Friskbagt med smør

Det er sjovest og bedst, hvis man selv står for julebagværket
Moderne Tider
4. december 2010

Lige nu er der gang i det klassiske bagværk. Ofrer man lidt timer, fokus på håndværket og lidt kroner på gode ingredienser, er der gode bidder i farvandet. Mange hurtige juleserveringer er masseproducerede og smagsmæssigt ret karakterløse. Så gør det selv, det er også sjovest.

Æbleskiver med fyld

250 g hvedemel

1 spsk. sukker

0,25 tsk. havsalt

3 æggeblommer

4 dl kærnemælk

3 æggehvider

50 g smør, smeltet

Fyld: 100 g tyttebær- eller solbærsyltetøj eller æblemos eller en blanding af 25 g rosiner og 25 g tørret æble i mindre stykker

Ca. 100 g flormelis

Sigt melet i en skål og bland det med sukker og salt.

Pisk æggeblommer og kærnemælk sammen. Rør gradvist melblandingen i, til dejen er uden klumper. Lad dejen hvile lunt 30 min.

Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.

Varm æbleskivepanden. Hæld en tsk. smeltet smør i hvert hul. Fyld hullerne 3/4 med dej og bag ved jævn varme. Kom en teskefuld fyld i hver, inden æbleskiverne vendes med et træspyd eller en strikkepind. De skal vendes, så snart de har dannet skorpe og er dejligt lysebrune. Vend undervejs, så de er bagt jævnt efter 6-8 minutter.

Tag æbleskiverne af panden og hold dem varme, mens resten bages.

Drys evt. flormelis igennem en si henover dem.

Weihnachtsstollen

Fyld: 100 g korender eller rosiner, 50 g syltet pomerans- eller appelsinskal og 0,5 dl rom

Fordej:

15 g gær

1,5 dl sødmælk

175 g hvedemel

skal af 1 økologisk citron

Resten af dejen:

250 g blødt smør

75 g rørsukker

100 g rå ren marcipan

100 g mandler

2 æg

ca. 375 g hvedemel

Efter bagning: 2 spsk. smeltet smør og flormelis til drys

Læg korender og pomerans- eller appelsinskal i blød i rom natten over.

Rør gæren ud i mælken, og rør hvedemel og fintrevet citronskal i. Lad fordejen hæve en time.

Rør forsigtig klatter af blødt smør i fordejen. Tilsæt derefter sukker, revet marcipan, smuttede hele mandler og sammenpiskede æg. Bland derefter resten af melet i dejen lidt ad gangen, til dejen er smidig.

Form et aflangt brød og sæt det på bagepapir på bageplade. Lad det efterhæve ca. 45 min. Bag det i en 200 grader varm ovn ca. 30 min. Pensl med smeltet smør, når det kommer ud af ovnen. Afkøl på bagerist, og sigt derefter flormelis hen over kagen.

Tip: Kagen bliver tør i løbet af få dage, men smager godt ristet.

Julesmåkager med vanilje og citrus

Ca. 50 stk. afhængigt af størrelsen

250 g smør

75 g groft hvedemel (grahamsmel)

300 g hvedemel (eller til brune småkager 275 g hvedemel + 50 g kakao)

100 g flormelis

skal af 0,5 usprøjtet citron

skal af 0,5 usprøjtet appelsin

0,5 vaniljestang (kornene)

1 æg

Glasur:

150 g flormelis

+ ca. 1,5 spsk. vand eller æggehvide, evt. pasteuriseret

Pynt og drys:

Tørrede frugter f.eks. soltørrede tranebær, korender eller rosiner

Frø og kerner f.eks. solsikkefrø eller græskarkerner

Nøddekerner f.eks. hassel, valnød eller mandler

Glansbilleder med julemotiver

Skær koldt smør i mindre stykker, og smuldr det mellem fingrene med mel og evt. kakao. Tilsæt flormelis, fintrevet skal af citron og appelsin og kornene af vanilje. Det kan gøres i en foodprocessor - det må ikke blive for varmt.

Slå ægget ud og pisk det sammen med en gaffel. Tryk dejen sammen med æg uden at ælte den. Læg dejen i køleskab ca. 1 time, så den bliver fast.

Tænd ovnen på 200 grader.

Drys lidt mel på bordet. Rul dejen ud ca. 2 mm tyk med en kagerulle.

Stik dejen ud i forskellige faconer med julebageforme. Læg dem på bagepapir på bageplade. Bag kagerne ca. 10 min., til de er lysebrune.

Lad dem køle af på bagerist.

Pynt kagerne. Rør glasur af flormelis og vand, til den er tilpas tyktflydende. Sæt glasur på kagerne og pynt evt. også med tørrede frugter, frø, kerner, nødder eller glansbilleder.

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her