Læsetid: 8 min.

I Danmark er overvågning begyndt at betyde tryghed

Vi murer os inde bag sikkerhedsvagter, installerer panikrum, sætter videoovervågning op og gennemsikrer os imod ondskaben derude. Danskernes tryghedsbehov er umætteligt. Senest har Pia Kjærsgaard indrettet et panikrum
Brudt ind. Det er frygten for den ubehagelige overraskelse, der har fået sikkerheds-industrien til at at boome. Sikkerhedsbranchen regner med at tågesikring og overvågning bliver standard for kunderne.

Brudt ind. Det er frygten for den ubehagelige overraskelse, der har fået sikkerheds-industrien til at at boome. Sikkerhedsbranchen regner med at tågesikring og overvågning bliver standard for kunderne.

Thomas Borberg

11. december 2010

»Enhver kriminel med respekt for sig selv har hørt om tågegeneratoren, og selve dens tilstedeværelse er ofte nok til at afskrække eventuelle gerningsmænd. En tågegenerator kan lynhurtigt stoppe selv den mest ihærdige tyv.«

Sådan skriver det danskbaserede G4S, der er verdens største sikkerhedsvirksomhed, på sin hjemmeside. Danskere handler stort og køber sig til tryghed og sikkerhed fra de omtrent 470 certificerede private vagtselskaber. Danskerne køber så stort ind, at sikkerhedsindustrien anslår, at cirka 200.000 danske husstande er sikret med privatalarm. Efterhånden er private sikkerhedsinstallationer nær ved allemandseje. Hvert eneste år kommer 25.000 nye kunder til selskaberne, og danskerne forskanser sig bag infrarøde detektorer, videoovervågning og tågekanoner, der som nævnt kan stoppe »selv den mest ihærdige tyv«.

I den mere radikale ende byder sikkerhedsindustrien på panikrummet, og i denne uge kunne man i B.T. læse, at Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, har indrettet sig et sådant. Panikrummet bygges ind i huset, sikres med jerndøre og gitter for vinduerne og kan klare alt fra skudsalver til økseangreb, netop sådan et rum, som karikaturtegneren Kurt Westergaard søgte tilflugt i, da en mand bevæbnet med økse trængte ind i tegnerens hus nytårsdag.

Disse installationer bliver populære, fordi frygten har slået rod hos danskerne, mener Peter Høilund, der er professor på RUC, og har skrevet bogen Frygtens Ret, som beskriver, hvordan det danske samfund igennem særligt de sidste 10 år er blevet præget af en flydende frygt, som han kalder det. Men for magthaverne er det måske ikke så skidt, for sikkerhed og tryghed er glimrende emner at føre politik på:

»Politikerne skræmmer ikke folket - men de kan godt tale frygten op. På den måde holder man gryden i kog og vedligeholder et forholdsvist højt frygtniveau,« siger Peter Høilund.

Private tager ansvaret

Trods danskernes tiltagende ængstelighed, er det ikke panikrum, der bliver solgt allerflest af. Men installationer som tågesikring og videoovervågning, er foreningen Sikkerhedsbranchen ikke i tvivl om, vil opnå stor succes på det danske privatmarked. Der foreligger ingen tal på, hvor mange husstande der allerede nu har erhvervet sig installationerne, men efterspørgslen stiger støt.

»Om fem til ti år er jeg sikker på , at tågesikring og overvågning er en del af en standardinstallation hos en privatkunde,« vurderer Per Bloch-Frederiksen, der er privatmarkedschef i G4S.

Susanne Ogdal er en af dem, der overvejede tågesikring, da hun investerede i et gennemsikret hus. For hver gang hun satte nøglen i låsen derhjemme, kunne hun ikke lade være med at tænke, om der mon var ubudne gæster på den anden side af murene i huset i Helsinge. Pressen havde op til jul sidste år, traditionen tro, haft metervis af indslag og artikler om juleindbrud, og det havde fået Susanne Ogdal og hendes kæreste til at beslutte sig for at få en alarm i deres villa i Nordsjælland. Men som juletravlheden satte ind, fik de ikke gjort noget ved det. Og da juleræset erstattedes af januar, blev de en lørdag dag, mens de var på januarudsalg, udsat for indbrud. Tyven havde rodet det hele igennem. Stjålet alt af værdi, og hvad mere er, havde tyven tilmed fundet Susanne Ogdals hemmelige gemmested for guldsmykker.

»Det var frygteligt at komme hjem til et gennemrodet hus. Helt uforberedt. Det hele handler jo om, at man gerne vil føle sig tryg - og jeg er bare meget mere tryg med alarm nu,« siger Susanne Ogdal. To dage efter indbruddet fik Susanne Ogdal besøg af G4S og med en alarm købte parret sig til tryghed.

Private er i langt højere grad tilbøjelige til at tage sikkerhedsopgaven i egen hånd, og den tryghed, der tidligere blev 0verladt til politiet at overholde, køber danskerne sig nu til. Det er en sund udvikling, at danskerne køber alarmer, mener Per Bloch-Frederiksen fra G4S.

»Selvfølgelig er det politiets ansvar at fange tyvene, men det er også borgernes eget ansvar at passe på hjemmet. Det er sådan, folk tænker nu,« siger Per Bloch-Frederiksen. Hvor mange af firmaets kunder, der har fået installeret tågesikring, videoovervågning eller panikrum, mener G4S ikke at have nogen tal på.

Med blot en rød pølse

Lige gyldigt, hvor mange alarmer og sikringer, danskerne køber, vil utrygheden forsvinde. Privatsikkerhedsmarkedet har igennem de sidste tre år været i konstant vækst, og Kasper Skov-Mikkelsen der er direktør i Sikkerhedsbranchen, er ikke i tvivl om, at tendensen fortsætter. »Behovet for tryghed er umætteligt,« siger han.

»Man kan opnå tryghed på mange måder. Vi skyder på, at alarmer og videoovervågning bliver lige så normalt som at have en lås på sin dør. Men det stopper ikke her. Industrien har måske et mætningspunkt derude, men vi har ikke set det endnu,« siger han. Så længe teknologien udvikler sig, og industrien forsat kan præsentere nye og forbedrede sikkerhedsforanstaltninger, vil danskerne hellere end gerne smide penge efter en gennemsikret fæstning af en bolig. Også selv om det betyder, man skal sætte videokameraer op på privat grund eller sikre sig med en tågekanon. Det kan mærkes på bundlinjen. Hos sikkerhedsgiganten, virksomheden G4S, stiger antallet af kunder på deres privatmarked med 10 procent årligt. En stigning, de kalkulerer med, vil fortsætte. Men det er nu ikke så underligt, for ifølge Sikkerhedsbranchen kan mange af de københavnske låse brydes op med blot en rød pølse, så foreningen forstår nu godt, at danskerne ønsker at beskytte sig.

Den flydende frygt

I det øjeblik vinduet lirkes op, og tyven klatrer ind, aktiveres den. Når indbrudstyvens listige bevægelser møder de infrarøde detektorer, fylder tågesikringen rummet kubikmeter for kubikmeter. Indtil rummet til sidst er mættet af røg - for hvad man ikke kan se, kan man ikke stjæle.

»Trenden vil pege i retning af, at mange af de nye produkter vil vinde indpas,« lyder vurderingen ligeledes fra Jesper Schaltz fra analyse- og rådgivningsfirmaet Deloitte. Jesper Schaltz var sidste år en del af det hold, der analyserede og kortlagde sikkerhedsindustrien i Danmark.

Tågesikring er både billig og nem, fortæller branchen - den billigste variant kan erhverves for omkring 5.000 kr. Der er masser af penge at tjene på danskernes angst for det onde, påpeger Peter Høilund.

»Man kan ikke afvise, at der kan være grund til frygt, men det er et skråplan med den enorme brug af eksempelvis private vagtværn. Man burde have tillid til, at politiet kan håndtere disse sager, men i stedet får man sikkerhedsudstyr til private, overvågning, aflytning - mere avancerede scannere i lufthavnene, osv., osv. Det er et marked, der profiterer på folks frygt,« siger han.

Både Deloitte og Sikkerhedsbranchen påpeger, at tiltag som overvågning og tågesikring ikke længere virker synderligt radikale i danskernes øjne. Susanne Ogdal fra Helsinge overvejede begge installationer, men valgte det fra - alene på grund af prisen.

Panikrum til Pia Kjærsgaard

»Hvis det havde været til at betale og ikke så alt for grimt ud, kunne vi sagtens overveje det. Egentligt gider jeg ikke betale for, hvad der må være politiets arbejde, men på den anden side, så vil man hellere selv betale, end blive udsat for en masse bævl og bavl,« siger Susanne Ogdal.

Et af sikkerhedsindustriens mest avancerede tilbud til de private danske boliger er de topsikrede panikrum. Disse rum kan i en simpel udgave etableres i husets badeværelse, hvor en enkelt metaldør kan give den sikkerhed, der skal til for at værne sig mod hjemmerøveri eller overfald. Men rummene kan også fås i mere luksuriøse udgaver.

Helt op i en million kroners-klassen, har panikrummet uden vinduer både direkte kommunikationsudstyr til vagtselskabet, kameraer til overvågningaf ejendommen og skudsikre vægge og døre. Til trods for, at mange vil anse en sådan foranstaltning for overdrevet, er efterspørgslen på rummene også i vækst. Kasper Skov-Mikkelsen fra Sikkerhedsbranchen fastslår dog, at det mest er for »de meget rige eller de meget bange.«

Om Pia Kjærsgaard er enten meget rig eller meget bange, kan man kun gisne om. Men DF's pressechef bekræftede i den forgange uge over for B.T., at lederen af Dansk Folkeparti har sikret sit hus i tilfælde af angreb.

21 gange sikkerhed og tryghed

Det får nu alligevel stadig Jesper Schaltz fra Deloitte til at tvivle på, at panikrum skulle brede sig markant på det danske marked. Men man kan aldrig vide, pointerer Kasper Skov-Mikkelsen: Danskernes grænser hele tiden rykker sig. Tågesikring og videoovervågning er ikke noget, forsikringsselskaberne kræver af danskerne, men noget de selv ønsker.

Og det er da også en svær branche at spå om, vedkender Per Bloch-Frederiksen fra G4S.

»For fem år siden sagde jeg til kunderne, at de ikke skulle være bekymrede for, om indbrudstyvene ville overfalde dem, men der er jeg jo blevet noget klogere siden da. Gad vidst, hvad jeg anbefaler om fem år,« siger han. Det er kommet bag på Sikkerhedsbranchen, at privatmarkedet er boomet i så voldsom en grad, og foreningen arbejder derfor i øjeblikket på at få lavet statistik på industrien. Sikkerhedsbranchen har netop nedsat et udvalg, der skal kigge på danskernes brug af privat alarm, tågesikring, overvågning og panik-rum.

Hvorfor danskerne er så optagede af sikkerhed og tryghed, er Peter Høilund ikke i tvivl om. Siden angrebene i New York den 11. september 2001 har ængsteligheden bredt sig i blandt danskerne.

»Læg mærke til overvågningsspørgsmålet. Før 11. september var der en markant modstand mod overvågning, men siden da er opinionen vendt, og i dag går alle næsten ind for overvågning alle steder,« siger han.

Man skal naturligvis ikke fratage folk retten til at være bange, men Peter Høilund mener ikke, private vagtværn er vejen frem.

»Det er en ubehagelig udvikling i samfundet. Vores demokrati forudsætter, at vi har en vis tillid til hinanden, og denne her udvikling udstråler det modsatte af tillid, den udstråler frygt og utryghed,« siger Peter Høilund fra RUC.

Peter Høilund har bemærket sig, at den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens i sin sidste åbningstale til Folketinget brugte ordene sikkerhed og tryghed 21 gange.

I Susanne Ogdals hjem er næsten hele huset sikret med små censorer, der øjeblikkeligt registrerer uønskede bevægelser. Om natten er soveværelset det eneste rum, der ikke er sikret.

»Det handler mest om ikke at komme hjem til noget uventet eller vågne ved noget uventet. Hvis der sker noget, så får jeg besked på min telefon, for jeg er ikke så naiv, at jeg tror, det ikke kan ske igen, selv om vi har fået alarm. Men jeg tror nu alligevel, at tyvene helst går uden om de huse, der har sikret sig. Det gør, at jeg ikke længere er nervøs, når jeg kommer hjem, jeg er heller ikke nervøs, når jeg går i seng. Det var jeg meget lige før og efter indbruddet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"»Politikerne skræmmer ikke folket - men de kan godt tale frygten op. På den måde holder man gryden i kog og vedligeholder et forholdsvist højt frygtniveau,« siger Peter Høilund."

Hvad er det dog for politikere, vi har valgt!!
Det er bare for ulækkert!!

Martin Jeppesen

Så skal vi bare have skåret velfærd, offentlig sygesikring og uafhængig presse (ha!) fra, så er vi næsten lige så seje som storebror USA.

Jette Abildgaard

Jeg foeslaar at Danmark snarligt paabegynder at bygge en meget tyk mut omkring hele landet.

Derudover anbefaler jeg kraftigt, at alle Danskere - baby'er, pensionister og sygehuspatienter inklusive begynder at baere skudsikker vest 24/7 samtselvfoelgelig en ladet pistol!

Desuden boer man helt klart udstyre sig med en wire med direkte kontakt til politi og sygehus - ligeledes 24/7.

I tilfaelde af, at en udlaending eller udlandsdansker skulle forsoege at komme ind i landet, da boer hele landets befolkning omgaaende varsles....baade over radioen, pr. telefon samt via sms og, helst 5 minutter foer graensen aabnes for den uoenskede!! Dette giver alle tid til at komme ind i det naermeste panikrum!

Welcome to the happiest Country in the World!!!

må man foreslå Bowling for Columbine.
Michael Moore endte med at konkludere at den væsentligste forskel mellem amerikanere og canadiere var, at amerikanerne konstant hærges af frygt og fjendebilleder.
Og i danmark har pressen sat sig for at indføre amerikanske tilstande. F.eks var politiken engang en seriøs avis, men nyhedernesynes nu udelukkende at være om kriminalitet, så man kan hjælpe borgerne med at blive bange. Også Unformation kan ikke helt se sig fri for denne tendens, især i telegrammerne, jamen hvad rager det ad folk i damnark at en israelsk soldat har stjålet en pistol fra sin overordnede?
Og selvfølgelig har vi da alle grund til at glæde os over, at det øger forretningsmulighederne.

Det redede min Soendag, troede jo foerst at det var en joke, ret god. grinede i ca 15 minutter.

Og det er jo sundt at grine.

Da saa jeg fandt ud af at det var serioest, saa grinede jeg i en halv time, kunne simpelt hen ikke stoppe. Lidt i tvivl om at det er sundt?

Helge Kierkegaard

Professor Peter Høilund har ikke ret, når han i artiklen siger, at der før 11. september 2001 var markant modstand mod overvågning, men at opinionen siden er vendt, og at alle i dag går ind for overvågning næsten alle steder.
Den mest omfattende undersøgelse af danskernes holdning er lavet for Det kriminalpræventive Råd. I 1999 var 60 pct. af befolkningen positivt indstillet over for den øgede udbredelse af tv-overvågning, 24 pct. var hverken positive eller negative og 21 pct. var negative. De tilsvarende procenter fem år senere, i 2004, var henholdsvis 56, 24 og 18. Det er ikke et skred i holdningen. Det er et område, hvor politikerne ikke var i overensstemmelse med den generelle holdning hos danskerne. Det er de ved at være nu.
Undersøgelsen ligger på Det Krikimalpræventive Råds hjemmeside.

.. der var i hvert fald modstand nok til at de havde afvist Patriot Act et par gange INDEN 9/11, ellers ville det ha været overraskende hvis de havde tryllet det dokument frem(10.000 sider) på et par uger, da den efter lidt omskrivning(ikke til det bedre bare omformuleret, basically the same) blev fremlagt og vedtaget.

Falsk tryghed, og ganske rigtigt en meget kedelig udvikling.
I øvrigt Helge tror jeg det må være i forhold til offentligt overvågning. Men skal ikke kunne sige det, det lyder tvivlsomt at så mange skulle have tilsluttet sig almen overvågning i privathjem i slutningen af halvfemserne.

Det pardoksale med panik rum er vel at man bare kan vente på personen går ud?, hvis det da var et ANGREB, som DF forsøger at publicere. Så andet end ved et røveri er der ikke meget idé i at etablere et panikrum.

Citeret delvist efter hukommelsen: "Hver fjerde* dansker er pædofil". "Hver femte, svarende til 13.500 børn (!) under 18 år, har eller har haft et ulovligt sexuelt forhold til deres idrætstræner".

* Viste sig at være fire "procent" (hvad det end er).

Marianne Mandoe

"Vi" i denne sammenhæng er vist højrefløjen.
At højrefløjen så generelt tror at alle er som dem og tænker som dem ved vi jo godt.

Det er ret vildt at tænke på, at panik-rum nu er en del af den danske kultur. Vi bliver vidst påvirket mere og mere af amerikanske film, end godt er!

Der rigtig mange, som installere dyre alarmer og videokameraer. En ting som folk oftest glemmer er nøgler. Hvor mange er jer, har ikke stadig de runde ruko nøgler, som vi alle kender ?
Jeg sad og læste på både http://find-en-laasesmed.dk/ruko-noegler/ og http://find-en-laasesmed.dk/laasesmed-aarhus/ .
Her står der faktisk en hel del info, omkring hvad man burde tjekke. Personligt vil jeg hvert fald først kigge på nøgler, frem for alarmer og kameraer.

Efter at have set flere udsendelser, troværdige eller ej, så har "nyheden" om bankenøgler, også fået sig en plads i min hukommelse.