Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Johanne Schmidt-Nielsen

Johanne Schmidt-Nielsen besvarer læsernes spørgsmål
Johanne Schmidt-Nielsen besvarer læsernes spørgsmål
22. januar 2011

Hvad er din livret?

Jeg er blevet meget glad for smørrebrød, efter jeg er kommet på Christiansborg. Og ved at læse 'Læserne Spørger' i Information har jeg i øvrigt fundet ud af, at Bertel Haarder og jeg deler begejstringen for både risengrød og klar suppe med boller.

Enhedslisten forholder sig ikke, som tidligere, kritisk til Socialdemokraterne. Er det fordi 'lederne' af de to partier er kvinder, eller fordi Enhedslisten tror, det vil svække venstrefløjen?

Mange har haft et billede af Enhedslisten som 'alt eller intet-partiet', der kun ville være med, hvis alt var præcis, som vi ville have det. Den myte har vi forsøgt at gøre op med, og vi har blandt andet indledt et tættere samarbejde med SF og Socialdemokraterne. Vi vurderer, at vores muligheder for indflydelse som støtteparti for en kommende socialdemokratisk ledet regering er væsentlig bedre i dag end i 90'erne. Blandt andet fordi Nyrup kom til på de radikales nåde. Derfor kunne de radikale stille krav om, at den økonomiske politik og arbejdsmarkedspolitikken skulle foregå i samarbejde med de borgerlige. Den slags krav kan De Radikale ikke komme igennem med i dag, og derfor bliver Enhedslistens mandater helt afgørende. Men vi har samtidig gjort det klart for både Thorning og Søvndal, at hvis kommende S- eller SF-ministre ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, så vil vi gå præcis lige så hårdt til dem, som vi er gået til Rønn og Claus Hjort. Hverken Helle Thornings eller mit køn spiller nogen rolle i den forbindelse ...

Hvad er den bedste roman, du har læst?

Det der med at udpege den bedste er jeg ikke god til. Men i juleferien læste jeg Renselse af Sofi Oksanen. Fantastisk. Og så vil jeg gerne anbefale mesterværket Forfængelighedens bål af Tom Wolfe.

Hvad er det mest meningsløse ved at arbejde på Christiansborg?

På Christiansborg er der rig lejlighed til at fylde sin dag med meningsløse møder - jeg forsøger at lade være. Til gengæld kan det være et hamrende frustrerende sted sommetider. Særligt når arbejdet involverer Birthe Rønn. Men en gang imellem lykkes det jo rent faktisk at forandre. Efter Informations afsløringer af sagen om de unge statsløse palæstinensere er hun for eksempel blevet tvunget til at handle. Man skal bare blive ved og ved og ved og ...

Flere af regeringens medlemmer har gennem de seneste 10 onde år ført sig frem med direkte ulovligheder. Vil I sørge for et retsopgør, så de kan blive straffet?

Først og fremmest vil vi sikre, at en ny regering ikke overtager VKO's udemokratiske og arrogante arbejdsform. Derfor vil vi forpligte Socialdemokraterne og SF på det, vi har kaldt en fairplay-reform. For eksempel skal kommissionsundersøgelser fremover kunne vedtages af et mindretal i Folketinget på 40 procent, og høringsfrister skal være noget, der overholdes. Vi vil også igangsætte uvildige undersøgelser af de største skandaler under den borgerlige regering. Det drejer sig blandt andet om Irak-krigen og fangeudleveringerne i Af-ghanistan. Hvis der er begået ulovligheder, kan det i sidste instans ende ved domstolene.

Skyldes din sociale indignation indre religiøse værdier hos dig?

Nej.

Hvis EL er et internationalistisk parti, hvad vil det så sige konkret? Hvilke organisationer og partier i andre lande vil og kan man samarbejde og solidarisere sig med?

Enhedslisten er et internationalistisk parti. Det betyder, at vi i vores politik hele tiden forsøger at se de løsninger, vi foreslår, i et internationalt perspektiv. Når vi for eksempel er imod biobrændstoffer som alternativ energikilde, er det ikke mindst, fordi vi kan se, at det er skadeligt for u-landene, fordi det skaber fødevaremangel. Vi arbejder også for et stærkere samarbejde mellem venstrefløjspartier i Europa - for eksempel i European Left Party - og globalt. Det er afgørende, fordi den økonomiske globalisering betyder, at befolkninger kan spilles ud imod hinanden. Vi ser det blandt andet, når lande konkurrerer om de laveste lønninger og den laveste selskabsskat. Hvis den udvikling skal stoppes, kræver det, at fagforeningerne og venstrefløjen arbejder langt tættere sammen på tværs af grænserne.

Hvem af dine kolleger fra et andet parti har du størst respekt for?

Jeg har altid haft stor respekt for Ritt Bjerregaard. En markant politiker, der tør stå ved sine holdninger. Jeg kan godt lide hendes fandenivoldskhed.

Vil I efter valget presse regeringen til en ny retfærdig, progressiv skattepolitik?

Når vi får et nyt politisk flertal, skal der forhandles en skattereform mellem en ny regering og Enhedslisten. Vores forslag er at annullere VKO's skattelettelser for de 10 procent af befolkningen, der tjener mere end en halv million om året - så de kommer til at betale det samme i 2012, som de gjorde i 2009. På den måde får vi 7,3 milliarder kroner ind hvert år. Desuden vil vi foreslå en højere beskatning af nordsøolien, og vi vil genindføre afgiften på handel med værdipapirer. For bare at nævne et par forslag. Til gengæld vil vi ikke hæve skatten for almindelige lønmodtagere.

Hvordan kan man hjælpe de 170.000 mennesker uden arbejde til et arbejde?

Vi skal simpelthen sætte gang i de offentlige investeringer her og nu. For eksempel ved at fremrykke de renoveringer af skoler og plejehjem, som alligevel skulle sættes i gang i de kommende år. Og ved at sætte hurtigt gang i omstillingen til vedvarende energi. Vi har fremlangt en grøn jobplan, som sikrer 50.000 nye arbejdspladser på få år. Finansieringen af denne indsats kan vi finde ved at sætte nogle af de penge, staten har til gode i pensionskasserne, til at 'arbejde'. På den måde hjælper vi ikke alene folk i beskæftigelse, vi får også genoprettet økonomien, fordi vi får nye skatteydere og sparer dagpenge og kontanthjælp. Samtidig skal vi have dagpenge og kontanthjælpsniveau hævet. Det er afgørende, at man kan leve trygt, mens man søger arbejde. Vi kan i øvrigt spare en del ved at afskaffe det kontrolhelvede, man i dag udsættes for, hvis man mister sit arbejde.

Som en fjerdedel af Enhedslistens gruppe i folketinget må du vel nærmest arbejde i døgndrift. Hvad med privatlivet og nullermændene bag sofaen, er der tid til det?

Nullermænd bag sofaen er der en del af - privatliv er der lidt mindre af. Men vi arbejder jo hårdt på at blive flere i gruppen ved næste valg! Så kan det være, privatlivet får lidt mere plads. Nullermændene bliver nok, hvor de er.

ls@information.dk

Serie

Seneste artikler

 • Læserne spørger: Morten Sabroe

  18. maj 2013
  »Kvindelige litteraturanmeldere, har jeg hørt, skulle være meget tørre. Det gælder også de mandlige. Jeg tror, det var sidste år, at nogle videnskabsfolk gav en mandlig anmelder snorkel og briller på og lagde ham i vandbad i en uge. Da de tog ham op, var han nøjagtig lige så tør, som da de lagde ham i ...«
 • Læserne spørger: Pablo Llambias

  2. marts 2013
  »Jeg tror ikke, at jeg ville blive skudt for mit første kritiske spørgsmål, men jeg ville helt sikkert få internettets kærlighed at føle. Dét er der ikke mange, der kan holde til i længden. Hvad stiller vi op med dén trussel?«
 • Læserne spørger: Carl Pedersen

  22. september 2012
  Carl Pedersen besvarer læsernes spørgsmål
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu