Samling om enkelheden i januar

Kulinarisk er den rigelige tid ved at være forbi, og enkelheden trænger sig på. Den kan være både velsmagende og fornøjelig
Moderne Tider
15. januar 2011

Samling om enkelheden i januar

Så er de store højtider med den rigelige mad og drikke ved at være fordøjet, og vi er ved at komme igennem den grå januar. En måned der præges af snusfornuft og kedsommelighed, for der skal ryddes op, der skal holdes igen, og for mange forsømmer sammenkomsterne. Det er godt med lidt ro på efter den megen festivitas, men nu er det godt igen at samles om en god bid mad.

På denne tid af året er enkle sammenkomster med enkel mad populære - for god mad med sjæl og frembragt med kærlighed er opløftende.

Vi er i et nyt år, og der skal ske noget nyt - også i køkkenet og gryderne. Vi skal have mad, der giver energi og kræfter så vi kan komme igennem den kolde tid. Vi kan vælge mad, der er med til at ændre vores fødevaresystem, så vi og vores børn ikke skal spises af med elendig ensartet mad over hele kloden - det er et godt og vigtigt nytårsforsæt at vælge råvarer og selv gå i køkkenet i stedet for at ty til masseproducerede kønsløse produkter - og så er det langt hen ad vejen også billigere at bruge lidt mere tid på maden.

Så med en mager januar-pung og måske ekstra sul på kroppen er menuen i denne weekend let og enkel.

Moules mariniére - 4 små portioner eller forretter

1 kg blåmuslinger - gerne linemuslinger

4 skalotteløg eller 2 porrer

4 fed hvidløg

1 persillerod eller pastinak

2 gulerødder

2-3 kviste frisk timian

1 spsk. olivenolie

2 dl hvidvin

Tilbehør: Hakket bredbladet persille og godt hvedebrød, spaghetti, ovnbagte sprøde kartofler eller pomfritter

Skrub muslingerne med en skrubbesvamp i koldt vand. Fjern skæg, skyl muslingerne evt. i flere hold vand til det er rent. Linemuslinger er meget rene og kræver ikke meget skrub og skyl. Kasser de muslinger, der er gået i stykker. Hvis en musling er åben, skal den lukke sig, når man banker den mod en bordkant. Lukker muslingerne sig ikke tæt, er de døde og skal kasseres.

Rens grønsagerne og skær dem i små stykker (hak dem evt. på en foodprocessor). Skyl timian.

Varm en stor stegegryde godt op. Hæld olie i, og kom porrer, hvidløg og gulerødder i. Rør i 3-4 min.

Skru op til kraftig varme. Kom muslingerne i sammen med timian. Rør 2 min. Hæld hvidvin på og læg låg på. Rør i gryden et par gange, indtil muslingerne åbner sig. Det tager ca. 5 min. Muslinger, der stadig er lukkede, skal smides ud.

Denne ret kan spises, som den er som en lille portion suppe med muslinger, gerne drysset med hakket bredbladet persille og med brød til.

Varianter: Der er mange varianter af denne basistilberedning. I den italienske zuppa de cozze dampes muslingerne med tomat, bladselleri, persille, hvidløg, urter, hvidvin og citronskal. En anden god variant er at dampe i pilsnerøl og snaps i stedet for vin sammen med urter og gerne fennikel. Man kan også dampe i chilikrydret kokosmælk og drysse med friske koriander. Eller muslingerne kan også blot dampes med urter, karry og fløde.

Marengsfuglereder med blodappelsiner og vaniljecreme - ca. 6 stk.

175 g lys rørsukker

0,5 dl vand

4 æggehvider

6 blodappelsiner

1 bæger cremefraiche 38% eller yoghurt naturel 10% (fast græsk type)

1 vaniljestang

evt. lidt flydende honning eller flormelis

Kog sukker og vand, til temperaturen er 120 grader (målt med sukkertermometer), eller til boblerne er seje og store. Pisk æggehviderne stive med en håndmikser. Hæld den varme sukkerlage i og pisk videre for fuld kraft ca. 5 min., til det er en tyk og fast masse. Sæt seks fuglereder på bagepapir, og bag ved 100 grader i ca. 45 min. Lad kagerne køle af på bagerist et tørt sted, til de skal spises.

Skræl appelsinerne, og skær dem i mindre stykker. Rør cremefraiche eller yoghurt med kornene af vanilje, bland med appelsinstykkerne og smag til med honning eller flormelis. Fordel blandingen på marengsfuglerederne lige før, de skal spises.

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her