Læsetid: 5 min.

Bent Vinn Nielsen

»Kunstnere kan blande sig i hvad som helst, som andre også blander sig i, men de kan ikke gøre krav på særlig opmærksomhed, bare fordi de er kunstnere. Kunstnere har et ansvar for at lave kunst, helst god ...«
4. december 2010

Du lader ikke til have meget til overs for middelklassen. Hvorfor?

I den praktiske verden er middelklassen et vidt begreb - økonomisk hører jeg vel sådan set selv til den. Det er som ideal, jeg er skeptisk over for den. Dens dynamik er nødvendig for ethvert samfund, men af og til udvikler dens ambitioner sig til hjernedød emsighed og kulturel 'konsumisme'. Så hellere halvstuderet underklasse - eller forfinet overklasse, for den sags skyld.

Klaus Rifbjerg har flere gange i dine klummer været genstand for hån, spot og latterliggørelse. Hvad synes du om ham som forfatter?

Som forfatter - og vist også som person - er Rifbjerg på én gang generøs og nærtagende. Jeg kan godt lide ham, men jeg synes tit, han som debattør opfører sig som en kulturradikal klaphat.

Har du et forbillede som forfatter?

Egentlig ikke, men hvis jeg i dag, i min høje alderdom, skulle nævne én, jeg sætter over de fleste, må det blive Tjekhov.

Var alting ikke bare bedre i gamle dage?

Så absolut. Især fremtiden.

Jeg har en datter på 21, som ikke gider andet end at skrive. Har du et godt råd til hende?

Ja: at skrive!

Du har været forfatter i over 30 år og bliver snart 60. Har du nogen uindfriede ambitioner tilbage?

Det lyder vel helligt, men jeg har ikke, siden jeg var ung, haft andre ambitioner end at få lov til at skrive præcis, hvad der passer mig. Det har jeg nået. Og når folk oven i købet gider læse det, og man ligefrem kan leve af det, må man jo gå til den ydre verden for at finde noget at beklage sig over. Det er så heldigvis ikke noget problem.

Har du taget skade af at blive slået som barn?

Bortset fra en enkelt lussing og en faderlig træsko i nakken, fordi jeg var kommet til at sætte ild til vores hønsehus, har jeg aldrig været udsat for vold som barn. Men gud bevares: Der er selvfølgelig så meget andet, man også kan tage skade af.

Hvad er det bedste ved Danmark?

Danskerne.

Og hvad er det værste?

Danskerne.

Hvordan har du det med at være 'udkantsambassadør'?

Sådan har jeg aldrig følt mig. Selve udtrykket synes jeg er åndssvagt.

Hvad betyder forfatterens alder for en bogs litterære kvalitet?

Ikke nødvendigvis noget som helst, men de fleste gode forfattere bliver bedre, når de passerer de 40.

Du er en forfatter, en kunstner, med et tydeligt politisk ståsted. Har man som kunstner et ansvar for at blande sig, når man synes, at noget ikke er, som det bør være?

Ahr, så tydeligt er mit politiske ståsted vist ikke, medmindre man da vil anerkende et vadested som et ståsted. Kunstnere kan blande sig i hvad som helst, som andre også blander sig i, men de kan ikke gøre krav på særlig opmærksomhed, bare fordi de er kunstnere. Kunstnere har et ansvar for at lave kunst, helst god. Kunsten i sig selv er ikke politisk, men hvis man beskriver menneskers vilkår, støder man jo uundgåeligt ind i også politiske konflikter.

Hvorfor skriver du så indædt om provinsen?

Det har aldrig været noget bevidst valg, men bortset fra 13-14 år, hvor jeg boede i hovedstadsområdet, har jeg boet i provinsen hele mit liv. I øvrigt er der ingen mangel på provinsskildringer i den danske litteratur. Det er sådan set 'københavnerromaner', der ikke er ret mange af.

Du blev af Euroman udnævnt til at være hip. Føler du dig hip?

Ikke til daglig, men når jeg viser mig i Københavnstrup med min vindjakke, min kasket og mine ærbart grå ragsokker, fornemmer jeg tydeligt misundelsen blandt de indfødte. Og sådan en ting som min frisure, den såkaldte høje hårsætning, har også vist sig at være stilskabende, har jeg bemærket.

Hvad er din livret?

På denne årstid de vendsysselske grønkålskugler - med hele svineriet. Men dog kun som et kært minde, for desværre kan jeg ikke tåle dem. Omtalte Rifbjerg har engang sagt, at man bliver 'airbårn', når man spiser dem. Det har han ret i.

Du har selv været arbejder, hvordan endte du som forfatter?

I realiteten på samme måde som forfattere fra et hvilket som helst andet miljø: En dag beslutter man sig for, at det er det, man er.

Hvad har din baggrund betydet for dit forfatterskab?

Vel nok en vis forståelse for, at folk der ikke læser - eller på anden måde interesserer sig for kunst - ikke af den grund er idioter. Men også at interessen for litteraturen og de andre kunstarter sagtens kan trives blandt uuddannede. Jeg er f.eks. selv vokset op i en meget læsende arbejderfamilie.

Du er sjov, og allersjovest når du skriver om mennesker. Hvad er det, der fascinerer dig ved mennesket?

Sikke dog et spørgsmål! Det hele, selvfølgelig.

Hvordan har du det med at blive ældre?

I betragtning af, at alternativet nærmest er skræmmende, skal man jo være taknemmelig. Ellers synes jeg egentlig ikke, jeg mærker meget til det. Bortset fra, at jeg er blevet mere kritisk med, hvad jeg gider beskæftige mig med.

Hvordan ser du dig selv som mand?

Jeg er så gammeldags, at jeg synes det er umandigt at beskæftige sig med, hvad det vil sige at være mand. Det er vel bare noget, man er. Jeg har det i øvrigt på samme måde med kvinder, der gør sig dybe - og måske især vældig snakkesalige - overvejelser om, hvad en kvinde bør og ikke bør. Jeg gider ikke høre på dem.

Hvad kan du bedst lide at lave, når du holder fri?

Jeg holder meget af ikke at lave noget som helst. At vegetere, som det hedder på fint.

Hvorfor skriver du stadig alting i hånden? Er det ikke lidt besværligt?

Jo, det kan godt være besværligt, men der er også ren nydelse forbundet med det, fordi det er så fysisk. Det har den fordel, at man ikke sætter sig til computeren med tomt hoved og altså ikke føler sig fristet til bare at kværne løs - fordi det er så nemt på en computer. Jeg er langtfra den eneste forfatter, der har det på den måde. Der er selvfølgelig også noget rituelt ved det - og som Kafka sagde, så har man brug for ritualer, når man skal skrive.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu