Nyhed
Læsetid: 8 min.

'Mod er smitsomt - min bare røv'

2010 var året, hvor internettet gik i krig. Konflikten om Wikileaks gjorde diskussionen om internettets regulering til storpolitik, og truslen om retslig forfølgelse af Wikileaks gør det risikabelt at være informations­aktivist. Information tog til hackerkonference i Berlin for at følge de fremtidige træk fra det miljø, Wikileaks udspringer af
2010 var året, hvor internettet gik i krig. Konflikten om Wikileaks gjorde diskussionen om internettets regulering til storpolitik, og truslen om retslig forfølgelse af Wikileaks gør det risikabelt at være informations­aktivist. Information tog til hackerkonference i Berlin for at følge de fremtidige træk fra det miljø, Wikileaks udspringer af
Moderne Tider
8. januar 2011

December 2009 i Reykjavik, Island: Julian Assange og andre centrale medlemmer af Wikileaks udvikler sammen med en gruppe islandske aktivister og parlamentarikere idéen om at gøre Island til landet med verdens mest progressive medielovgivning. Et fristed for forfulgte hjemmesider og medier. Hvad Schweiz er for skattesnydere, skal Island være for forfulgte medier og bloggere, lyder konceptet. Tre måneder efter vedtages forslaget enstemmigt i det islandske parlament, Althingi:

»Julian og jeg argumenterede på landsdækkende tv for, at det her ville blive den næste forretningsmodel for Island. Det føltes underligt, men den næste dag fandt vi ud af, at alle ville tale om det,« mindes Daniel Domscheit-Berg en tidligere central figur i Wikileaks i en ny dokumentarfilm. Under sit ophold på Island tager Assange til cocktailfest på den amerikanske ambassade som ledsager til en islandsk parlamentariker.

December 2010, Norfolk, England: Julian Assange er i husarrest på en herregård i det østlige England. De svenske myndigheder ønsker ham udleveret i en sag om voldtægt af to svenske kvinder. Prominente amerikanske konservative politikere kræver ham henrettet for hans terroristiske aktiviteter, og der spekuleres i, at USA vil kræve ham udleveret fra Sverige. På grund af frygt for, at nogen vil forsøge at få ham myrdet, er der ekstra beskyttelse, når han ankommer til retsmøder i London.

De kun 12 måneder imellem de to situationer illustrerer Wikileaks spektakulære entré på den storpolitiske scene. Offentliggørelser i fire omgange af fortrolige amerikanske dokumenter har gjort Wikileaks til verdens mest omtalte hjemmeside, og alt, hvad organisationen og dens stifter foretager sig, bliver fulgt i mindste detalje af horder af journalister og efterretningsagenter.

Både den aktivistiske undergrundspresse og tabloid-pressen følger historierne tæt. For et år siden deltog Wikileaks i en nations lovgivningsarbejde med et forslag til verdens højeste grad af informationsfrihed. Nu udstedes der arrestordrer, Assange omtales som terrorist og kræves fængslet.

Nytår 2010, Berlin, Tyskland: »Mod er smitsomt« er blevet et slogan for bevægelsen. Julian Assange siger det selv til sine støtter, når der er pres på fra myndighederne, og det står i grafikker, som fans kan downloade som baggrundsbilleder til deres computere.

»'Mod er smitsomt', min bare røv,« siger den indflydelsesrige hollandske hacker Rop Gonggrijp til en fuld sal på Europas største hackerkonference i Berlin arrangeret af hackergruppen Chaos Computer Club (CCC), som Information deltog i mellem jul og nytår.

Det store fokus fra den amerikanske regering og de semi-legale offentliggørelser skaber et paradoks for Wikileaks og dets aktivister. Rop Gonggrijp besluttede at forlade organisationen efter kortvarigt at have været involveret i både offentliggørelsen af en fortrolig amerikanske video fra Bagdad og udfærdigelsen af det islandske forslag til en ny medielovgivning. Hans historie afspejler det dillemma mellem reform inden for systemets rammer og den konfrontation med magthaverne, som Assange det seneste år har søgt.

»Jeg tror, at jeg kunne komme med alle mulige historier om, hvordan jeg var uenige med folk, eller om beslutninger der blev taget, men sandheden er, at i den periode, jeg hjalp til, skræmte de mulige konsekvenser af Wikileaks livet af mig. Jeg ønsker Julian og hans folk det bedste, men jeg kan ikke leve et liv i en rygsæk på flugt,« fortsætter Rop Gonggrijp.

Også Daniel Domscheit-Berg, der i september forlod Wikileaks efter uoverenstemmelser med Julian Assange, mener, at Wikileaks' nuværende strategi er dybt uholdbar:

»Det er ikke bæredygtigt, i forhold til hvad vi vil opnå. Vil vi have en løsning på vores problemer, som er bæredygtig, og som kan tåle dagens lys? Eller vil vi have en løsning, der går så dybt ned i undergrunden, at det ikke længere er en løsning, men mere et hack, som nogle mennesker kan have gavn af, men som ikke kan skaleres op til hele samfundet,« siger han, der selv har været associeret med Chaos Computer Club. I stedet peger han på reformer som i Island, der inden for lovens rammer kan forbedre forholdene for undersøgende journalister og whistleblowere.

Fuld bevågenhed

Den årlige CCC-konference henvender sig primært hackere og informationsaktivister, der over fire dage samles og udveksler erfaringer og idéer. Chaos Computer Club, der er hackergruppen bag konferencen, har siden 80'erne været kendt for at afsløre sikkerhedsbrister i it-systemer. Senest i 2008, hvor de i protest mod planer om at integrere biometriske data i de tyske pas offentliggjorde den tyske indenrigsminister Wolfgang Schäubles fingeraftryk. Indenrigsminister Schäuble var kommet for skade at udtale, at »alle menneskers fingeraftryk er unikke. Denne teknologi vil hjælpe os med at være et skridt foran de kriminelle« fordi det vil forhindre »at ægte pas bliver misbrugt af personer, der ligner den person, der er på pasbilledet«. Indenrigsministerens fingeraftryk blev offentliggjort i medlemsbladet sammen med folie og instruktioner, så det var muligt at kopiere og bruge det som ens eget.

I år blev både mobiltelefoner, elektroniske betalingskort og Playstation 3 under store bifald afsløret i alvorlige sikkerhedsbrister fra scenen i Berlin. Nyheder der som altid skabte overskrifter i teknologi-medierne, mens balladen om Wikileaks har bragt fokus på miljøet fra andre kanter.

Det er blandt deltagerne en vittighed, at konferencen blev udsolgt på rekordtid, og man siger, at det er efterretningsagenternes skyld, at mange hundrede hackere ikke kunne få plads i konferencesalen. Selv om miljøet formelt er åbent for offentligheden, er der brok i krogene, da politiet kortvarigt er forbi til en kop kaffe. I kælderen sidder 4-500 personer bag lysende skærme i det såkaldte hack-center og udveksler koder, tips og tricks om hacking og computerprogrammer. »No photos« står der på væggene i det dunkelt oplyste lokale, og bordene er fyldt med tomme Club Mate-flasker - en sydtysk produceret effektiv energidrik baseret på den argentinske yerba mate-plante. Der er computernørder op til 50-årsalderen i hættetrøjer med logoer, der viser begejstring for forskellige open source-projekter. Både teenagere og kvinder er stærkt underrepræsenterede. En target-list over hjemmesider, der kan hackes, florerer blandt deltagerne, og flere hjemmesider for politiske partier og medier har allerede måttet bukke under med en klar besked fra kælderlokalet om, at deres sikkerhed er mangelfuld.

Tabloid-avisen Bild Am Sontag har også sendt journalister til konferencen. De får øje på Daniel Domscheit-Berg, der sidder med sin laptop i loungen.

»Journalisten har opsøgt mig før - han ville vide, om det var rigtigt, at jeg har haft Julian Assange boende engang. Og han var meget interesseret i, hvad han godt kan lide at spise til aftensmad,« fortæller han til Information.

Brug for uafhængighed

Kongressen var den 27. i Chaos Computer Clubs regi og blev brugt til at se tilbage på det særligt turbulente år for hackermiljøet og internettet. Som det amerikanske teknologitidskrift Wired konkluderede for nyligt så var 2010 året, »hvor internettet gik i krig«. Efter Wikileaks' offentliggørelser af de fortrolige amerikanske dokumenter startede der en kædereaktion af begivenheder i hele cyberspace.

Wikileaks havde ellers ikke haft nævneværdige problemer længe, men da offentliggørelserne blev til storpolitik, svigtede de privatkontrollerede dele af internettets infrastruktur hurtigt hjemmesiden. Først mistede de domænenavnet, så røg hostingen fra Amazon og til sidst blev den økonomiske infrastruktur beskadiget da Paypal, Visa, Mastercard og en schweizisk bank lukkede kontoer og nægtede at facilitere overførsler til Wikileaks. Cindy Cohn juridisk chef i den amerikanske NGO Electronic Frontier Foundation opsummerer problematikken i magasinet Wired.

»En række meget vigtige ting skete i år. Det tvinger os til at begynde at tænke på, at der er så mange mennesker, der er afhængige af private firmaer for at nyde frugterne af teknologien. Hvis den private virksomhed stiller op for os, har vi rettigheder, hvis den ikke gør, så har vi ingen,« sagde hun.

En fornemmelse af, at man tvinges til at eksistere på private virksomheders nåde, har bredt sig, og de principielle spørgsmål præger i den grad stemningen blandt informationsaktivisterne på konferencene. Det skal gentænkes, hvem der skal have kontrol med internettets vitale funktioner, så hjemmesider som Wikileaks ikke igen kan blive ramt af politisk pres uden om domstolene, lyder beskeden fra Daniel Domscheit-Berg til de mange hundrede forsamlede programmører, og han opfordrer dem til at begynde udviklingen af alternativer:

»Hvis politisk pres eller holdninger kan betyde, at det frie samfund bliver nægtet de ydelser, det har brug for, så har vi et seriøst problem. Vi bør frigøre os fra de koncepter og bevæge os mod alternativer. Vi skal ikke være afhængige af tjenester, der ikke opfører sig på en måde, som vi kan acceptere som et frit samfund,« siger han.

Også Rop Gonggrijp er utilfreds med den udvikling, som konflikten om Wikileaks har sat i gang. Virksomhedernes angreb på Wikileaks blev modsvaret af et cyberattentat fra en aktivistgruppe, der kalder sig Anonymous. Ved hjælp af et lille stykke downloadet software kunne alle, der havde lyst, deltage i at overbelaste Paypal eller Mastercards servere med trafik. Medierne mente at »hackerne slog igen«, men intet kunne ifølge Rop Gonggrijp være mere forkert :

»Hvad end vores rolle er, så er det i hvert fald ikke at nægte ytringsfrihed til mennesker eller organisationer, vi ikke kan lide. Hele den her Anonymous-ballade går mig på nerverne. Det er et spørgsmål om mental modenhed: Vores community har generelt haft succes med at give sort bælte i computersikkerhed udelukkende til folk, der har vist sig at have et vist niveau af modenhed. Nogle af os kunne sandsynligvis gøre en vis skade på Paypal eller Mastercard, men vi forstår også, at intet godt kommer ud af det,« siger han.

»Vi bliver ikke kaldt Chaos Computer Club, fordi vi skaber kaos. Hvis noget, så har vores kollektive arbejde rent faktisk forhindret kaos ved at påpege, at vi måske skulle starte med at lægge nogle ordentlige virtuelle fundamenter, inden vi bygger flere virtuelle skyskrabere,« siger Rop Gonggrijp med henvisning til gruppens praksis med at påpege problemer i selv de mest avancerede sikkerhedssystemer. Selv har han i de seneste år rejst verden rundt for at påvise store tekniske svagheder i elektroniske valgmaskiner - og i blandt andet Indien påvist, at det var muligt at flytte stemmer, uden at det kunne spores.

»Vi forårsager ikke kaos, men vi forstår lidt af, hvordan kaos fungerer, og vi har været i stand til at hjælpe andre til at blive bedre til at håndtere det. Som denne verden bliver mere kaotisk og midlertidig - kan vi hjælpe«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for det Sebastian Gjerding.

Artiklen stikker i en masse retninger på en gang uden rigtigt at komme nogle vegne.
Men hvorfor bruge et udsagn fra Rop Gonggrijp som overskrift, der alene er hans personlige overvejelser for ikke vedblivende at arbejde for Wikileaks, og som iøvrigt ikke er det væsentlige i hans tale på konferencen, der varede næsten 40 minutter.
Faktisk fremsatte han ingen kritik af Wikileaks.

Hans tale der er på engelsk kan ses i sin helhed her:

http://exileonmoanstreet.blogspot.com/2011/01/rop-gonggrijp-my-keynote-a...

Det væsentlige i hans tale var også, at Holland, i lighed med Danmark har en grundlov - men ingen domstol der tager sig af konstitutionelle spørgsmål.
Han forklarede at tidligere var Holland et åbent samfund, ligesom Danmark og Sverige, men at samfundet på grund af angst var på vej mod Britiske tilstande (ligesom Danmark), og formentlig i løbet af nogle år endte som Berlusconis Italien.

Han fremhævede derimod Tyskland som et land, der kæmpede for borgernes ret til privatliv!

Henning Ristinge

ja Mosbark - men det er det der reflektere virkeligheden - din og andres temmelig naive glæde over tanken om - at alt blive godt bare der er fuld offentlighed og intet er skjult - er netop det - naiv.

Du behøver bare se på det enkelte menneskes privatliv. Hvis vi alle skulle tvinges til at være 100% åbne om alt - og dagligt bekende over for alt og alle hvad vi sådan hver især går og tænker og føler - ville vi ende i total kaos, alenlange misforståelser og unødig konflikter og krige med hinanden.

Vi har både som privatpersoner og som regeringer behov for at tænke privat. At kunne at udveksle overvejelser indbyrdes med udvalgte nærmeste, samt at prøve at planlægge for forskellige mulige scenarier og udfald af en given udvikling - uden hele tiden at skulle stilles til regnskab for alt hvad vi tænker.

Intet kan fungere - alt går istå og ingen tør sige, knapt tænke noget som helst, hvis det hele skal foregå i fuld offentlig overvågenhed. Dine hede drømme er bare en anden form for big brother - en omvendt en måske - men resultatet er langt hen det samme - alle ville ende med at leve i angst og ingen ville længere turde skrive eller sige noget til nogen i fortrolighed - som de ikke kender intimt eller har noget på.

Virkeligheden er at hemmeligt diplomati har reddet os fra en helvedes masse krige og konflikter igennem historien - under Cuba-krisen kun med nød og næppe fra den totale udslettelse.

wikileaks og lignende internetbaserede organer men der er på en gang en god ting og en dødsens farlig - USA vil - som alle andre lande - være nød til at stramme op og sikre kommunikatiionsveje og nye former for restriktioner på oplysninger - ellers kan man ikke fungere som nation. Alene det faktum at en menig (private) som knapt er tør bag ørerne, har adgang til så store mængder af fortrolige informationer - er en stor lang demonstration på hvor forbandet matøragtig man har været derovre. De bør feje for egen dør og vi andre må så håbe at der stadig er og fortsat vil være mennesker som vil sætte liv og stilling på spild når der virkelig er noget kriminelt som bør afsløres.

wikileaks mange - i næsten alle tilfælde fuldkommen uvæsentlige men slet ikke sjældent ret skadelige og problematiske - afsløringer de sidste år dokumentere overvejende at USA gør sin rolle langt bedre end jeg havde turde håbe. Faktisdk er de ikke i det store hele blevet miskrediteret af det der er afsløret.

Det står faktisk på mange måder ikke så grelt til som man somme tider kunne frygte - man er langt mere opmærksomme og lyttende og får langt flere oplysninger og gør sig langt flere modseatrettede overvejelser and man skulle tro når man kun læse pressen.

Henning Ristinge

Som du ved er mantraet i overvågning af offentligheden, at den der ikke har noget at skjule, ikke har nogen grund til at bekymre sig, endsige være imod overvågning.
Det gælder naturligvis også den anden vej - for de der overvåger andre, altså "Staten".

Nu ser vi så dansk politik udrullet i dag med underhåndsaftaler, vildledning af folketinget o.s.v., og en statsminister der ikke vil kommentere på lækkede dokumenter.

Det Lars Løkke siger er - jeg nægter at forholde mig til virkeligheden - jeg vil kun udtale mig i den kontekst, hvor jeg har mulighed for at manipulere offentligheden til at overtage min virkelighedsopfattelse, der er baseret på oplysninger der holdes skjult for jer - de overvågede.

Jeg vil sådan set hellere leve med Wikileaks fremlægning af virkeligheden - end med den manipulerede virkelighed, som den fremstilles af politikere og pressen.
Så kan jeg træffe mine beslutninger på et informeret grundlag, som et frit menneske, og ikke som en overvåget "forbruger".

Det er i det hele taget baggrunden for skriftsproget, at dele viden - og når nogen så forsøger at skjule viden, sker det jo ikke af altruistiske grunde - men for at bedrage, og derved opnå fordele for en snæver nærtstående kreds. Det er i den kontekst politikere arbejder, når de tilbageholder viden eller direkte lyver om de projekter de har igangsat, som f.eks. de seneste krige Danmark har deltaget i.

Jeg anerkender at USA selv har lagt øksen ved træets fod, i det de har givet clearence til ca. 1 mill. mennesker, der således har haft adgang til klassificeret materiale, som de f.s.v. ikke har haft brug for, f.eks. som militæranalytiker i Irak.

Vi kender begge årsagen - nemlig 9/11, hvor de forskellige hemmelige tjenester i USA ikke havde et tilstrækkeligt samarbejde, hvorved plottet blev muliggjort.
(Jeg taler her alene om den officielle forklaring, bag 9/11.)

Efterfølgende valgte man så at sprede sin viden til flere partnere inden for systemet, og resten er historie.

Men jeg må indrømme, at jeg går ind for overvågning af de få - nemlig de der har mandat til at handle på andres vegne - i modsætning til at overvåge samfundet, som det f.eks. sker i London, hvor der er et overvågningskamera for hver 14 personer.