mellemøstlige piger er pyntede og fine, mens "Maria" så kommer med strikhue på... Nu er jeg ingen ekspert i hår, men jeg vil antage et stramtsiddende tørklæde nok ikke ligefrem gør underværker for frisuren i forhold til en strikhue - i øvrigt kan man jo, helt uden problemer, smide strikhuen og rette håret til, når man kommer ind i varmen.... den går vist ikke lige med de muslimske tørklæder - medmindre der naturligvis ikke er nogle fremmede mænd i nærheden. Så jeg antager vi alle er intelligente nok til at se kommentarer som den er helt ude i hampen.
Det samme gælder naturligvis "guldkorn" som at danske kvinders stil skulle være kedelig og grim.... Som jeg er inde på i min oprindelige kommentar ved alle os, der ikke spilder tiden på at sidde med hænderne kyskt i skøddet derhjemme, mens vi venter på at blive gift, at det jo slet ikke holder. Så jeg mener ikke artiklen er det papir værd, den er skrevet på.

Så lad mig afslutte som jeg startede.... Ja, lad os da endeligt få indført det mellemøstlige kvindeideal... Der har kvinderne det jo så dejligt ;)

What? Skal lige have den en gang til, for jeg tror der må være noget jeg har misforstået:
Kvindelig skønhed er lig med make-up og parfume og lækkert tøj?
Og undskyld mig, men er feminisme-diskussionen ikke nået længere end til Brøgger? Tror nok forfatteren skulle kigge sig omkring og konstatere at vi ikke skriver 1985 mere...
Ja, danske kvinder har et andet skønhedsideal end arabiske kvinder, eller sydeuropæiske for den sags skyld. Men vi er nu nogle, der mener at vi ser bedst ud med en diskret mascara, og ikke fedtet ind i alt muligt andet. Er enig med Rachel: en fed kone indsmurt i make-up er heller ikke lækker, uanset tøj og mængden af parfume.
Hurra for friheden til at klæde sig som man vil, om man så er til hverdagsstiletter á la Sex & the City, hue og vanter fordi man er på cykel, nøgenbadning eller tørklæde.
Hvad det er for en type mand man kan "indfange" med sin "skønhed", er jeg ikke sikker på at jeg har lyst til at vide. Ikke en der efter min smag er værd at samle på i hvert fald. Men det er jo nok svært at vide ret meget om når man er 22.

Katja Marie Rønnike

Der er mange spændende steder at tage fat i denne diskussion, men overordnet formår artiklen ikke rigtigt at bryde med de to unge pigers overfladiske skelnen mellem feminitet (øjensynligt synonym med foundation, eyeliner og høje hæle) og "kønsløshed" (danske praktiske korthårede kvinder i flade hæle). Hvad er det for et snævert feminitetsbegreb at operere med?

Og dejligt at se, at så mange mænd også opponerer mod det herinde!

Feminitet er jo et vidt begreb. Det kan være måden en kvinde kaster hovedet tilbage på, når hun griner, måden hun artikulerer på, et kærligt blik, øjne, der stråler, en hurtig opsat knold i nakken og en enkel bluse, hvis snit understreger en smuk hals. Unge korthårede kvinder i sømandsbluser, modesmarte lærredsbukser (som det er tilfældet på billedet) og fx små flade ballerinasko er da ofte meget feminine (ja, det er en hel modedille)...heldigvis er feminitetsbegrebet blevet sprængt både af kvindebevægelsen, den seksuelle frigørelse og af alskens modeikoner inden for modebranchen (det drengede look)...og tidens skønhedsidealer samarbejder vel hele tiden med en helt tidløs feminitet, der består af en hel palet af faktorer: lethed, blidhed, frækhed, legesyge, styrke, intelligens, humor - og ja, så alt det stoflige (tøj, smykker, smukt hår, markerede øjenbryn), der også folder dette potentiale ud og taler til sanserne og begæret...

Både kvinder og mænd prøver vel altid at gøre sig til, gøre sig smukke...fordi det ligger i vores natur og fordi skønhed tiltrækker...Og det er dejligt!

Det spændende er jo den kæmpe diskussion om, hvad der tænder begæret? De brydninger, der er mellem opfattelsen af skønhed/feminitet som noget tildækket, mystisk, hemmeligt (der ligger noget andet og pirrende bagved - og det er måske det, der ofte tænder begæret?) - og så skønhed/feminitet som det åbenhjertige og frigjorte - men er det ikke også sexet? Og tænk på alle de måder det bliver kombineret på? For en korthåret nips i flade hæle og lærredsbukser kan jo bære på alverdens hemmeligheder i blikket...og en pige med hovedet fuld af make-up kan virke skrækkelig uinteressant...sådan er der så meget..

Vi er vist biologisk indrettet sådan, at vi forsøger at gøre os til, smukkesere os og pirre, alt imens vi søger en at gifte os med og danne familie med (og som Woody Allen siger, så har vi det med at falde af på den, når forelskelsen har lagt sig - for hvem kan holde til at blive ved med at være så charmerende som i begyndelsen? det er ret opslidende ;-))...

Derfor er da også rart, når der ikke går alt for meget gummistøvler og cykelhjelm i den (det gælder også for mændene!). Men at høje hæle alene er indbegrebet af feminitet er lidt snævert...

Bjarne Thyregod har nu en pointe, når han skriver, at artiklen kunne være mere interessant, hvis man spurgte pigerne om forholdet mellem det tildækkede og overpyntede i deres konkrete situation!

Susanne Brøggers pointe om vores generelle skamfuldhed ved at gøre os til (stammende fra vores protestantiske tradition) er også interessant...Vi er jo et ganske lavpraktisk, pragmatisk og komfortorienteret folkefærd...og det kan godt blive lidt kedeligt alt sammen! Men jeg er ikke sikker på at svaret er høje hæle, som pigerne mener...

Camilla Hillestrøm

Uha...En alt for lang og artikel. Den burde have været skåret lidt til!

Der er bare noget artiklens tørklædepiger ikke har forstået. Vi "danske" piger, som I angriber har et større bevægelses- og æstetisk råderum end jer.

1) Vi kan dække os helt til, men vi kan også vise ben, arme og kavalergang...I kjoler af varierende længde, shorts, spændende strømpebukser mm. Vi kan også dække vores hår til og vi kan lade være. Vi kan lege med farver og hårstil. Vi kan gøre lidt mere end jer. Og det gør rigtig mange piger, vi er nemlig kommet ud af 70'erne - hvis I har lagt mærke til det! Der er rigtig langt mellem ecco-sko, ravkæder og havregrødsfjæs!
2) Vi kan komme flere steder. Hverdagen, skolen, jobbet er jo kun et af mange steder vi kommer. Her har kraftig makeup og stilletter ikke lige første prioritet. Vi kommer måske på cykel, har vildt travlt, og vælger derfor et mere funktionelt udtryk, der dog stadig kan være smart. Og mange af os danske piger træner, hvilket heller ikke er lækkert at gøre med kraftig makeup på. Når vi så giver den hele armen til fester og i byen tager vi de lækre kjoler og stilletter og fuld krigsmaling på. Men der kommer I jo ikke, så I ser os aldrig sådan. I kan jo ikke på samme måde gå i byen og til fester for begge køn. Bryllupper og fester måske, men i så fald bliver det jo så med det obligatoriske tørklæde og dækkende beklædning på. Og bevares det kan jo varieres i farver, men alligevel, der er ligesom grænser for hvor spændende det kan blive. Tænk lige over det!

Henning Vinther Rasmusen

Jeg bemærker at de fleste af de kvinder der kommenterer artiklen, føler sig mest ramt af de muslimske pigers åbenbart stødende udsagn om at danske kvinder ikke gør nok ud af sig selv.

Jeg hævdede i min kommentar at kvinder slet ikke bliver smukkere af at bruge makeup og at makeup først og fremmest er noget kvinder gør for hinanden.

Er der da slet ingen kvinder der føler sig provokeret af det? Eller af Oliver Goulins udsagn: "Roden til alle kvindens problemer er at finde i hendes uselvstændighed."

Vi ville allerede være nået et skridt længere, hvis voksne kvinder ville holde op med at betegne sig selv som "piger".

For et år år siden gav et par danske rappere den bedste kommentar til debatten: Op med håreet!

Skægt nok - den debat om muslimske "make-up-kvinder" får mig til at tænke på fordums tider, hvor jeg havde min daglige gang på bl.a. Matematisk Institut i Århus:
Et par gange om ugen så man pludselig uden for det store auditorium piger komme anstigende med høje stilethæle, fikst tøj og make-up, så man troede, de skulle til fest.
Det var tydeligvis ikke piger fra Mellemøsten, men derimod - fandt jeg snart ud af - pære-danske piger, der læste jura. Og de skulle ikke til fest, kun til forelæsning.

Nord-europæiske kvinder behøver et stykke hen ad vejen ihvertfald, ikke at bruge make-up for at få respekt og anseelse i dagligdagen.
Nord-europæiske mænd taler et stykke hen ad vejen ihvertfald, ikke grimmere til usminkede kvinder end til sminkede. I visse tlfælde tværtom - for at markere at det dér hopper man ikke på.

Men bare I Italien .... bob bob ^^ - man forstår sådan set godt problematikken, og den findes sikkert også nu i det kulturberigede nord-europæiske samfund, nu hvor der er hele paternalske subkulturer hvor køns-ligelige anseelser stadig er 'krænkelser' (af kvinder påstås det så pudsigt nok)

Camilla Hillestrøm

Hej Henning
Nej, de udsagn bliver vi ikke provokerede af, dem har vi jo hørt før...Og de er ikke så vigtige lige i denne debat, for de rammer nemlig ikke kernen i denne dag.

Det er jo helt ligegyldigt, hvad mænd mener om kvinders makeup og deres selvstændighed og om at de kalder sig selv "piger" indimellem. I mænd har jo altid så mange holdninger om kvinder og deres kroppe og det skal I da have lov til at have, bevares. Men vi kan jo ikke altid gå ind i jeres debatter. Dem kan I jo have med hinanden og det lader til at gå meget godt med at udveksle erfaringer og smag i kvinder.

Lige her handler det bare om noget andet. Det handler om hvorfor disse kvinder taler, tænker og handler som de gør, især i betragtning af deres baggrund og hvilke statements det muslimske bagland normalt forklarer sine værdier (dyd, åndelighed fremfor fokus på udseende osv). Sjovt nok, noget som journalisten overhovedet ikke går ind i. Normalt bliver danske/vestlige kvinder anklaget af samme gruppe for at sælge sin krop og sjæl til Djævelen fordi de lader sig begære optisk af omverdenen ved at gøre noget ud af udseendet. Men nu bliver diskursen vendt helt rundt og man tager udgangspunkt i en kvindetype/et ideal fra 1970'erne, som knapt nok eksisterer mere. Der er tale om en diskrepans af uhyrlige dimensioner. Det er kernen i denne problematik.

Anne Marie Pedersen

Det er en virkelig sjov artikkel. Der er bare så mange mangler...

Spørgsmål: Hvorfor er de to nydanske piger eksperter på dansk kvindemode. Ved de virkelig, om danske kvinder bruger lang tid på at være feminine eller ej? For findes der kun en type af kvindelighed?
Er det virkelig rigtigt, at danske kvinder i modsætning til nydanske, ikke vil være skønne og smukke? Eller er danske kvinder bare smukke på måder, som de slet, slet ikke kan tolke.

Er der ikke snarere tale om, at kvinder med tørklæde vælger andre strategier end danske kvinder, når det gælder om at have succes på ægteskabsmarkedet - a la "jeg ser måske ærbar, uskyldig og tildækket ud, men i virkeligheden er jeg også fræk og sexet, så bare vælg mig"?

Pointen er vel bare, at de to (sikkert smukke, søde, varme og kloge) unge kvinder næppe kan fortolke danske kvinders udtryk. De kan godt fortælle os, hvordan de ser os danske kvinder (og det kan vi så blive klogere af, da vi nu ved mere om nydanskere) men de kan ikke fortælle os om vores bevæggrunde og feminine følelser.

@ Henning, Camilla og Anne Marie

Hvad den enkelte mener om skønhed er i mange sammenhænge underordnet. Det der tæller er omgivelsernes holdninger til hvad der er rigtigt og forkert. Og det er vel det artiklen - om end på en klodset måde - prøver at få frem.

Jeg tror slet ikke de to piger forstår begrebet "naturlig skønhed". Og jeg tror ikke det nødvendigvis har noget med religion at gøre, selv om det er et interessant perspektiv.
Det handler om at andre kulturer anser "kultur" for at være bedre end "natur", dvs. jo mere man ændre på kroppen, jo bedre bliver den. Det er en anden måde at tænke skønhed på...
Naturligvis eksisterer der forskellige subkulturer i Danmark, hvor meget/lidt make-up og fysisk træning der skal til, hvilket tøj osv. afhænger af hvem du er og hvem du befinder dig blandt.

Vores fysiske udtryk handler i bund og grund om at passe ind - og ja, i nogle tilfælde også om at skille sig ud. Det gælder for både mænd og kvinder...

Ville du også sige at en mand der træner, barberer sig og iklæder sig et jakkesæt er uselvstændig?

Et spørgsmål jeg synes er interessant er:
Hvorfor kommer al snak om kropslighed, pleje af krop og fysisk udtryk til and handle om sex?

Er de sortmalede øjne og høje hæle ment som "sexethed" - eller er det i virkeligheden os der ikke har fattet noget om nydanske piger? Mener de i virkeligheden at dette er anstændig påklædning?

Sabine Behrmann

"Mener de i virkeligheden at dette er anstændig påklædning?"

Ja, Rikke, det gør de. Og for os med vores protestantiske tankegang er det ganske svært at forstå.

Det er derfor, det skurrer sådan i vores ører.

Henning Vinther Rasmusen

Til Sabine: Ville du også sige at en mand der træner, barberer sig og iklæder sig et jakkesæt er uselvstændig?

Mit svar er selvfølgelig ja. I hvert fald på dette område. Der er sgu da ikke noget mere røvsygt end et jakkesæt. De mænd der går med sådan noget gør det jo for at passe ind - altså uselvstændighed.

Til Camilla: De to indvandrerpiger i artiklen hævder at de tiltrækker mænd med deres makeup. Om det gælder arabiske mænd, skal jeg ikke kunne sige, men jeg og jeg tror de fleste andre nordiske mænd lader os ikke nare. Derfor er min pointe da ganske central i denne sammenhæng. At du så ikke synes det, skyldes måske at du føler dig ramt af indvandrernes pionte. Min pointe er central fordi den trækker tæppet væk under hele diskussionen om meget eller beskeden kosmetik.

Til Rikke: Når mænd betragter kvinders krop, handler det om sex. Kvindens krop som arbejdende krop, som sportsudøvende krop, som magtudstrålende krop, som æstetisk objekt osv. er nu engang ikke så interessant for os mænd. For mænd ligger seksualiteten lige under overfladen - altid!

De her to piger burde tage ud på de tekniske skoler og se på de piger, unge som ældre, som læser til frisør. Så vil de skam se, at mange unge danske piger går lige så meget op i deres udseende, bruger make-up, foundation og meget andet....

som man åbenbart også bruger i Mellemøsten...

Anne Marie Pedersen

@ Rikke Larsen

Forstår ikke helt, hvordan de kommentar passer til mit indlæg. Mit svar er skrevet lidt impulsivt, så måske tager jeg fejl, men...

Det er vel stadig en strategi i spillet om mænd. Om det så er gennem ærbarhed eller sex-faktor.

Det handler om at distingvere sig fra andre. At signalerer til mænd, at de er det rette mål for deres begær. Og jeg synes, at det ville være en bedre journalistisk vinkel at skrive, at vi har forskellige strategier for at virke attraktive, og vi har forskellige æstetiske præferencer. Det ville have løftet artiklen.

Nu handler den bare om, at dansk = leverpostej, arabisk = glitter, mystik og guld.

Anne Marie Pedersen

Fortsat...

Hvor er fx underbyggelsen af, at vi "skammer" os over at gøre os lækre?!?

Henning

Du må meget undskylde mig, men jeg kan overhovedet ikke følge dig.
Helt ærligt, så finder jeg dine kommentarer både klichéfyldte og uærlige. For jeg kan altså ikke lade være med at tro din påstand om at jakkesæt er lig med uselvstændighed dybest set handler om misundelse - det samme gælder i øvrigt for det med at make-up og høje hæle skulle være en eller anden form for organiseret bedrag, kvinderne har slået sig sammen om.
Jeg mener... hvis man går i jakkesæt er man uselvstændig? Det er da et af de mest utiltalende udtryk for overfladiskhed jeg længe har hørt. Det er kun slået af påstanden om at kvinder bruger make-up for at bedrage os mænd - come on.

Tak Kim Sørensen ----- den diskussion var kommet ud i hampen (pt iført jakkesæt - undskyld !)

Marie Sanne Caroline Malmros

At være feminin er den nye slagmark for for ligestilling. Ofte kan ordert desværre erstattes med ordert mandschauvinisme. Bla. en sund krop er sexet og tøj og sko, som ødelægger den sunde krop og som indskrænker bevægelsesfriheden, samt mindsker jordforbindelsen er kvindeundertrykkende.Lige så vel som tøj som kvinder skal bære for at skjule krop , hoved eller ansigt er kvindeundertrykkende.

Den muhammettegning hvor manden fik en bjælke for øjnene istedet for at kvinderne blev tildækket ´var virkelig god og "to the point".

Osho siger at makeup og skønhedstriks og operationer er for grimme folk, som også har noget grimt indeni og at det er derfor, at vi tiltrækkes af smukke mennesker, samt at skønhedstriksene overfor kærester m.v ikke virker, fordi man på et eller andet tidspunkt kommer til at se bag facaden. Han siger at et sundt menneske naturligt vil have røde kinder m.v.

Jeg syntes personligt, at det er fint med makeup en gang i mellem, men ikke hver dag.

Især usunde sko er for mig noget med at især mænd er bange for kvinders energi og jordforbindelse og det er ikke tilfældigt at især kvinder med magt går i disse "torturinstrumeneter".

Jeg tror at mange kvinder har oplevet at skoene giver dem længere linie m.v.

Kroppen er sjælens tempel og derfor er det ekstremt alvorligt med ødelæggende sko og tøj.

Yin og yang er de 2 hovedenergier i verden og grundstenen i alt religion og derfor er det bl.a. grundlæggende at Taliban er modstander af kvinders rettigheder - det kommer ikke til at ændre sig og derfor bør man smide dem ud af samfundet pga. menneskefjendskhed imod ½-delen af befolkningen..

jens peter hansen

Er artiklen ikke blot et eksempel på at man gerne vil vise at kvinder fra den nære orient også kan være meget sexede og så bliver TO kvinders udsagn gjort til den åbenbare sandhed. Kør en tur her i november ned ad Nørrebrogade. Så vil du se kvinder fra den nære orient, hvis sexuelle udstråling allermest ligner hine russiske traktorførere man berømmede i Fakta om Sovjetunionen. Men derfor er de sikkert søde og rare alligevel.

Søren Kristensen

Den kvinde der bilder sig ind at hun bliver skøn af at hoppe i et par højhælede sko har set for mange reklamer. Skønhed arves genetisk og der er kun én løsning, nemlig at sørge for at få sig nogle smukke forældre. Resten er bare mere eller mindre vellykket teater.

Jeg ser dagligt i bussen ned til byen, smarte -smukke piger med fuldendt makup, og stramme-stramme jeans, nedringede stramme bluser, de er lækre.
Jeg ser også ca. 10 år ældre af samme køn i store frakker, nul makeup- triste ansigter. Hvordan det så end forholder sig?
Skønhed kommer indefra, tror jeg på.

Tænk, Herdis, jeg har det lige omvendt - jeg foretrækker kvinder, man kan se, har levet et liv. og vel at mærke et liv for andet end at se ud.

Majbritt Nielsen

@Anne Marie Pedersen
- a la “jeg ser måske ærbar, uskyldig og tildækket ud, men i virkeligheden er jeg også fræk og sexet, så bare vælg mig”?

Jeg tror den sætning forklare langt bedere hvorfor de på den ene side er ærbare mht tørklæde mm. Og på den anden side bruger deres seksualitet på at indfange et stk mand.
Tak for den sætning. :D

@Henning Vinther Rasmussen
I mænd er så nemme. I siger i det ene øjeblik at kvinder er "så meget flottere og skønne uden alt det make up". For at det næste at halse efter en skønhed der netop har dullet sig op.
Og min erfaring siger mig at de mænd der netop har behov for at sige sådan. Er dem hvis øjne er ved at poppe ud af hovedt eftr en opstasset dame.
LOL
Jeg ved af erfaring hvordan det er at nærmest korporligt at blive skubbet til side af en mand. Når han har fået øje på en lækker dame der netop er stasset op.
Så kom nu ikke og gør jer bedere end i er. I er lige så meget fanget af jeres instinkter som andre er. Og i styre dem som regel rigtig skidt. Når jeres behov skal opfyldes.
Og nordiske mænd lader sig lige så meget narre som andre mænd.
Og jeg har ikke noget horn i siden på mænd generelt. Men jeg får bare sådan et grimt grin på læben. Når jeg høre mænd bedyre at de ikke synes at kvinder skal sminke sig og have feminint tøj på.
For i vender hovederne og i vælger hel bevidst efter dem der er med eller uden det ene eller det andet.
Det er et livs erfaring med mænd der fortæller mig det.
Det er ligesom folk siger de køber økologiske produkter/madvare. Men det passer ikke med virkeligheden. For undersøgelser viser at langt færre faktisk køber økologisk i forhold til dem der siger de gør.
Sådan er det også med mænd og deres mening om kvinder med make up mv.

LOL

Kære Majbritt Nielsen - du ville få et mere spændende liv, hvis du holdt op med at bruge sætninger, der begynder med "I mænd".
Generaliseringer gør livet kedeligere og mennesker dummere.
Som Kumbel siger. Den eneste fornuftige måde at dele mennesker op på er at dele dem i individer.

Anne Marie Pedersen

@ Per Vadmand

Jeg ved ikke om du har ret. Jeg har nemlig lært, at man kan dele mennesker op i to kategorier: Dem der deler mennesker op i kategorier, og så dem der ikke gør :)
Og hvis du er uenig, så ved du hvor du kan indplacere dig selv... hihi.

Majbritt Nielsen

Tak for omsorgen Per.
Men med i Mænd retter jeg det til de mænd der har så travlt med at fortælle at kvinder ikke skal have make up m.m. på.
Den dækker over et erfaringsgrundlag af at, (ja heldigvis ikke alle mænd,) men dem der som regl kæfter mest op om det.
Er dem der netop er ved at poppe øjenen ud af hovedt når en kvinde med omtalte make up og lækkert tøj valser forbi.
Det er egentligt ret sjovt at se de mænd sidde der og gøre sig klog på noget, de ikke vil være ved.

Heldigvis er ikke alle mænd sådan. '
Men nok til at jeg har mødt dem nok gange ti lat gøre den erfarring.
Og da jeg netop er en af dem der faktisk kan gøre nytte af make up. Jeg ser pænere ud med make up(ikke pan-kakemakeup, det har jeg ikke tid/lyst til ;) ). Men lige nok til at sætte prikken over Iét.
Så har jeg også erfaringen med at mænd overser mig uden, men med ja så er det lige som man bliver set igen.
Hvad der er mekanismen bag ved jeg ikke. jeg kan bare se virkningen.

Ja så skure det i mit øre at høre mænd have så travlt med noget, de ikke fatter en meter af, åbentbart.

Marianne Mandoe

For det første ville jeg foretrække at være 5 cm kortere og måsek se en anelse kortbenet ud, end at rende rundt i høje hæle på glatte fortove og veje.
Jeg kan nemlig godt lide at have den fulde funktion af både mine ankler og knæ.

For det andet....
Skal man have en smuk og nogenlunde glat hud, også over de 40, så skal makeuppen og de fancy cremer ud i skraldespanden. Helst som tidligt som muligt, og i hvert fald når man er færdig med at leget dulle i begyndelsen af tyverne.

Enhver form for makeup og cremer forstyrrer hudens naturlige balance. Forstyrrer man hudens naturlige balance får man rynker.

Cremer er til de tilfælde hvor huden, pga. vejrforhold eller evt. støvet arbejde, er blevet udtørret.

En generel udspartling får ikke en til at se hverken yngre eller smukkere ud. Det ligner hvad det er..... en udspartling.

Ikke at jeg ALDRIG bruger makeup.
Selvfølgelig gør jeg det. Til fester, specielle lejligheder og når jeg enter har, eller går til, middagsselskaber.
Men til dagligt.... nej. Jeg gider ikke kæmpe med de hudproblemer der uværgerligt følger med.
Og jeg (og min kæreste) priser mig lykkelig over at jeg aldrig har "morgen-ansigt" der skal igennem en større renovation for at se menneskeligt. ud. ;-)

Henning Vinther Rasmusen

Kære Maibritt
Du mener tilsyneladende at dine erfaringer er lige så god som en statistik der siger at de mænd der mener at kvinder ikke bliver kønnere af makeup, er nøjagtig de samme som de mænd der glor mest på lige netop kvinder med makeup. Den slags "fakta" er der jo ingen der kan stille noget op med i en seriøs debat.

Men jeg vil da gerne forsøge mig med en forklaring:
Ofte ledsages fest-makeup af en kjole eller bluse der er lidt mere nedringet end dagligudgaven - og lignende initiativer som blotter lidt mere af kvindens naturlige yndigheder. Mon ikke det er det mændene vender sig efter. Du kunne jo selv prøve med et par eksperimenter: Makeup, men inge nedringet tøj m.m. Sammenlign evt. med: Ingen makeup, men stærkt nedringet.

Jeg vil ikke nægte at en del mænd falder for makeup. Det er der jo nogle af kommentarerne der antyder. Men jeg ved hvad jeg selv vender sig om efter.

I øvrigt er de naturlige ynder er jo ikke ligeligt fordelte. Det er ikke alle kvinder der er i stand til at tiltrække mænds opmærksomhed ved deres naturlige skønhed alene. De må jo så trække på andre styrker, fx charme, intellekt, indlevelsesevne osv.

Min pointe er at naturligt smukke kvinder sjældent lægger noget til deres skønhed vha. makeup - og de knap så heldigt stillede kvinder bliver ikke smukke af det. Synd for dem hvis de tror det. Men jeg har naturligvis ingen statistik der fortæller noget om hvor mange mænd der har det lige som mig.

Ta en tur til provinsen og se hvor grimme de Danske kvinder er i deres gamacher og t-shirt med tilhørende morgenhår.. stram op kvinder! Gør noget ud af jer selv eller lad være med at klage når manden i reaktion på jeres forfald selv lader stå til med dertilhørende ølvom og kedeligt tøj. Når kvinden er attraktiv og sexet så bliver hendes mand nødt til også at stramme op, lave lidt styrketræning, købe noget lækkert tøj. Sæt en ny sexet standard og lad være med at lade det hele gå op i madpakker, bleskift og praktiske sko.

Marianne Mandoe

@ Lars.

Det der går begge veje.
Kære mænd. Hvorfor skulle vi overhovedet gøre noget us af os selv? Når I alligevel render rundt med hvide stømper i sandaler, bagdele så store som ladeporte og opfører jer som om I er Guds gave til kvinderne.

Der er alligevel ikke nogen andre en os, jeres koner, der gider jer. ;-)

Hvad er der nu galt med hvide strømper i sandaler? Denne debat er efterhånden drevet ud i det absurde og så proppet med kønsklicheer, at man skulle tro, vi befandt os i 1955!
Tag skyklapperne af.

Marianne Mandoe

Hej Per.

Har du tabt humoren et eller andet sted? ;-)

@ Per Vadmann, jeg udtrykte mig ikke klart nok i mit indlæg, de unge lækre piger ( a la de der optræder i interwievet) er af anden etnisk oprindelse, og det er deres 10-15 år ældre medsøstre også, til forskel fra de førstnævnte er de sidstnævnete blevet gift. Og SÅ er glandsen gået af Sct. Gertrud.
Så når de der unge piger opkaster til samgsdommere over mine etniske medsøstre, så er det lige at jeg får min morgenkaffe lidt galt i halsen.