Interview
Læsetid: 2 min.

'Sproget er vanvittigt'

Harald Voetmann, nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, læser ofte bøger på latin, men heksebogen Malleus Maleficarum har han aldrig læst færdig. Den er syg, siger han
Moderne Tider
18. december 2010

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Et par anbefalinger: Johannes Ewalds Levnet og Meeninger og Leonora Christinas Jammers Minde. To gamle danske bøger, som er enormt energiske.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det gyldne æsel af den antikke forfatter Apuleius har gjort stort indtryk, fordi den er så mærkeligt flertydigt et værk. Det er en lidt plat historie om en mand, der bliver forvandlet til et æsel, der er en masse fald-på-halen-komik, men det er også en religiøs tekst om Isis-kulten, som forfatteren var indviet i, og en ret uhyggelig fortælling om verdens omskiftelighed. Den forvandler sig hele tiden når man tror, det skal være sjovt, bliver det grufuldt, og det, der starter i platheder, ender i højstemt mystik. Det bliver nogle gange set som et tegn på, at bogen ikke er helstøbt, men jeg er sikker på, at det er et bevidst valg, der afspejler en verdensopfattelse.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har ikke læst den hele men Malleus Maleficarum (en instruktionsbog i hekserikunst fra 1487, red.) af Heinrich Kramer og Jacob Sprenger er virkelig en fæl bog. Jeg oversatte et enkelt kapitel til et tidsskrift, som viser den kastrationsangst, der ligger bag de to heksejægeres fråden fordi det er afslørende, ikke fordi det er stor litteratur men bagefter tænkte jeg, at jeg aldrig skulle kigge på den syge bog igen. Sproget er vanvittigt helt ned i detaljerne.«

Hvilken type læser er du?

»En meget urolig læser. Jeg er altid i gang med mange bøger på én gang. Noget nyere dansk, noget på latin, en klassiker (som jeg sjældent bliver færdig med), for det meste også noget faglitteratur og en børnebog med min datter.«

Hvornår læser du?

»Når som helst jeg kan slippe af sted med det. Jeg blev knotten, da der kom tv-skærme op i S-togene, der gjorde det umuligt at læse. Så sad man der og blev belært om Prinzenrolles fortræffeligheder. Men nu har de vist kvalt lyden på det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her